Tiikerinsilmä – Rocky III

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tiikerinsilmä – Rocky III
Rocky III
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Sylvester Stallone
Käsikirjoittaja Sylvester Stallone
Tuottaja Robert Chartoff
Irwin Winkler
Säveltäjä Bill Conti
Kuvaaja Bill Butler
Leikkaaja Mark Warner
Don Zimmerman
Pääosat Sylvester Stallone
Talia Shire
Burt Young
Carl Weathers
Burgess Meredith
Mr. T
Tony Burton
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö United Artists
Ensi-ilta Yhdysvallat 28. toukokuuta 1982
Suomi 27. elokuuta 1982
Kesto 100 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 2 500 000 dollaria
Edeltäjä Rockyn uusintaottelu
Seuraaja Rocky IV
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Tiikerinsilmä – Rocky III on vuonna 1982 ilmestynyt yhdysvaltalainen nyrkkeilyaiheinen elokuva ja Rocky-elokuvasarjan kolmas elokuva. Elokuvaan teki käsikirjoituksen ja ohjauksen Sylvester Stallone, joka myös esiintyi pääosassa. Sen tunnusmusiikkina toimii Survivor-yhtyeen kappale ”Eye of the Tiger”, josta tuli elokuvan myötä erittäin tunnettu.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

On kulunut kolme vuotta edellisen elokuvan tapahtumista, ja Rocky Balboa on puolustanut mestaruuttaan kymmenen kertaa. Rocky ottelee hyväntekeväisyysottelun kookasta painijaa Ukkoshuulta (Hulk Hogan) vastaan. Philadelphiassa, kun Rockyn muistopatsasta paljastetaan, ykköshaastaja Clubber Lang (Mr. T) saa hänet suuttumaan ja suostumaan viimeiseen otteluun. Rocky häviää ottelun tyrmäyksellä toisessa erässä. Samalla hänen valmentajansa Mickey kuolee sydänkohtaukseen. Mickeyn hautajaisten jälkeen entinen maailmanmestari Apollo Creed suostuttelee Rockyn uusintaotteluun Clubberia vastaan ja alkaa valmentaa häntä koitokseen. Apollon valmennustavat poikkeavat selvästi Rockyn tuntemista Mickeyn tavoista, sillä Apollo pyrkii hankkimaan Rockylle lisää nopeutta. Rocky kohtaa äärimmäisen tasaväkisessä ottelussa Clubberin ja onnistuu tyrmäämään tämän kolmannessa erässä. Lopussa Rocky suostuu epäviralliseen uusintaan Apollon kanssa. He ottelevat ilman katsojia tai muitakaan ulkopuolisia ja elokuva päättyy juuri, kun heidän ottelunsa alkaa ja tulos jää katsojalle avoimeksi.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomien Pertti Avola kirjoitti elokuvan tv-esityksen alla 1993 Tiikerinsilmän olevan Rocky-sarjan siihen asti kehnoin osa, joka näyttää ylipitkältä musiikkivideolta: ”Menestys on läskistänyt ja hidastanut mestarinyrkkeilijä Rocky Balboan – – Mäiskettä riittää, mutta tietäähän sen miten viimeisessä ottelussa käy.”[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Avola, Pertti: Tiikerinsilmä – Rocky III. Helsingin Sanomat, 7.8.1993, s. 47. Näköislehden aukeama (tilaajille).