Alumiinihydroksidi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Alumiinihydroksidi

Aluminium hydroxide.svg

Tunnisteet
Muut nimet Alumiinioksidi-trihydraatti
Trihydroksialumiini
CAS-numero 21645-51-2
Ominaisuudet
Molekyylikaava Al(OH)3
Moolimassa 78,00344 g/mol
Ulkomuoto Valkoinen amorfinen jauhe
Sulamispiste 300 °C (573 K)
Kiehumispiste -
Tiheys 2,4 g/cm3
Liukoisuus veteen Ei liukene

Alumiinihydroksidia (trihydroksialumiini, Al(OH)3) esiintyy muun muassa gibsiittimineraalissa, joka on yksi bauksiitin eli alumiinimalmin osa.

Alumiinihydroksidia valmistetaan esimerkiksi liuottamalla bauksiittia natriumhydroksidiliuokseen ja neutraloimalla liuos hiilidioksidin avulla, jolloin alumiinihydroksidi saostuu. Natriumaluminaatti toimii monissa kemiallisissa prosesseissa alumiinihydroksidin lähteenä.

Alumiinihydroksidin rakenne on todennäköisesti monimutkaisempi kuin em. kaavan osoittama – yhdiste on vaihtelevassa määrin hydratoitunut.

Se on valkoista amorfista ja amfoteerista ainetta, joka ei liukene veteen. Happoihin se liukenee muodostaen Al3+-ioneja ja emäksiin se liukenee muodostaen aluminaatteja.[1]

Alumiinihydroksidin moolimassa on 78,0 g/mol, sulamispiste (kidevesi poistuu) 300 °C ja suhteellinen tiheys 2,42 g/cm3 (vesi = 1,0 g/cm3). CAS-numero on 21645-51-2.

Farmakologiassa alumiinihydroksidi luokitellaan antasidiksi eli happoa neutraloivaksi lääkeaineeksi, jota käytetään esimerkiksi neutraloimaan mahalaukun liikahappoisuutta. Muita käyttökohteita ovat alumiiniyhdisteiden valmistus, ruosteenestomaaleissa, lasitteiden valmistuksessa ja apuaineena tekstiilien värjäyksessä[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b E. M. Karamäki: Epäorgaaniset kemikaalit, s. 181. Kustannusliike Tietoteos, 1983. ISBN 951-9035-61-3.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.