Hermias Aleksandrialainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hermias Aleksandrialainen (m.kreik. Ἑρμείας, Hermeias, lat. Hermias; n. 410450) oli kreikkalainen uusplatonilainen filosofi. Hän oli kotoisin Aleksandriasta.

Hermias muutti Ateenaan ja opiskeli filosofiaa Syrianoksen oppilaana. Hänen puolisonsa oli Aidesia, joka oli Syrianoksen sukulainen, ja myös uusplatonilainen filosofi. Aidesia oli alun perin ollut kihlattu Proklokselle, mutta Proklos oli purkanut kihlauksen koettuaan saaneensa jumalallisen varoituksen.

Hermias toi Syrianoksen opetukset mukanaan palatessaan takaisin Aleksandriaan. Hän luennoi kaupungissa Horapollonin koulussa ja sai palkkansa valtiolta. Hermias kuoli kun hänen lapsensa Ammonios ja Heliodoros olivat vielä pieniä. Aidesia kuitenkin sai edelleen rahaa valtiolta lasten kasvattamista varten. Tämä mahdollisti sen, että myös heistä tuli filosofeja.

Hermias kirjoitti kommentaareja ainakin Platonin teoksiin. Niistä Faidroksen kommentaari on säilynyt. Se koostuu muistiinpanoista, jotka perustuivat Syrianoksen dialogia käsitelleisiin luentoihin.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lucarini, Carlo M. & Moreschini, Claudio (toim.): Hermias Alexandrinus, In Platonis Phaedrum Commentarii. Bibliotheca scriptorum Graecorum et Romanorum Teubneriana (BT). de Gruyter, 2009. ISBN 978-3-11-020115-4.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sorabji, R.: The Philosophy of the Commentators, 200–600 AD. Cornell University Press, 2005.
  • Uzdavinys, A.: The Golden Chain: An Anthology of Pythagorean and Platonic Philosophy. World Wisdom, Inc, 2004.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Hermias (philosopher)