Alfred E. Neuman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuonna 1956 ilmestynyt MAD-lehden numero 30, jonka kannessa kuvittaja Norman Mingon klassinen versio Alfred E. Neumanista nähtiin ensimmäisen kerran.

Alfred E. Neuman on yhdysvaltalaisen MAD-huumorilehden maskottihahmo,[1] hölmöltä vaikuttava mutta huolettomasti virnistelevä nuorukainen. Hahmo oli esiintynyt jo vuosikymmeniä yhdysvaltalaisessa populaarikulttuurissa ennen kuin MAD 1950-luvun puolivälissä poimi sen käyttöönsä ja nimesi sen. Neumanin tunnuslauseena on aina fraasi ”What, me worry?”, joka Suomen MADissa oli yleensä suomennettu muotoon ”Jaa minä apea?”.

Vuodesta 1955 alkaen Neumanin muotokuva hörökorvineen ja puuttuvine etuhampaineen on esiintynyt MADin jokaisen numeron kannessa, lukuun ottamatta muutamaa erityistapausta. Muotokuva on lähes poikkeuksetta esitettynä suoraan edestä tai takaa. Usein Alfred E. Neumanille on annettu jonkin muun hahmon tai todellisen henkilön vartalo.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen MADiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1910-luvulla julkaistu postikorttikuva.

Hahmo sai nimensä vasta MADissä, mutta piirros ja siihen liittynyt ”Me worry?” -teksti olivat olleet sitä ennen olemassa jo pitkään eikä niiden alkuperää ole saatu selville. Tunnetuin versio hahmon ulkonäöstä perustui mahdollisesti postikorttikuvaan, jonka Harry Stuff -niminen kuvittaja piirsi vuonna 1914. Stuffin leski haastoi vuonna 1965 MADin oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksesta. MADin lakimiehet kykenivät kuitenkin osoittamaan, että varhaisempia piirroksia hahmosta oli ollut liikkeellä runsaasti jo vuosisadanvaihteen aikoihin, eikä se siten voinut olla Stuffin alkuperäisluomus. Vanhin tunnettu Alfredia muistuttava piirros ilmestyi vuonna 1895 eräässä elintarvikemainoksessa. Yhdysvaltain korkein oikeus ratkaisi kiistan MADin hyväksi ja kumosi kaikki hahmoa koskeneet tekijänoikeusvaateet.[2]

Kehittely MADissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MADin silloinen päätoimittaja Harvey Kurtzman näki kuvan hahmosta ensi kertaa postikorttina kollegansa Bernard Shir-Cliffin ilmoitustaululla.[3] Kurtzman kuvaili kasvoja sanomalla: ”Ne olivat kasvot, jotka eivät välittäneet mistään maailman menosta, paitsi kepposista”.

Neuman teki ensimmäisen MADiin liittyneen esiintymisensä marraskuussa 1954 The Mad Reader -albumin kannessa. Kyseessä oli MADin erikoisnumero, joka sisälsi kahden ensimmäisen vuoden ”parhaat palat” -kokoelman. Varsinaisessa MAD-lehdessä hahmo esiintyi ensi kerran maaliskuussa 1955 ilmestyneessä numerossa 21, jossa Neuman oli vain pieni kuva pilailumainoksen reunassa.[4] Kuvassa Neuman-kasvoista kuminaamaria myytiin 1,29 dollarilla ja kasvojen alle oli kirjoitettu teksti ”idiootti”.

Kun MAD kesällä 1955 muutettiin virallisesti aikakauslehdeksi, virnuilevan nuorukaisen kuva alkoi esiintyä jokaisen numeron etukannessa, aluksi tosin vain pienikokoisena osana pääkansikuvaa kiertävää kehystä. Tässä vaiheessa mukaan tuli myös ”What, me worry?” -teksti. Sivun kokoisena hahmo nähtiin ensi kerran numeron 27 takasisäkannessa. Tähän saakka oli käytetty vain suurennosta Kurtzmanin löytämästä mustavalkoisesta postikorttikuvasta, mutta vuonna 1956 Kurtzmanin seuraaja Al Feldstein pyysi kuvittaja Norman Mingoa tekemään hahmosta kunnollisen värikuvan. Mingon teos julkaistiin ensimmäisen kerran numeron 30 etukannessa, jossa Neuman oli asettuvinaan presidentinvaaliehdokkaaksi. Tämä piirros on toiminut kaikkien myöhempien Alfred E. Neumania esittävien kuvien mallikappaleena.[4] Marraskuussa 2008 Mingon alkuperäinen Neuman-muotokuva huutokaupattiin 203 150 dollarilla nimettömälle ostajalle.

Nimi Alfred E. Neuman oli alun perin MADissa ja muissakin EC Comicsin sarjakuvalehdissä toistunut vitsi, joka ei liittynyt tähän hahmoon. Nimi oli lainattu koomikko Henry Morganin radio-ohjelmasta ja Morgan oli ilmeisesti kehittänyt sen väännöksenä elokuvasäveltäjä Alfred Newmanin nimestä. Nimi yhdistettiin ”What, me worry?” -nuorukaiseen ensimmäisen kerran vuonna 1956 MADin numerossa 29, joka oli ensimmäinen Feldsteinin johdolla toimitettu numero.[4]

Myöhempi käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkaen numerosta 30 aina nykypäivään asti Neuman on esiintynyt tavalla tai toisella lähes jokaisessa MADin kannessa, mutta poikkeuksiakin löytyy. Eräs kuuluisa poikkeus oli syyskuussa 1982 ilmestyneen numero 233:n kansikuva, joka irvaili Time-lehden ”Vuoden henkilö” -kannelle (vuoden henkilöksi oli ironisesti valittu pelihahmo Pacman). Toinen kuuluisa poikkeus oli vuonna 1974 ilmestynyt numero 166, jonka kannessa oli vain suuri kuva keskisormea näyttävästä kädestä.

Norman Mingo maalasi vielä seitsemän Alfred-kantta vuonna 1957 ja kymmeniä myöhempinä vuosina,[5] aina vuonna 1980 tapahtuneeseen kuolemaansa asti. MADin suuruuden vuosina pääosan Alfred-kansikuvista tekivät Mingo, Frank Kelly Freas ja Richard Williams. Myös muut MADin piirtäjät tekivät niitä ajoittain, kukin omalla piirrostyylillään.[4]

MADissä esiintyi lyhyesti 1950-luvun loppupuolella myös Moxie Cowznofski -niminen naispuolinen versio Alfredista, joka toisinaan esitettiin Neumanin tyttöystävänä. Alfred ja Moxie kuvattiin tosinaan vierekkäin hälventämään epäilyjä, että Moxie olisi Alfred naiseksi pukeutuneena. Moxien nimi lainattiin samannimiseltä portlandilaiselta virvoitusjuomavalmistajalta.

MAD tavanomaisesti yhdistää Neumanin kasvot johonkuhun toiseen henkilöön tai muuten merkittävään ilmiöön. Neuman on vuosikymmenien varrella esiintynyt esimerkiksi seuraavina hahmoina: Joulupukki, Darth Vader, George Washington, King Kong, Batman, Robin, Spider-Man, Maharishi Mahesh Yogi, Rosemaryn painajainen, George S. Patton, Viulunsoittaja katolla, Kellopeliappelsiinin Alex, Barbra Streisand, Mr. T, Indiana Jones, Radar O'Reilly, Bruce Springsteen, Mr. Spock, Bart Simpson, Pee Wee Herman, Michael Jackson, kasvot Mount Rushmoressa, ilotulituksena, linnunpelätin, Päätön ratsumies, Don King, Robin Hood, Abraham Lincoln, Guns N’ Roses -yhtyeen kitaristi Slash, Oscar-palkinto, Jabba the Hutt, Wolverine, Klonkku, Paavo Pesusieni, Agent Smith elokuvasta Matrix, Kurt Cobain, Shrek, Tohtori Mustekala, Dennis Rodman, zombi, sikiö, boa, rotta, korttipakan jokeri, kolme viisasta apinaa, osana toteemipaalua, George W. Bush, Justin Timberlake, Harry Potter, Lordi Voldemort, Barry Bonds, Suri Cruise, Mona Lisa, Che Guevara, Lil Wayne, Barack Obama, Adolf Hitler ja Setä Samuli (”Who Needs You?”), ja lukemattomina muina kuuluisina kasvoina.[6] Suomen MAD -lehteen tehdyissä kotimaisissa kansikuvissa Alfred nähtiin muun muassa Uuno Turhapurona, Pekka Puupäänä ja Leningrad Cowboys -yhtyeen muusikkona.[7]

Silloin kun Alfred E. Neuman on kansikuvissa kuvattu omana itsenään, hän on usein joutunut johonkin omituiseen, toisinaan fysiikan lakeja rikkovaan kommellukseen. Hän saattaa esimerkiksi sytyttää dynamiitin tulilangan, mutta räjähtääkin selittämättömästi itse dynamiitin sijasta.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump vertasi pilkkaamistarkoituksessa demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkinyttä Pete Buttigiegiä Neumaniin.[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jones, Preson Neal: MAD Magazine, St. James Encyclopedia of Popular Culture, Gale 2000. Vaatii HighBeam-tilauksen.
  2. Reidelbach 1992, s. 146–151.
  3. Reidelbach 1992, s. 149–150.
  4. a b c d Reidelbach 1992, s. 139–143.
  5. Luettelo Norman Mingon töistä Mad-lehdessä (englanniksi) Madcoversite.com. Viitattu 17.4.2017.
  6. Madin kansikuvat vuodesta 1952 (englanniksi) Madcoversite.com. Viitattu 17.4.2017.
  7. Suomen MAD -faktoja Finnmad.net-fanisivu. Viitattu 17.4.2017.
  8. Chris Morran: Pete Buttigieg: 'I Had to Google' Alfred E. Neuman after Donald Trump Used the Name to Insult Candidate Newsweek. 11.5.2019. Viitattu 15.7.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Alfred E. Neuman.