Clubber Lang

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Clubber Lang
Clubber Lang.jpg
Luoja(t) Sylvester Stallone
Ensi-
esiintyminen
1982
Henkilötiedot
Status nyrkkeilijä
Ikä 29 vuotta
Asuinpaikka  Yhdysvallat
Suhteet
Clubber Lang
Henkilötiedot
Nyrkkeilijä
Pituus 178 cm
Painoluokka Raskassarja
Kätisyys Vasenkätinen eli southpaw
Ammattilaistilastot
Tappiot 1

Clubber Lang on Sylvester Stallonen luoma ja Mr. T:n esittämä elokuvahahmo, joka esiintyy elokuvassa Tiikerinsilmä – Rocky III. Se oli Mr. T:n ensimmäinen elokuvarooli.

Eräässä Rocky Balboan käsikirjoitusversiossa Clubber Lang on kommentaattorina Rocky vs. Dixon -ottelussa.selvennälähde?

Hahmon taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa ei juuri Clubber Langin henkilökohtaisesta elämästä mainita, mutta Rocky Legends -videopeli sekä Rocky: The Ultimate Guide -tietokirja kertovat hänen taustastaan. Hänen oikea nimensä on James T. Lang, ja hänet hylättiin nuorena Chicagon kaduille, joilla hän varttui. Aikuisena hän joutui törkeästä rikoksesta viideksi vuodeksi vankilaan, jossa hän alkoi harrastaa nyrkkeilyä.[1]

Luonteenpiirteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lang on väkivahva, häijy ja suulas. Hahmo sai vaikutteita ainakin Sonny Listonista, Larry Holmesista ja George Foremanista.[1] Nyrkkeilijä Earnie Shaversin piti alun perin esittää Langia ja hän ehti osallistua koekuvauksiinkin.

Elokuvassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rocky III -elokuvan alussa kuvataan, miten Clubber Lang seuraa Rockyn otteluja maailmanmestarina ja hänen menestystään. Langin mielestä Rocky on mestari vain paperilla, joka ottelee helppoja otteluja. Kolmen vuoden aikana Lang onnistuu voittamaan kaikki vastustajansa nopealla tyrmäyksellä ja nousemaan rankkauslistan ykköseksi. Samoihin aikoihin pystytetään Philadelphiaan patsas Rockyn kunniaksi, ja samassa tilaisuudessa tämä ilmoittaa aikovansa lopettaa, jolloin Lang tulee yleisön joukosta ja haastaa Rockyn häntä nöyryyttäen. Rocky hyväksyy haasteen, vaikka tämän valmentaja Mick ei usko Rockyn voittavan, sillä hänen haastajansa eivät ole olleet Langin kaltaisia.

Rocky treenaa koitokseen julkisessa harjoitusleirissä näytöstyyliin, kun taas Lang harjoittelee kovasti omassa asunnossaan. Ottelu koittaa ja Mick saa sydänkohtauksen kun Lang ja Rocky alkavat nahistella jo ennen kehään saapumista. Rocky ei pysty keskittymään kunnolla otteluun, eikä hän muutenkaan mahda ylivoimaisesti vahvemmalle Langille mitään, joka lataa kovia iskuja Rockyyn ja tyrmää hänet jo toisessa erässä ja vie tältä mestaruuden.

Myöhemmin Rocky saa odottamatonta apua Apollo Creedilta, ja haastaa Langin uusintaan. Harjoittelun alussa Rocky kärsii motivaatio-ongelmista. Häntä painavat Mickin sanat siitä, että tämä oli todellakin Rockyä suojellakseen valinnut hänelle helppoja vastustajia. Rockyn vaimo Adrian saa kuitenkin valettua miehelleen uutta uskoa. Rocky ymmärtää, että hän pääse asioiden ylitse vain treenaamalla kunnolla ja kohtaavansa Langin niin hyvin valmistautuneena kuin vain on mahdollista. Uutta uskoa saaneena Rocky valmentautuu kunnolla ja kehittää kestävyyttä ja nopeutta. Lang sanoo ennen ottelua aikovansa voittaa Rockyn helposti ja että ottelusta tulee tuskallisempi kuin edellisestä. Ottelun alkaessa Rocky tykittää Langia nopeilla jabeilla, eikä Lang saa yhtäkään osumaa. Toisessa erässä Lang pääsee yllättämään ja saa Rockyn kanveesille. Tällöin Rocky alkaa tarkoituksella ottaa iskuja vastaan väsyttääkseen Langin, joka ei ole koskaan otellut pitkiä otteluita. Hän alkaa myös ivata Langia voittaakseen hänet psyykkisesti. Kolmannen erän alkaessa Lang on jo puhki ja alkaa lyödä huteja Rockyn väistäessä ja iskiessä nopeita vastaiskuja. Lopulta Lang uupuu ja horjahtelee, ja Rockyn käyttää tilaisuutensa ja tyrmää hänet voittaen tittelin takaisin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Rocky: The Ultimate Guide. Dk Pub, 2007. ISBN 9780756626228. (englanniksi)