Diaspori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Diaspori on harvinainen alumiinihydroksidimineraali, joka esiintyy yleisimmin bauksiittiesiintymissä yhdessä muiden mineraalien kanssa. Kiderakenteeltaan diaspori[1] on rombinen ja sen asu vaihtelee: se voi joskus olla levyä muistuttava kide, mutta on yleisempiä muotoja ovat suomumainen, lehteilevä tai jyvämäinen.

Diasporikide, jonka löytöpaikka on Muğla, Ägäis, Turkki.

Diasporin läpinäkyvyys vaihtelee läpikuultavasta läpinäkyvään. Puhdas diaspori on väritöntä, mutta sitä löydetään myös eri tavoin värjäytyneenä. Valaistuksen laatu vaikuttaa myös värivaikutelmaan. Eri sävyjä voivat olla valkea, harmaa, kellertävä, vaaleanpunainen tai vihertävä, mutta myös violetti tai rusertava sävy on mahdollinen. Mineraalin Mohs-arvo on 6,5–7 ja tiheys 3,3–3,5 g/cm³. Muista läpikuultavista ja värittömistä mineraaleista diaspori erottuu helmenhohtavalla murrospinnallaan.

Diaspori löydettiin vuonna 1801 ja se sai nimensä kreikan kielisestä sanasta διασπείρειυ, joka kuvaa tapaa, jolla mineraali hajoaa eri suuntiin, kun sitä lämmitetään liekillä.[2] Vaikka diasporia esiintyy monilla mantereilla, ainoastaan Anatoliasta on tähän mennessä löydetty jalokivilaatuisia kiteitä.[3] Näistä hiotuista korukivistä käytetään myös kauppanimeä zultaniitti.[4]

  1. Saltikoff, Boris: Mineraalinimisanasto, Tutkimusraraportti numero 11 (pdf) (diaspore = diaspori) Espoo: Geologinen tutkimuslaitos. Viitattu Marraskuun 28, 2014.
  2. Diaspore mindat.org - the mineral and locality database. Viitattu Joulukuun 3, 2014. (englanniksi)
  3. Diaspore gemstone information Gemdat.org. Viitattu Joulukuun, 3. 2014. (englanniksi)
  4. Zultanite (Zultanite not diaspore) International Colored Gemstone Association. Arkistoitu 29.12.2012. Viitattu 3.12.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]