Koordinaatit: 49°N, 89°E

Altai (vuoristo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo vuoristosta, sanan Altai muita merkityksiä löytyy täsmennyssivulta.
Altain vuoristo
Belukhan huippu
Metsänvartijoita Markakolin luonnonpuistossa.

Altai[1] eli Altaivuoret ("kultavuoristo") on vuoristo Keski-Aasiassa.[2] Altailla tarkoitetaan toisinaan vain Irtyšin ja Obin latvojen välistä aluetta ja taas toisinaan Irtyšin ja Jenisein latvojen välistä aluetta. Alueella on paljon malmiesiintymiä. Vuoriston korkein huippu on Beluha, 4 506 m. Altain rata, 900 km pitkä, johtaa Siperian pääradalta (Nikolajevskista) Semipalatinskiin.

Maailmanperintökohde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Beluhavuoren ympäristössä oleva Katunin luonnonsuojelualue, Altyn-Köl-järven sisältämä Altain luonnonsuojelualue ja Ukokin tasangon suojelualue on liitetty Unescon maailmanperintöluetteloon nimellä Altain kultavuoret. Siperiassa sijaitseva alue on kooltaan 16 114 neliökilometriä. Alueella asuu uhanalaisia eläinlajeja, kuten lumileopardi.

Suomalaista tutkimusta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Altain maantiedettä ja geologiaa tutki 1900-luvun alussa suomalainen maantieteilijä J. G. Granö, joka kirjoitti matkoistaan Altailla myös yleistajuisia matkakirjoja ja otti alueelta runsaasti valokuvia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hakulinen, Kerkko ja Paikkala, Sirkka: Pariisista Papukaijannokkaan, s. 16. Suomenkieliset ulkomaiden paikannimet ja niiden vieraskieliset vastineet. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus (Kotus), 2013. ISBN 978-952-5446-80-7. (suomeksi)
  2. Hakulinen, Kerkko: Paikannimet. WSOY sanakirjat. Helsinki: WSOY, 2006. ISBN 951-0-27676-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Altai (vuoristo).
Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.