Mr. T

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mr. T

Mr. T (oik. Laurence Tureaud, s. 21. toukokuuta 1952) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Hänen tunnetuimpia roolejaan ovat B. A. Baracus 1980-luvun televisiosarjassa A-Team ja nyrkkeilijä Clubber Lang Rocky III -elokuvassa.

Tureaud on esiintynyt muutamissa World of Warcraft:in mainoksissa, jossa hän on ollut yöhaltian roolissa.

Tureaud syntyi Chicagossa yhdentenätoista lapsena 12-lapsiseen perheeseen. Nuoruusvuosinaan Tureaud harrasti amerikkalaista jalkapalloa ja kamppailulajeja. Opintojensa jälkeen hän palveli sotilaspoliisina Yhdysvaltain maavoimissa, minkä jälkeen hän pyrki ammattilaispelaajaksi NFL:ään. Ammattilaisura jäi kuitenkin lyhyeksi polvivamman takia. Tämän jälkeen hän alkoi luoda yhteyksiä julkkismaailmaan. Tureaud päätyi kuuluisten ihmisten henkivartijaksi. Hän suojeli muiden muassa Michael Jacksonia, Muhammad Alia ja Diana Rossia.

1970-luvulla Tureaud vaihtoi sukunimensä ensin Teroksi ja 1980-luvulla hän otti käyttöön "Mr. T" -nimen. Imagoonsa kuuluvan kampauksen hän kopioi afrikkalaiselta Mandinka-heimon sotilailta, haluten korostaa näin afrikkalaisia juuriaan. Osana Mr. T:n hahmoa ovat myös useat erilaiset korut, rannekoruista kaulakoruihin ja korvakoruihin, joiden arvoksi on arvioitu useampia satojatuhansia dollareita. Vuonna 2005 Mr. T päätti kuitenkin luopua korujen käytöstä nähtyään hurrikaani Katrinan tuhojen vaikutukset; hän lahjoitti suuren osan koruistaan ja vaatteistaan myrskyn uhrien hyväksi. Samoihin aikoihin hän tuli uskoon.

Nykyään Mr. T asuu Sherman Oaksissa, Kaliforniassa.

Vuonna 1982 Mr. T löi itsensä läpi Sylvester Stallonen elokuvassa Rocky III. Tätä ennen hän oli tehnyt vain pieniä sivuosarooleja. Rocky III:n jälkeen Mr. T sai oman animaatiosarjansa NBC:llä ja kersantti B. A. Baracuksen roolin A-Teamissä. Vuonna 1984 Mr. T teki rap-albumin Mr. T's Commandments. Vuonna 1985 Mr. T astui sisään showpainin maailmaan. Hän oli Hulk Hoganin joukkueparina kautta aikojen ensimmäisessä Wrestlemaniassa. World Wrestling Federationin riveissä Mr. T palasi painirinkiin vielä erikoisvieraana muun muassa 1987 ja 1994. Parhaimmillaan Mr. T:n tuloiksi arvioitiin noin 80 000 dollaria per viikko 1980-luvun huippuaikana. 1990-luvulla Mr. T ansaitsi huomattavasti vähemmän, sillä heikentynyt terveys ei antanut mahdollisuuksia suuriin roolisuorituksiin. Nykyään hän esiintyy lähinnä mainostajana tai pienissä sivurooleissa televisiosarjoissa ja elokuvissa.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]