Tiikerinsilmä – Rocky III

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tiikerinsilmä – Rocky III
Rocky III
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Sylvester Stallone
Käsikirjoittaja Sylvester Stallone
Tuottaja Robert Chartoff
Irwin Winkler
Säveltäjä Bill Conti
Kuvaaja Bill Butler
Leikkaaja Mark Warner
Don Zimmerman
Pääosat Sylvester Stallone
Talia Shire
Burt Young
Carl Weathers
Burgess Meredith
Mr. T
Tony Burton
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö United Artists
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 28. toukokuuta 1982
Suomi 27. elokuuta 1982
Kesto 100 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 2 500 000 dollaria
Tuotto 270 miljoonaa
Edeltäjä Rockyn uusintaottelu
Seuraaja Rocky IV
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Tiikerinsilmä – Rocky III on vuonna 1982 ilmestynyt yhdysvaltalainen nyrkkeilyaiheinen elokuva ja Rocky-elokuvasarjan kolmas elokuva. Elokuvaan teki käsikirjoituksen ja ohjauksen Sylvester Stallone, joka myös esiintyi pääosassa. Sen tunnusmusiikkina toimii Survivor-yhtyeen kappale ”Eye of the Tiger”, josta tuli elokuvan myötä erittäin tunnettu.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuonna 1982, kolme vuotta sen jälkeen, kun hän voitti raskaansarjan maailmanmestaruuden Apollo Creediä vastaan, Rocky Balboa on puolustanut tittelinsä kymmenen kertaa. Hänen maineensa, vaurautensa, suosionsa ja julkkisprofiilinsa ovat lisääntyneet, mikä on johtanut hänen osallistumiseensa hyväntekeväisyystapahtumaan raskaan sarjan maailmanmestaria Thunderlipsiä vastaan. Rockyn manageri Mickey katsoo huolestuneena nuorta ja voimakasta haastajaa, joka nousee riveissä nopeasti, nimeltä James "Clubber" Lang.

Rocky suhtautuu näyttelyyn Thunderlipsiä vastaan ​​kevyesti, mutta painija muuttuu välittömästi aggressiiviseksi ja yrittää murskata nyrkkeilijän. Ensimmäisen lyönnin jälkeen Rocky riisuu hansikkaansa ja alkaa ottaa taistelua vakavammin jäljellä olevilla kierroksilla saamalla yliotteen juuri ennen kellon soimista. Sen jälkeen he ottavat kuvan yhdessä. Hektisen tapahtuman vuoksi Mikki osoittaa varhaisia ​​merkkejä terveysongelmasta.

Paljasttaessaan itseään kuvaavan patsaan Philadelphian taidemuseon portaissa juuri ennen eläkkeelle jäämistään, Rocky haastaa julkisesti Clubber Langin, joka on nyt ykkönen. Lang syyttää Rockya siitä, että hän on hyväksynyt haasteita pienemmiltä vastustajilta. Lang tekee sitten seksuaalisesti vihjailevan kommentin Rockyn vaimolle Adrianille, mikä raivostuttaa Rockyn ja hän hyväksyy Langin haasteen.

Mickey ei aluksi halua osallistua siihen. Rockyn painostamana Mickey tunnustaa valinneensa vastustajat käsin Rockyn mestaruuden puolustamiseen säästääkseen hänet toiselta lyömiseltä, jonka Creed antoi hänelle uusintaottelussa. Hän selittää, että Lang on nuori ja voimakas, ja ennen kaikkea hän on "nälkäinen" ja että Rocky ei kestä kolmea kierrosta, koska hän ei ole ollut nälkäinen siitä lähtien, kun hän voitti mestaruuden ja tuli "sivistyneeksi". Rocky, joka nyt tietää, ettei hän koskaan todella puolustanut titteliään parhaita vastustajia vastaan, vakuuttaa Mikin työskentelemään hänen kanssaan viimeisen taistelun ajan. Huolimatta Mickeylle antamastaan ​​lupauksesta "asua kuntosalilla", Rocky harjoittelee Las Vegas -tyylisessä ympäristössä, joka on täynnä häiriötekijöitä, eikä hän selvästikään ota harjoitteluaan vakavasti. Sitä vastoin Lang harjoittelee häikäilemättömällä päättäväisyydellä ja tarmokkaasti.

Lang ja Rocky tapaavat Philadelphian Spectrumissa. Pandemonium puhkeaa kulissien takana, kun Lang työnsi väkivaltaisesti Mikkiä, mikä aiheuttaa Mikin sydänkohtauksen. Järkyttynyt Rocky haluaa keskeyttää ottelun, mutta Mickey kehottaa häntä jatkamaan, kun hän saa sairaanhoitoa pukuhuoneessa. Ottelun alkaessa Rocky on sekä raivoissaan että vakavasti häirinnyt mentorinsa tilasta. Ottelu alkaa Rockyn lyömällä Langia useilla valtavilla iskuilla, jotka etsivät varhaista tyrmäystä, mutta hän ei voi pettää Langia oman kuntonsa puutteen vuoksi. Lang toipuu nopeasti ja ottaa ohjat käsiinsä, dominoi Rockyta ja tyrmäsi hänet heinämäisen vasen koukulla toisella kierroksella, voittaen raskaansarjan maailmanmestaruuden. Ottelun jälkeen Rocky kertoo kuolevalle Mikille, että ottelu päättyi toisen kierroksen tyrmäysvoittoon kertomatta kuka oli voittaja. Mickey kuolee heti sanottuaan "Rakastan sinua, poika". Rocky, joka vaipui vakavaan masennukseen, suree Mikin kuolemaa.

Mikin suljetulla kuntosalilla pysähtynyt ikävä Rocky tapaa entisen kilpailijansa Apollo Creedin, joka todisti ottelua vieraanalyytikkona. Creed tarjoutuu kouluttamaan Rockyä uusintaotteluun Langia vastaan ​​vastineeksi tulevasta palveluksesta, jonka Rocky hyväksyy. Apollo vie sitten Rockyn kuntosalille, jossa hän kerran harjoitteli, Tough Gym Los Angelesissa. Apollo on raivoissaan Rockyn ponnistelujen puutteesta, sillä Mikin menetys ja painajaiset Clubberin tyrmäyksestä masentavat hänet. Rocky kuitenkin keskittyy jälleen, kun Adrian auttaa häntä selviytymään Mikin kuolemasta. Apollo ja hänen managerinsa Tony "Duke" Evers täyttävät Rockyn kurittoman tappelutyylin lisää Apollon tavaramerkkiä jalkoja, taitoja ja nopeutta.

Kuukausien harjoittelun jälkeen uusintaottelu pelataan Madison Square Gardenissa New Yorkissa. Apollo lainaa Rockylle Yhdysvaltain lippuhousut, joita hän käytti heidän ensimmäisessä ottelussaan. Ottelun alussa Rocky sprintti kulmasta ja lyö Langia sellaisella taidolla ja henkisellä tasolla, jota kukaan ei koskaan odottanut. Rocky hallitsee täysin ensimmäistä kierrosta, jolloin Lang on raivoissaan ja hämmentynyt kellon jälkeen. Lang saa yliotteen toisella kierroksella, ja Rocky omaksuu täysin erilaisen strategian, joka suututtaa ja hämmentää Apolloa ottamalla tahallaan lyönnin Langilta, jopa kaatumalla kahdesti, samalla kun hän pilkkaa Langia, ettei hän voi tyrmätä häntä. Kolmannella kierroksella Lang, joka on tottunut voittamaan ottelut nopeasti tyrmäyksellä varhaisissa kierroksissa, suuttuu yhä enemmän Rockyn pilkkaamisesta. Hän kuluttaa nopeasti energiansa loppuun yrittäessään lopettaa Rockyn toistuvilla tyrmäysiskuilla, jotka Rocky estää tai väistää. Langin ollessa räjähtänyt ja haavoittuva, Rocky lyö Langin lyömällä, mikä huipentuu julmaan tyrmäykseen raskaansarjan mestaruuden palauttamiseksi.

Myöhemmin Rocky täyttää Apollon suosion – toisen, yksityisen uusintaottelun hänen kanssaan, mutta tällä kertaa hengessä

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomien Pertti Avola kirjoitti elokuvan tv-esityksen alla 1993 Tiikerinsilmän olevan Rocky-sarjan siihen asti kehnoin osa, joka näyttää ylipitkältä musiikkivideolta: ”Menestys on läskistänyt ja hidastanut mestarinyrkkeilijä Rocky Balboan – – Mäiskettä riittää, mutta tietäähän sen miten viimeisessä ottelussa käy.”[1]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ääniraita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rocky III: Alkuperäinen elokuvamusiikki

Bill Contin ääniraita-albumi

Julkaistu 9. maaliskuuta 1982[5selvennä]

Genre AOR, pop rock

Pituus 32:00

Merkki Liberty

Rocky soundtrack kronologia

Rocky II

(1979) Rocky III

(1982) Rocky IV

(1985)

Sinkkuja Rocky III:sta

"Tiikerin silmä"

Julkaistu: 31. toukokuuta 1982

Ammattimaiset arvosanat

Tarkista pisteet

Lähteen luokitus

AllMusic [6selvennä]

"Tiikerin silmä" (Survivor) – 3:53

"Take You Back (Tough Gym)" – 1:48

"Pushin" - 3:10

"Päätös" – 3:20

"Mikki" – 4:42

"Take You Back" – 3:37

"Reflections" - 2:05

"Aion lentää nyt" – 2:52

"Adrian" – 1:42

"Valloitus" - 4:40

Frank Stallone – laulu (2, 3, 6)

Ray Pizzi – saksofoni (3)

Jerry Hey – trumpetti (3)

Vincent DeRosa – käyrätorvi (5)

Mike Lang – piano (5)

DeEtta Little, Nelson Pigford – laulu (8)

Elokuvassa esiintyvä "Eye of the Tiger" -versio on itse asiassa demo - "valmis" versio näkyy ääniraidalla. Soundtrackista puuttuu myös instrumentaaliversio kappaleesta, joka soitetaan, kun Rocky harjoittelee Apollon vanhalla kuntosalilla.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Avola, Pertti: Tiikerinsilmä – Rocky III. Helsingin Sanomat, 7.8.1993, s. 47. Näköislehden aukeama (tilaajille).