Asklepiodotos Aleksandrialainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Asklepiodotos Aleksandrialainen (m.kreik. Άσκληπιόδοτος, Asklēpiodotos, lat. Asclepiodotus; 400-luvun loppupuoli) oli antiikin kreikkalainen uusplatonilainen filosofi.

Asklepiodotos oli kotoisin Aleksandriasta ja opiskeli Prokloksen oppilaana Ateenassa. Lopulta hän muutti Afrodisiakseen, jossa hän piti omaa kouluaan toisen Asklepiodotos-nimisen filosofin kanssa. Hän meni naimisiin tämän tyttären Damianen kanssa. Asklepiodotos kirjoitti kommentaarin Platonin Timaiokseen. Se on kuitenkin kadonnut.

Asklepiodotos opetti muun muassa Damaskiosta, joka kuvaa häntä väheksyvästi, osittain siksi, ettei Asklepiodotos arvostanut mysteerejä:

»Asklepiodotoksen mieli ei ollut täydellinen, niin kuin useimmat ajattelivat. Hän oli äärimmäisen terävä esittämään kysymyksiä, mutta ei yhtä terävä-älyinen ymmärrykseltään. Hänen älynsä oli epätasainen, erityisesti mitä tuli jumalallisiin asioihin — Platonin ylevän ajattelun näkymättömiin ja järjen tavoitettavissa oleviin käsitteisiin. Vielä suuremmat olivat hänen puutteensa korkeamman viisauden alalla — orfilaisten ja kaldealaisten kertomusten, jotka ovat arkijärjen tuolla puolen, suhteen.[1]»

Asklepiodotos vieraili vaimoineen Isiksen pyhätössä Menouthiksessa, Egyptissä, tarkoituksenaan parantaa Damianen lapsettomuus. Lapsi saatiin aikaan, mutta paikalliset kristityt väittivät, että se oli ostettu eräältä papittarelta. Tapausta käytettiin syynä pyhätön tuhoamiseen.

  1. Damaskios: PH fr. 85 A (Damascius, PH fr. 85 A, teoksessa Athanassiadi, P., Frede M., (1999), Pagan Monotheism in Late Antiquity Oxford University Press.)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Asclepiodotus of Alexandria