Syntymisestä ja häviämisestä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Syntymisestä ja häviämisestä
Περί γενέσεως και φθοράς
Teoksen ensimmäinen sivu Immanuel Bekkerin laitoksesta vuodelta 1837.
Teoksen ensimmäinen sivu Immanuel Bekkerin laitoksesta vuodelta 1837.
Alkuperäisteos
Kirjailija Aristoteles
Kieli muinaiskreikka (klassinen)
Genre filosofia
Julkaistu 300-luku eaa.
Numerointi 314a–338b
Suomennos
Niteessä Teokset IV
Suomentaja Tuija Jatakari
Kustantaja Gaudeamus
Julkaistu 2003
ISBN 951-662-872-9
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Syntymisestä ja häviämisestä (m.kreik. Περί γενέσεως και φθοράς, Peri geneseōs kai fthoras; lat. De generatione et corruptione) on Aristoteleen kirjoittama fysiikkaa käsittelevä teos. Se kuvaa luonnossa tapahtuvia muutoksia ja niiden luonnetta.

Syntymisestä ja häviämisestä on Aristoteleen teosten joukossa suhteellisen varhainen. Se liittyy läheisesti teokseen Taivaasta. Aristoteles pyrkii teoksessaan muun muassa esittämään oman fysikaalisen teoriansa vastaukseksi atomistien näkemyksille, joita hän vastusti. Teos on samalla merkittävä lähde atomistien ajatteluun Aristoteleen Metafysiikan ja Fysiikan ohella.[1]

Syntymisestä ja häviämisestä käsittää kaksi kirjaa. Teoksen alussa esitetään kysymys, tulevatko asiat oleviksi syiden kautta, jonkun ensimmäisen aineen kautta, vai syntyykö kaikki puhtaasti muuttumalla. Kysymys perustuu ajatukseen, joka on esitelty Aristoteleen aiemmassa teoksessa Fysiikka. Syntymisen ja häviämisen lisäksi teoksessa käsitellään myös muita liikkeen lajeja, eli kasvua, laadullista muutosta ja siirtymistä paikan suhteen, sekä yleisemmin vaikuttamista ja vaikutuksen kohteena olemista.[2]

Teoksessa esitellään neljä syytä ja neljä alkuainetta (maa, vesi, ilma ja tuli). Aristoteles tarjoaa neljän alkuaineen kautta selityksen asioille, joita atomistit olivat yrittäneet selittää atomien kautta. Aristoteleen mielestä ajatus atomeista oli absurdi. Sen sijaan hän opetti, että neljällä alkuaineella on neljä ominaisuutta: kuuma, kylmä, kuiva ja kostea. Näiden ominaisuuksien muuttuessa jossakin alkuaineessa se voi muuttua miksi tahansa toiseksi alkuaineeksi. Maailmankaikkeus on ikuisessa liikkeessä, jossa alkuaineet muuttuvat toisikseen, aiheuttaen sen minkä havaitsemme aineellisissa asioissa tapahtuvana syntymisenä ja häviämisenä.[2]

  1. Kavanaugh, Leslie Jaye: ”Aristotle’s Critique of Atomism”, The Architectonic of Philosophy: Plato, Aristotle, Leibniz, s. 96–103. Amsterdam University Press, 2007. ISBN 9056294164. Teoksen verkkoversio.
  2. a b Aristoteles: Syntymisestä ja häviämisestä I–II.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Aristoteles: Syntymisestä ja häviämisestä. Teoksessa Aristoteles: Taivaasta. Syntymisestä ja häviämisestä. (De caelo; De generatione et corruptione.) Suomennokset Tuija Jatakari, Petri Pohjanlehto. Selitykset Taneli Kukkonen. Teokset 4. Helsinki: Gaudeamus, 2003. ISBN 951-662-872-9.

Muita käännöksiä ja tekstilaitoksia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Aristotle: On Coming-to-be and Passing Away. Teoksessa Aristotle’s Works. Volume III. On Sophistical Refutations. On Coming-to-be and Passing Away. On the Cosmos. Loeb Classical Library 400. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. ISBN 0-674-99441-8. Kreikankielinen alkuteksti ja englanninkielinen käännös.
  • Aristotle: Aristotle's De Generatione Et Corruptione. Clarendon Aristotle series. Käännös ja selitykset C. J. F. Williams. Oxford: Clarendon Press, 1982. ISBN 0198720637.
  • Aristotle: On coming-to-be and passing-away. (De generatione and corruptione), revised Greek text with introduction and commentary by Harold H. Joachim. Oxford: Clarendon Press, 1926.

Muuta kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Averroës & Kurland, Samuel (toim.): On Aristotle’s De generatione et corruptione: middle commentary and epitome, Volume 4, Parts 1–2. Corpus commentariorum Averrois in Aristotelem: Versio Anglica, Averroës. Corpus philosophorum Medii Aevi. Mediaeval Academy of America, 1958.
  • de Haas, Frans & Mansfeld, Jaap: Aristotle’s On Generation and Corruption I Book 1 : Symposium Aristotelicum: Symposium Aristotelicum. Clarendon Press, 2004. ISBN 0191553921.
  • Thijssen, Johannes M. M. H. & Braakhuis, H. A. G.: The Commentary Tradition on Aristotle's De Generatione Et Corruptione: Ancient, Medieval and Early Modern. Volume 7 of Studia artistarum : études sur la Faculté des arts dans les Universités médiévales. Brepols, 1999. ISBN 2503508960.
  • Verdenious, Willem Jacob & Waszink, Jan Hendrik: Aristotle on Coming-to-be and Passing-away: Some Comments. Volume 1 of Philosophia antiqua. Brill, 1968. Teoksen verkkoversio.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]