Alfred E. Neuman

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Alfred E. Neuman Mad-lehden kannessa vuonna 1956

Alfred E. Neuman on fiktiivinen Mad-lehden maskotti.[1] Hahmo oli jo vuosikymmeniä vanha hahmo yhdysvaltalaisissa lehdissä ennen kun MADin johtaja Harvey Kurtzman nimesi sen. Neumanin tunnuslauseeksi on muodostunut fraasi "What, me worry?" (Suomen MADissa käännetty yleensä muotoon "Jaa minä apea?").

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensiesiintymisensä jälkeen Neumanin muotokuva hörökorvineen ja puuttuvine etuhampaineen on esiintynyt lehden jokaisessa 500:n numeron kannessa (lukuun ottamatta muutamaa erityistapausta). Muotokuva on lähes poikkeuksetta esitettynä suoraan edestä tai takaa. Harvey Kurtzman näki kuvan ensi kertaa postikorttina kollegansa Bernard Shir-Cliffin ilmoitustaululla. Kurtzman kuvaili kasvoja sanomalla: "Ne olivat kasvot, jotka eivät välittäneet mistään maailman menosta, paitsi kepposista".

Marraskuussa 1954, Neuman teki ensimmäisen "MAD" esiintymisensä; Ballatine's "The Mad Reader" -lehden kannessa. Kyseessä oli MADin erikoisnumero, joka sisälsi kahden ensimmäisen vuoden "parhaat palat" -kokoelman. Ensimmäinen esiintyminen varsinaisen sarjakuvan kannessa oli MAD #21 (maaliskuu 1955), jossa Neuman oli vain pieni kuva pilailumainoksen reunassa. Kuvassa Neumanin kasvoista kuminaamaria myytiin 1.29 dollarilla, ja kasvojen alle oli kirjoitettu teksti "idiootti".

Vuonna 1956, Alfred E. Neumanille luotiin identiteetti. Hänen kuvansa oli taas numerossa 30, jossa Neuman oli asettuvinaan presidentinvaaliehdokkaaksi. Hänen kuvansa, joka toistaiseksi oli esitetty vain mustavalkoisena Will Elderin piirroksena, oli nyt sävytetty ja väritetty. Tänä Norman Mingon taiteilema kuva oli se, jollaisena Neuman esitetään tänäkin päivänä. Marraskuussa 2008 Mingon alkuperäinen ja "virallinen" Neuman-potretti huutokaupattiin 203,150 dollarilla nimettömälle ostajalle.

Alkaen numerosta 30, nykypäivään asti, Neuman on esiintynyt tavalla tai toisella jokaisessa MADin kannessa, mutta poikkeuksiakin löytyy. Niistä esimerkkinä fanien keskuudessa kuuluisa #233:n kansikuva (syyskuu 1982), joka irvaili Time-lehden Vuoden henkilö -numeron kannelle (vuoden "henkilöksi" oli ironisesti valittu Pacman).

Mingo maalasi vielä seitsemän Alfred-kantta 1957, ja näin hänestä tuli 1960- ja 1970-lukujen ajaksi MADin nimikkopiirtäjä. "Naispuolinen versio" Alfredista nimeltään Moxie Cowznofski ja toisinaan Neumanin tyttöystävänäkin esitetty hahmo, esiintyi lyhyesti 1950-luvun loppupuolella. Alfred ja Moxie esitettiin tosinaan vierekkäin poistaen epäilyt, että Moxie olisi Alfred naiseksi pukeutuneena. Moxien nimi lainattiin samannimiseltä portlandilaiselta virvoitusjuomavalmistajalta.

MAD tavanomaisesti yhdistää Neumanin kasvot johonkuhun toiseen henkilöön, tai muuten merkittävään ilmiöön. Neuman on vuosikymmenien varrella esiintynyt esimerkiksi seuraavina hahmoina: Joulupukki, Darth Vader, George Washington, King Kong, Batman, Robin, Spider-Man, Maharishi Mahesh Yogi, Rosemaryn painajainen, George S. Patton, Viulunsoittaja katolla, Kellopeliappelsiinin Alex, Barbra Streisand, Mr. T, Indiana Jones, Radar O'Reilly, Bruce Springsteen, Mr. Spock, Bart Simpson, Pee Wee Herman, Michael Jackson, kasvot Mount Rushmoressa, ilotulituksena, scarecrow, the Päätön ratsumies, Don King, Robin Hood, Abraham Lincoln, Guns N’ Roses Slash, Oscar-palkinto, Jabba the Hutt, Wolverine, Klonkku, Paavo Pesusieni, Agent Smith elokuvasta Matrix, Kurt Cobain, Shrek, Tohtori Mustekala, Dennis Rodman, zombi, sikiö, boa, rotta, korttipakan jokeri, kolme viisasta apinaa, osana toteemipaalua, George W. Bush, Justin Timberlake, Harry Potter, Lordi Voldemort, Barry Bonds, Suri Cruise, Mona Lisa, Che Guevara, Lil Wayne, Barack Obama, Adolf Hitler ja Setä Samuli ("Who Needs You?"), ja lukemattomina muina kuuluisina kasvoina.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jones, Preson Neal: MAD Magazine, St. James Encyclopedia of Popular Culture, Gale 2000. Vaatii HighBeam-tilauksen.