Warcraft-universumin rodut ja ryhmittymät

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Warcraft-universumin rodut)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä artikkeli käsittelee kuvitteellisia rotuja, jotka esiintyvät Warcraft-tietokonepelisarjan universumissa.

Liittouma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liittouma (engl. Alliance) on ihmisten perustama ryhmittymä, joka on esiintynyt tavalla tai toisella kaikissa Warcraft-peleissä. Kahdessa ensimmäisessä Warcraft-peleissä he esiintyvät oman kampanjansa sankareina ja World of Warcraftissa on yksi kahdesta sankarillisesta ryhmittymästä. Toinen ryhmittymä, Lauma, on kuitenkin heidän vihollisensa. Ihmisten lisäksi Liittoumaan kuuluivat alun perin korkeahaltiat (suurin osa erosi myöhemmin Liittoumasta), kääpiöt, maahiset. World of Warcraftissa Liittoumaan liittyvät myös yöhaltiat, draeneit, worgenit sekä Tushuin pandareenit.

Ihmiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmiset (engl. Humans) ovat kaikissa Warcraft-peleissä esiintyvä rotu. Heidän kulttuurinsa muistuttaa keskiajan eurooppalaisia valtioita. Peleissä Warcraft: Orcs & Humans sekä Warcraft II: Tides of Darkness he ovat ihmisten kampanjassa sankareita ja örkkien kampanjassa vihollisia. Näissä peleissä ihmisten sanottiin taistelevan Taivaan nimissä ja örkit Helvetin nimissä. Mutta tämä idea hylättiin pelistä Warcraft III: Reign of Chaos alkaen.

Ihmiset ovat yksi Azerothin nuorimmista roduista. He polveutuvat paimentolaisheimosta nimeltä Arathi, joka alisti valtaansa muut ihmisheimot ja perusti Arathorin valtakunnan. Arathin itse uskotaan olevan vrykuleiden mutatoituneita lapsia. Ennen ensimmäisen Warcraft-pelin tapahtumia Arathorin maille oli muodostunut seitsemän uutta valtakuntaa, mutta tässä pelissä niistä esiteltiin vain Azerothin valtakunta (tunnettu World of Warcraftista alkaen nimellä Myrskytuuli (engl. Stormwind)). Warcraft II:ssa nähtiin ensi kertaa ihmisten muut valtakunnat, jotka oli perustettu Itäisten kuningaskuntien pohjoisosiin: Lordaeron (Liittouman perustaja), Gilneas, Stromgarde (Arathorin entinen pääkaupunki), Dalaran (perustajina Arathin velhot, joista tuli myöhemmin Kirin Tor), Kul Tiras ja Alterac. Ihmiset puhuvat yleiskieltä (engl. Common language), mikä ei ole välttämättä heidän itse luomansa. Sitä ymmärtävät monet Azerothin ja Draenorin rodut.

World of Warcraftissa ihmisille on saatavilla seuraavat hahmoluokat: maagi, paladiini, pappi, roisto, manaaja, soturi, kuolonritari (lisäosasta Wrath of the Lich King alkaen), metsästäjä (lisäosasta Cataclysm alkaen) ja munkki (lisäosasta Mists of Pandaria alkaen). Heitä johtaa Myrskytuulen kuningas Varian Wrynn, joka on myös koko Liittouman korkea kuningas. Ihmisten ominaisratsuina toimivat hevoset.

Korkeahaltiat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korkeahaltiat (engl. High Elves) ovat Kalimdorista karkotettuja Korkeasyntyisten (engl. Highborne) jälkeläisiä. He asettuivat Itäisten kuningaskuntien koillisosiin. Mutta sitten Amani-heimon peikot uhkasivat heitä. Arathorin ihmisten avulla he torjuivat uhan ja vastapalveluksena korkeahaltiat opettivat nämä käyttämään magiaa. Tämän jälkeen korkeahaltiat perustivat valtakunnan nimeltä Quel'Thalas ja nimesivät sen pääkaupungin Hopeakuuksi (engl. Silvermoon City). He myös loivat magiansa lähteeksi Auringon kaivon (engl. Sunwell), josa virtasi Ikuisuuden kaivosta mukaan otettua vettä.

Toisen sodan aikana kun Zul'jinin joukot varastivat korkeahaltioilta riimuja käyttäen niitä uusien jättimaagien (engl. Ogre Mages) kasvattaseen, jolloin haltiat liittyivät täysin haluin kääpiöiden ja maahisten tavoin osaksi Liittoumaa. Kolmannen sodan aikana Vitsauksen epäkuolleet kuitenkin hyökkäsivät Quel'Thalasiin. Auringon kaivo korruptoitui ja suuri osa korkeahaltioista sai surmansa. Heitä nostettiin kuolleista bansheeksi ja ghouleiksi muutettuina. Suurin osa selvitytyjistä liittyi prinsi Kael'thas Sunstriderin seuraan kutsuen itseään nimellä sin'dorei eli "veren lapset", tunnettu myös verihaltioina. Selvityjistä vain kymmenesosa säilytti vanhan nimensä ja oleskeli Kirin Torin suojeluksessa Dalaranissa.

Korkeahaltiat ovat nykyään osa Hopeista Liittoa (engl. Silver Covenant), joka vastustaa Lauman jäsenten hyväksymistä osaksi Kirin Toria. Heitä johtaa vartija-kenraali Vereesa Tuulijuoksija, jonka aviomies Rhonin oli eläessään Kirin Torin johtaja. Korkeahaltiat ovat World of Warcraftissa ei-pelattava rotu.

Kääpiöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kääpiöt (engl. Dwarves) ovat pienikokoisia, lähes ihmisten kaltaisia olentoja. Kääpiöt ovat hyvin kiintyneitä kiveen, ja he olivat alun perin kaivostoimintaa. haudataankin yleensä kiveen, jossa onkin jo muitakin kivihautoja, ne taas sijaitsevat luolassa joka sattuu myös olemaan kiveä. Vaikka kääpiöt ovatkin niin kiintyneitä kiveen, he rakastavat myös luontoa, eivätkä tuhoa sitä, koska käyttävät rakennusaineena kiveä.

Kääpiöillä on kolme klaania: Pronssiparta (engl. Bronzebeard), Hämyrauta (engl. Dark Iron) ja Villivasara (engl. Wildhammer). Ja kaikki asustavat Khaz Modanin valtakunnassa. Pronssipartojen ja Villivasaroiden iho on samanvärinen kuin ihmisillä ja Hämyraudoilla on tummanharmaa iho. Pronssiparran kääpiöt kuuluvat Liittoumaan ja heidän pääkaupunkinsa on Rauta-ahjo (engl. Ironforge). Villivasarat eivät varsinaisesti kuulu siihen, mutta tekevät yhteistyötä siihen kuuluvien rotujen kanssa. Heidän pääkaupunkinsa on Aerien huippu (engl. Aerie Peak). Hämyraudat puolestaan ovat sekä Liittouman että Lauman vihollisia ja he palvelevat tulielementtaalien johtajaa, Ragnarosia. Pronssiparrat vihaavat heitä eniten, koska keisari Dagran Thaurissan oli vietellyt Pronssipartojen kuningas Magni Pronssiparran tyttären, Moiran. Dagranin kuoltua Moirasta tuli Hämyrautojen johtaja ja liitti isänsä kuoleman jälkeen heidät osaksi Liittoumaa.

World of Warcraftissa kääpiöille on saatavilla seuraavat hahmoluokat: metsästäjä, paladiini, pappi, roisto, soturi, kuolonritari (lisäosasta Wrath of the Lich King alkaen), maagi (lisäosasta Cataclysm alkaen), shamaani (lisäosasta Cataclysm alkaen), manaaja (lisäosasta Cataclysm alkaen) ja munkki (lisäosasta Mists of Pandaria alkaen). Kääpiöiden ominaisratsuina toimivat pässit (engl. Rams).

Kuningas Magni Pronssiparta hallitsi alun perin Rauta-ahjoa, mutta hänen kuoltuaan ennen Catclysmin tapahtumia, johtajiksi nousi Kolmen vasaran neuvosto (engl. Council of Three Hammers), joka koostuu kaikkien kolmen klaanin johtajista. Villivasaroita johti Falstad Villivasara. Dagranin kuoltua, Moirasta oli tullut Hämyraudan johtaja ja Pronssiparran johtajaksi nousi Magnin aiemmin kuolleeksi luultu veli, Muradin. Neuvosto johtaisi Rauta-ahjoa siihen asti, kunnes Dagranin ja Moiran poika, Dagran Thaurissan II, olisi tarpeeksi vanha valtaistuimelle.

Maahiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maahiset (engl. Gnomes) ovat kääpiöitäkin lyhyempiä, mutta älykäs rotu, joka on lahjakas sekä taikuuden että teknologian käsittelyssä. He olivat alun perin kotoisin Rauta-ahjon naapurikaupungista nimeltä Gnomeregan, joka oli hyvin kehittynyt. Mutta taistelussa troggeja vastaan he tulivat vapauttaneeksi suuren määrän ydinjätettä. Ne, jotka altistuivat säteilylle, muuttuivat "pitalisiksi maahisiksi" (engl. Leper Gnomes), jotka olivat vainoharhaisia ja väkivaltaisia. Ne hyökkäsivät jokaisen muuta rotua olevan olennon kimppuun. Säteilyltä selvinneet maahiset asettuivat Rauta-ahjoon.

Maahisista tuli osa Liittoumaa Warcraft II:ssa. He asustivat vielä sen tapahtumien jälkeen Rauta-ahjossa, kunnes lisäosan Cataclysm tapahtumien aikaan he alkoivat tuntea itsensä ulkopuolisiksi ja alkoivat valmistella paluuta Gnomereganiin.

World of Warcraftissa maahisille on saatavilla seuraavat hahmoluokat: maagi, roisto, manaaja, soturi, kuolonritari (lisäosasta Wrath of the Lich King alkaen), pappi (lisäosasta Cataclysm alkaen) ja munkki (lisäosasta Mists of Pandaria alkaen). Maahisten ominaisratsuina toimivat mekanokävelijät (engl. Mechanostriders), mekaaniset kasuaarien näköiset olennot. Heitä johtaa kuningas ja ylinikkari Gelbin Mekkatorsio.

Yöhaltiat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yöhaltiat (engl. Night Elves, tai kal'dorei eli "tähtien lapset" heidän omalla kielellään) ovat Azerothin vanhimpia inhimillisiä rotuja. Yöhaltiat esiintyivät ensi kerran Warcraft III:ssa. 10 000 vuotta sitten normaalien yöhaltioiden sekä Korkeasyntyisten välille syntyi erimielisyyksiä. Lordi Xaviusin johdolla Korkeasyntyiset käyttivät ikiaikaisen magiansa lähdettä, Ikuisuuden kaivoa (engl. Well of Eternity), tuodakseen pahaksi kääntyneen titaani Sargeraksen Azerothiin, joka lähetti Palava Legioonaksi kutsumansa demoniarmeijan Kalimdoriin pyrkien hävitttämään Azerothista kaiken elämän. Muut titaanit olivat kuitenkin asettaneet lohikäärmeaspektit suojelemaan maailmaa erilaisilta uhilta ja auttoivat yöhaltioita estämään Korkeasyntyisten aikeet. Taistelun seurauksena kuitenkin Ikuisuuden kaivo tuhoutui ja Kalimdor hajosi useiksi eri mantereiksi. Itäiset kuningaskunnat, Northrend ja Pandaria irtautuivat Kalimdorista ja keskelle muodostui Kurimus (engl. Maelstrom).

Yöhaltiat rakensivat uuden Ikuisuuden kaivon, joka sijaitsi maailmapuu Nordrassilin alla. Vihreän lohikääärmeaspekti Yseran siunaamana se antoi yöhaltioille kuolemattomuuden. 10 000 vuoden yöhaltiat saivat elää rauhassa, kunnes Palava Legioona palasi Azerothiin. Liittouman ja Lauman rodut saapuivat Kalimdoriin ja liittoutuivat yöhaltioiden kanssa käydäkseen viimeiseen taisteluun Legioonaa vastaan Hyjal-vuoren huipulla. Demonilordi Archimonden saadessa surmansa Palava Legioona voitettiin taas kerran, mutta Nordrassil tuhoutui ja yöhaltiat menettivät kuolemattomuutensa. He pystyttivät uuden maailmanpuun, Teldrassilin, ja rakensivat sen oksille uuden pääkaupunkinsa, Darnassuksen. Mutta Teldrassil ei saanut lohikäärmeiltä siunausta, joten yöhaltiat jäivät kuolevaisiksi.

Yöhaltioilla on suipot korvat. Heidän ihonsa väri vaihtelee liilasta vaaleaan. Heillä ovat pitkät korvat ja he ovat pitkiä ja vahvarakenteisia. Yöhaltiamiehet ovat vielä lihaksikkaampia kuin naiset ja joillakin heistä kasvaa päähän sarvet. Heidän silmänsä hohtavat joko sinisinä tai valkoisina kuin kuun valo. Mutta yöhaltioilla, joilla uskottiin olevan suuri kohtalo, on pihkankeltaiset silmät. Yöhaltioiden hiukset ovat siniset tai vihreät.

World of Warcraftissa yöhaltioille on saatavilla seuraavat hahmoluokat: druidi, metsästäjä, pappi, roisto, soturi, kuolonritari (lisäosasta Wrath of the Lich King alkaen), maagi (lisäosasta Cataclysm alkaen) ja munkki (lisäosasta Mists of Pandaria alkaen). Yöhaltioita ovat jo 10 000 vuoden ajan johtaneet arkkidruidi Malfurion Myrskyraivo (joka kuitenkin vietti suuren osan ajastaan Smaragdiunessa) sekä Elunen papitar Tyrande Kuiskaustuuli (josta tuli ennen Cataclysmin tapahtumia Malfurionin puoliso). Yöhaltioiden ominaisratsuina toimivat sapelihammaskissat (engl. Saber cat).

Draeneit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Draeneit ovat osa vanhaa eredarien rotua. Toisin kuin muut eredarit, nämä pakenivat 25 000 vuotta sitten kotiplaneetaltaan, Argusilta, Pimeyden Titaani Sargaksen korruptiota. Nimi "draenei" [ˈdɹænɑɪ] tarkoittaa "karkoitettuja". He matkustivat ulottuvuuksienvälisen rodun, naarujen, avaruusaluksella Genedarilla läpi Kieppuvan tuonen. Yli 200 vuotta ennen ihmisten ja örkkien ensimmäistä sotaa, he saapuivat örkkien kotiplaneetalle ja nimesivät sen Draenoriksi. Genedar jäi planeetalle vuorenmuotoiseksi kappaleeksi, jonka örkit nimesivät Oshu'guniksi. Palava Legioona kuitenkin seurasi heitä ja korruptoi örkit hyökkäämään draeneita vastaan. Draenorin murskautuessa palasiksi Toisen sodan aikana, osa draeneista alistui Palavan Legioonan alaisuuteen muuttuen "Kadonneiksi" (engl. Lost Ones) tai "Murtuneiksi" (engl. Broken). Vuosia myöhemmin Kael'thas Sunstriderin johtamien verihaltioiden vallattua naarujen leijuvan tukikohdan, Myrskylinnoituksen (engl. Tempest Keep), draeneit pakenivat yhdellä sen siivistä, Exodarilla, Azerothiin. Exodar teki pakkolaskun Azuremystin saarelle. He liittyivät osaksi Liittoumaa havaittuaan ihmisten olevan heidän tavoin Pyhän Valon (engl. Holy Light) kunnioittajia.

Draeneiden ihonväri vaihtelee sinisestä ja purppuraan. Miespuoliset draeneit ovat taureenien kokoisia ja naispuoliset taas yöhaltioiden kokoisia. Heillä on samanlaiset hännät kuin liskoilla sekä jaloissa kaviot kuin hevosilla. Heiltä lähtee päistään myös lonkeroita. Varmaa tietoa siitä, ovatko draeneit kuolemattomia vai eivät, ei ole. Mutta he kykenevät elämään kymmeniätuhansia vuosia.

Draeneit mainittiin ensi kerran Warcraft II:ssa ja Warcraft III:ssa tekivät ensiesiintymisen "Kadonneet", demonisen magian mutatoimat draeneit. Vähemmän mutatoituneista draeneita taas kutsutaan "Murtuneiksi". Täysin korruptoitumattomat draeneit tekevät ensiesiintymisen vasta World of Warcraftin lisäosassa The Burning Crusade.

Draeneit ovat The Burning Crusadessa Liittouman uusi pelattava rotu. Draeneille on saatavilla seuraavat hahmoluokat: metsästäjä, maagi, paladiini, pappi, shamaani, soturi, kuolonritari (lisäosasta Wrath of the Lich King alkaen) ja munkki (lisäosasta Mists of Pandaria alkaen). Draeneiden johtajana jo heidän lähdöstään Argusilta alkaenon toiminut profeetta Velen. Heidän ominaisratsuina toimivat elekkit, norsua muistuttavat olennot.

Worgenit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Worgenit ovat ihmissusia muistuttava rotu. He esiintyivät ensi kerran World of Warcraftissa. Alkuperäiset worgenit olivat yöhaltioita, jotka oli muutettu susihirviöiksi puolijumala Goldrinnin hampaasta tehdyn "Elunen viikatteen" avulla. Heidät karkotettiin Smaragdiuneen, josta arkkimaagi Arugal on vapautti heidät taistelemaan hänen rinnallaan, mutta worgenit eivät suostuneet ja alkoivat levittää kirousta, joka muutti Gilneasin ihmisiä myös worgeneiksi. He ovat erittäin julmia, vaarallisia ja älykkäitä olentoja, jotka eivät käytä muita aseita kuin omia kynsiään ja hampaitaan.

Worgeniksi muuttava kirous on saavuttanut pandemian kaltaisen tason, ja viimeiset taistelevat ihmisyydestään. Gilneas eristäytyi ulkomaailmasta Toisen sodan jälkeen eroten näin Liittoumasta. Tämä ansiosta he myös säästyivät Kolmannen sodan aikana Lich-kuninkaan hyökkäyksiltä. Mutta Kuolonsiiven paluun tuhotessa Harmaaharjan muurin (engl. Greymane Wall) ja Hyljättyjen aloitettua maihinnousun aikomuksenaan vallata heidän maansa. Lisäosassa Cataclysm he liittyivät Liittoumaan saadakseen maansa takaisin ja päästäkseen eroon kirouksesta.[1]

Worgenit ovat Cataclymissä Liittouman uusi pelattava rotu. Worgeneille on rakennettu oma kaupunginosa yöhaltioiden pääkaupunkiin Darnassukseen (lisäosan alkuperäinen suunnitelma oli se, että kaupunginosa oltaisiin rakennettu Myrskytuuleen (engl. Stormwind)). Worgenien aloitusalue katosi ajan myötä. Pelaaja voi valita esiintyykö worgenin vai ihmisen muodossa, mutta taistelussa hän muuttuu worgeniksi. Worgeneille on saatavilla seuraavat hahmoluokat: druidi, metsästäjä, maagi, pappi, roisto, manaaja, soturi ja kuolonritari. Worgeneilla ei ole ominaisratsua, vaan he juoksevat mieluummin itse omilla käpälillään. Heitä johtaa Gilneasin kuningas, Genn Harmaaharja.

Tushuin pandareenit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tushuin filosofiaa seuraavat pandareenit ovat liittyneet osaksi Liittoumaa. Kyseinen filosofia perustuu rauhalliseen harkintaan sekä meditointiin, tiukkaan harjoitteluun ja moraaliseen ymmärrykseen. Tätä filosofiaa noudattavia pandareenejä johtaa Aysa Pilvilaulaja.

Lauma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lauma (engl. Horde) oli alun perin örkkien ja jättien ryhmittymä, joka kahdessa ensimmäisessä Warcraft-pelissä oli Palavan Legioonan korruptoima. Tällöin he yrittivät vallata ihmisten kuningaskunnat. He olivat saaneet väliaikaisiksi liittolaisikeen myös metsäpeikot sekä hiidet Warcraft III:ssa nuori sotapäällikkö Thrall vapauttaa orjuutetut örkit ja liittoutuu Mustakeihäs-heimon peikkojen sekä Mulgoren tasangoilla elävien taureenien kanssa. Örkit olivat vähällä korruptoitua taas, kunnes siitä vastuussa ollut demoni sai surmansa. World of Warcraftissa on Lauma on yksi kahdesta sankarillisesta ryhmittymästä. Toinen ryhmittymä, Liittouma, on kuitenkin heidän vihollisensa. World of Warcraftissa örkkien, peikkojen ja taureenien lisäksi Laumaan liittyvät myös Vitsauksen vallasta vapautunut Hyljätyiksi kutsuttu epäkuolleiden ryhmittymä, verihaltiat, Kezanin hiidet sekä Huojinin pandareenit.

Örkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Örkit (engl. Orcs) olivat kahden ensimmäisen Warcraft-pelin vihollisia. Warcraft III:sta alkaen örkit ovat kuitenkin esiintyneet myös sankarillisina. Örkit ovat pääosin klaaneiksi jakautuneita vihreäihoisia ja lihaksikkaita humanoideja, joilla on lyhyet syöksyhampaiden kaltaiset torahampaat. Heillä oli alun perin ruskea tai punainen iho. Heidän ihonsa väri vaihtui, koska fel-energia korruptoi heidät. Kunnia on örkeille henkilökohtaisesti hyvin tärkeä asia. Ennen sotia shamanismilla oli heidän kulttuurissan merkittävin osa.

Kun Palava Legioona seurasi draeneita planeetta Draenorille, he korruptoivat örkit jouttamalla näille annihilanien johtajan, Mannorothin, verta. Legioonan alkeellista sotakoneistoa käyttäen he tunkeutuivat Synkän portaalin (engl. Dark Portal) läpi Azerothiin. He onnistuivat tuhoamaan Myrskytuulen kuningaskunnan, mutta sen kansalaiset ajoivat Lordaeronin ihmisten avustuksella örkit takaisin Dreanoeriin.

Azerothiin jääneet örkit vietiin vankileireille. Tämän aikana verenhimoisuus alkoi kadota örkeistä ja lopulta nuori Hallasusi-klaanin (engl. Frostwolf clan) örkki nimeltä Thrall pakeni Durnholden linnoituksesta ja yhdessä vapaana säilyneen Sotalaulu-klaanin (engl. Warsong clan) johtajan, Grommash "Grom" Helvetinhuudon, avulla, he muodostivat Uuden Lauman ja pakenivat laivoilla Itäisistä kuningaskunnista Vitsauksen hyökkäyksiä. Matkan aikana he rantautuivat saarille, joilla asuvat Mustakeihäs-heimon peikot liittyivät heihin Kul Tirasin ja murloceiden uhattua heitä. Saapuessaan Kalimdoriin, Thrall sai liitolaisikseen myös Cairne Verisorkan johtamat taureenit.

Mutta sitten Mannoroth ilmestyi, ja korruptoi jälleen Grom Helvetinhuudon ja tämän örkkijoukon. Korruption alla örkit surmasivat yöhaltioita suojelleen puolijumala Cenariuksen. Mutta Grom vapautui korruptiosta ja auttoi Thrallia surmaamaan Mannorothin, vaikka se maksoi Gromin hengen. Autettuaan vielä ihmisiä ja yöhaltioita kukistamaan Palavan Legioonan Hyjal-vuoren taistelussa, örkit vaelsivat autiomaahan nimeten sen Durotariksi (Thrallin isän, Durotanin, mukaan) ja perustaen sinne kaupungin nimeltä Orgrimmar (nimeten sen entisen sotapäällikön, Orgrim Tuomiovasaran mukaan).

Cataclysmin aikoihin Thrallin oli keskityttävä enemmän shamaanivoimiensa kehittämiseen suojellakseen Azerothia Kuolonsiiveltä, joten hän nimitti Gromin pojan, Garrosh Helvetinhuudon, Lauman uudeksi sotapäälliköksi. Mutta toisin kuin Thrallin diplomaattinen johtamistapa, Garroshin tapa oli väkivaltaisempi ja aggressiivisempi. Hänestä tuli lopulta niin hullu ja vallanhimoinen, että suurin osa muusta Laumasta kääntyi häntä vastaan ja Liittouman kanssa syöksivät hänet vallasta. Thrall palasi örkkien johtoon, mutta nimitti peikkojen päällikön, Vol'jinin, Lauman uudeksi sotapäälliköksi.

Warlords of Draenorissa Garrosh pakenee pronssinen lohikääme Kairozdormun avulla 35 vuoden takaisin Draenoeriin, missä hän estää isäänsä Grommashia ja muita örkkejä juomasta Mannorothin verta estääkseen näiden korruption sekä Palavan Legioonan orjiksi joutumisen. Sitten he perustavat uuden Rautalauman (engl. Iron Horde), joka koostuu puhdasverisistä ja korruptoimattomista örkeistä. Garrosh myös varustaa Rautalauman nykyajasta tuomallaan teknologialla.

Örkeille on saatavilla seuraavat hahmoluokat: metsästäjä, roisto, shamaani, manaaja, soturi, kuolonritari (lisäosasta Wrath of the Lich King alkaen), maagi (lisäosasta Cataclysm alkaen) ja munkki (lisäosasta Mists of Pandaria alkaen). Heidän ominaisratsuina toimivat sudet.

Jätit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jätit (engl. Ogre) ovat örkkien tavoin klaaneissa elävä rotu. Heitä hallitsevat yleensä klaanien fyysisesti vahvimmat yksilöt. Mutta toisinaan maageiksi ryhtyneet jätit usein kontrolloivat klaania johtajansa auktoriteetin ulkopuolella.

Jätit olivat örkkien liittolaisia jo pelissä Warcraft: Orcs & Humans. Heillä on samanlainen rooli myös Warcraft II: Tides of Darkness.

World of Warcraftissa jätit eivät ole pelattava rotu. Alkuperäisen Lauman kukistumisen myötä heidän klaaninsa olivat levittäytyneet eri puolille Azerothia. Heistä ainoastaan Kivileka (engl. Stonemaul) -heimon jätit ovat enää Laumalle ystävällisiä, vaikka he eivät suoraan näitä enää tuekkaan.

Peikot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peikot (engl. Trolls) ovat Azerothin vanhimpia rotuja. Heidät luokiteltiin alun perin metsä-, viidakko-, jää- ja aavikkopeikkoihin. He palvelevat enimmäkseen eläinhenkiä, mutta voodoo ja shamanismi ovat heidän keskuudessaan myös tunnettuja. Ennen Kalimdorin jakautumista useammaksi mantereeksi, peikot koivat suuria tappioita haltioita vastaan, eivätkä he siksi pidä näistä.

Toisessa sodassa Amani-heimon metsäpeikot liittyivät Laumaan saadakseen tukea Quel'Thalasin tuhoamiseen. Mutta Orgrim Tuomiovasara epäonnistui tuen antamisessa, jolloin heidän yhteistyönsä raukesi. Warcraft III:ssa Thrallin seilatessa Kalimdoria kohti, hän tutustui Sen'jinin johtamaan heimoon nimeltä Mustakeihäs (engl. Darkspear). Örkit auttoivat heitä taistelussa murloceja vastaan, mutta Sen'jin sai surmansa. Ennen kuolemaansa hän toivoi peikkojen liittyvän osaksi Laumaa ja Sen'jinin poika, Vol'jin, teki tästä toiveesta totta vieden väkensä örkkien mukana Kalimdoriin.

Vol'jin oli isänsä tavoin Thrallille uskollinen, mutta vastusti avoimesti Garrosh Helvetinhuutoa tämän noustua Lauman sotapäälliköksi. Vol'jin alkoi suunnitella kapinaa sotapäällikköä vastaan. Kun Garrosh oli syösty vallasta, Thrall nimitti Vol'jinin Lauman uudeksi sotapäälliköksi.

Peikoille on saatavilla seuraavat hahmoluokat: metsästäjä, maagi, pappi, roisto, shamaani, soturi, kuolonritari (lisäosasta Wrath of the Lich King alkaen), druidi (lisäosasta Cataclysm alkaen), manaaja (lisäosasta Cataclysm alkaen) ja munkki (lisäosasta Mists of Pandaria alkaen). Heidän ominaisratsuina toimivat raptorit.

Taureenit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taureenit (engl. the Tauren, shu'halo heidän omalla kielellään) ovat yksi Azerothin vanhimmista roduista. He muistuttavat nautamaisilta piirteiltään Minotaurosta ja heidän kulttuurinsa muistuttaa Amerikan alkuperäisasukkaiden kulttuuria. He ovat opiskelleet sekä druidismia että shamanismia.

Taureenien suurin heimo on Verisorkka (engl. Bloodhoof), jotka asustavat kaupungissa nimeltä Ukkosjyrkänne (engl. Thunder Bluff). Heitä johti jo ensiesiintymisensä aikoihin Warcraft III:ssa ylipäällikkö Cairne Verisorkka. Hänen kuoltuaan ennen Cataclysmin tapahtumia, uudeksi johtajaksi nousi Cairnen poika, Baine. Taureenit liittoutuivat örkkien ja peikkojen kanssa jo pian sen jälkeen, kun tapasivat nämä.

Taureenien nimi tulee mahdollisesti kreikkalaisesta sanasta taurus, joka tarkoittaa härkää. Englanninkielinen nimi tauren on anagrammi sanasta nature (suom. luonto).

Taureeneille on saatavilla seuraavat hahmoluokat: druidi, metsästäjä, shamaani, soturi, kuolonritari (lisäosasta Wrath of the Lich King alkaen), paladiini (lisäosasta Cataclysm alkaen), pappi (lisäosasta Cataclysm alkaen) ja munkki (lisäosasta Mists of Pandaria alkaen). Heidän ratsuina toimivat Kodo-nimiset sarvikuonon näköiset.

Hyljätyt epäkuolleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyljätyt epäkuolleet (engl. Forsaken Undead) ovat Warcraft IlI:n lisäosassa The Frozen Throne esiintyvä epäkuolleiden ryhmittymä, jonka perusti bansheeksi muuttunut vartija-kenraali, Sylvanas Tuulijuoksija. Illidan Myrskyraivon sekä hänen käskyläistensä hyökkäykset Northrendiin olivat heikentäneet Lich-kuninkaan voimia, jolloin Sylvanas oli saanut takaisin vapaan tahtonsa ja alkoi kerätä kokoon muita vapaan tahdon säilyttäneitä epäkuolleita nimeten heidät Hyljätyiksi ja vallaten Lordaeronin rauniot.

World of Warcraftissa Hyljätyt olivat liittyneet Laumaan, vaikka eivät paljon heistä välittäneetkään. Liittoumakin näkee suurimman osan epäkuolleista vain hirviöinä. Lordaeronin maista Hyljättyjen vallassa olivat Tirisfalin lehto (engl. Tirisfal Glades) ja Hopeamäntyjen metsä (engl. Silverpine Forest). Heidän pääkaupunkinaan toimii Arthaksen entinen tukikohta, Alakaupunki (engl. the Undercity). Hyljätyt pyrkivät löytämään itsellen paikan maailmasta, jossa suurin heistä vihaa heitä. Cataclysmissä heihin liittyy lisää epäkuolleita, mukaan lukien val'kyrit, joukko epäkuolleita vrykuleja.

Epäkuolleille on saatavilla seuraavat hahmoluokat: maagi, pappi, roisto, manaaja, soturi, kuolonritari (lisäosasta Wrath of the Lich King alkaen), metsästäjä (lisäosasta Cataclysm alkaen) ja munkki (lisäosasta Mists of Pandaria alkaen). heidän ominaisratsunaan toimii tasosta 20 lähtien luurankohevonen (engl. Skeletal Horse) ja myöhemmin tasolla 40 sotaluurankohevonen (engl. Skeletal Warhorse).

Verihaltiat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verihaltiat (engl. Blood Elves) ovat entisiä korkeahaltioita, jotka vaihtoivat nimensä Warcraft III:n lisäosan The Frozen Throne tapahtumien seurauksena. Kun Vitsaus tuhosi Quel'Thalasin ja Auringon kaivon, 90 % korkeahaltioista seurasi prinssi Kael'thas Sunstrideriä ja he alkoivat kutsua itseään "verihaltioiksi". Puolustaessaan valtakuntansa raunioita, he tulivat liittoutuneeksi nagojen kanssa. Tästä hyvästä Liittouman kenraali Garithos julisti verihaltiat maanpettureiksi ja toimitti heidät vangeiksi Dalaraniin. Leidi Vashjin johtama nagojen joukko kuitenkin vapautti verihaltiat ja he pakenivat uudelleenavatun Synkän portaalin kautta Ulkomaihin, jossa he ryhtyivät Illidanin palvelijoiksi.

World of Warcraftissa Eversongin metsiin jäänyt verihaltioiden joukko palvelee Kaeläthasin sijasta väliaikaisruhtinas Lor'themar Theronia. Verihaltioille kehittyneen ja magiaan kohdistuvan riippuvuuden takia, Liittouma on lakannut luottamasta verihaltioihin, joten he liittyivät Laumaan ja jäivät asumaan Quel'Thalasin pääkaupunkiin, Hopeakuuhun (engl. Silvermoon City).

Verihaltiat jakautuvat kolmeen ryhmään: thalassialaiset haltiat (Lauman verihaltiat), Illidari (Illidanille ja Kael'thasille uskolliset verihaltiat) sekä Näkijät (engl. Scryers), jotka kapinoivat Kael'thasia vastaan ja pakenivat Shattrathiin Khadgarin ja naarujen luokse.

Verihaltiat ovat The Burning Crusadessa Lauman uusi pelattava rotu. Verihaltioille on saatavilla seuraavat hahmoluokat: metsästäjä, maagi, paladiini, pappi, roisto, manaaja, kuolonritari (lisäosasta Wrath of the Lich King alkaen), soturi (lisäosasta Cataclysm alkaen) ja munkki (lisäosasta Mists of Pandaria alkaen). Verihaltioiden ominaisratsuina toimivat linnunnäköiset haukkakävelijät (engl. Hawkstriders).

Hiidet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiidet (engl. Goblins) ovat yleensä lyhyitä ja vihreitä olentoja. He olivat alun perin vähä-älyisiä ja heitä pidettiin peikkojen orjina Kezanin saarella. Altistuminen Kajamite-nimiselle malmille kehitti kuitenkin heidän älyään ja he saivat tilaisuuden vapauttaa itsensä peikkojen orjuudesta. Malmin ehtyessä ja älykkyyden vähetessä hiidet alkoivat harrastaa kaupankäyntiä. Toisen sodan aikoihin he tarjosivat Laumalle teknologista tukea, mitä Liittouma oli saanut kääpiöiltä ja maahisilta. Lauman kukistumisen jälkeen suurin osa hiisistä pysyi neutraaleina.

Warcraft III:ssa ja World of Warcraftissa hiidet olivat perustaneet useita kartelleja kaupankäyntiä varten pääkaupunkinsa, Alakaivoksen (engl. Undermine), ulkopuolelle. Joillakin kauppiasprinsseillä (engl. Trade Princes) on kuitenkin läheisemmät välit Laumaan kuin Liittoumaan.

Cataclysmin aikoihin hiisien kotisaaret muuttuivat tulivuorenpurkausten takia turvattomiksi paikoiksi elää. Tehtyään haaksirikon Kadonneille saarille (engl. Lost Isles), hiidet muistivat jälleen vanhat sopimuksensa örkkien kanssa ja osa heistä hyväksyi näiden pyynnnön liittyä takaisin Laumaan. Hiisille on saatavilla seuraavat hahmoluokat: metsästäjä, maagi, pappi, roisto, shamaani, manaaja, soturi ja kuolonritari. Lauman hiisiä johtaa kauppiasprinssi Jastor Gallywix. Hiidet käyttävät ratsujen sijasta yhden henkilön kulkuvälineinä kolmipyöriä (engl. Trikes).

Huojinin pandareenit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huojinin filosofiaa seuraavat pandareenit ovat liittyneet osaksi Liittoumaa. Kyseinen filosofia perustuu impulsiiviseen toimintaan sekä uskoon, jossa kodin puolustaminen on tärkeintä, hinnalla millä hyvänsä. Tätä filosofiaa noudattavia pandareenejä johtaa Ji Tulitassu.

Palava Legioona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palava Legioona (engl. Burning Legion) (tunnettu joissain suomennoksissa Tulen Legioonana) on demonisten rotujen muodostama maailmojenvälinen järjestö, joka esiintyi ensi kertaa pelissä Warcraft III: Reign of Chaos. Sen perusti pahaksi kääntynyt titaani Sargeras. Legioonan tunnetuimpia rotuja ovat man'ari eredarit (kuten Archimonde ja Kil'jaeden), nathrezimit (kuten Tichondrius) ja annihilanit (kuten Mannoroth). Kukin rotu värvätty tai orjuutettu Legioonaan demonisen veren avulla. Nathrezimit olivat pahoja alun perin, mutta man'ari eredarit ja fel-örkit muuttuivat Legioonan palvelijoiksi voiman antamisen ja korruption kautta.

He olivat vastuussa kahdesta ensimmäisestä sodasta ihmisten ja örkkien välillä korruptoimalla örkkejä. Kolmannessa sodassa he saapuivat itse Azerothiin käyttäen tällä kertaa Vitsauksen luomia epäkuolleita. Huomatessaan Vitsauksen johtajan, Lich-kuninkaan, alkaneen pyrkiä itsenäiseksi. Illidan Myrskyraivo lähetettiin alun perin tuhoamaan Lich-kuningas, mutta hän epäonnistui ja hyökäsi Legioonan. Illidanin kuoleman jälkeen verihaltioiden prinssi Kael'thas yritti kutsua Kil'jaedenin Azerothiin Auringon kaivon kautta, mutta tämäkin epäonnistui.

Nathrezimit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nathrezimit eli yleiskielellä pelkoherrat (engl. Dreadlords) olivat ensimmäinen demonirotu, jonka Sargeras värväsi Palavaan Legioonaan. Ne ovat manipuloivia ja taitavia petkuttajia. Juuri he olivat alun perin vastuussa Sargeraksen muuttumisesta pahaksi uskottelemalla tälle, ettei pahuutta voi ikinä tuhota. Tunnetuimpia pelkoherroja ovat mm. Tichondrius, Anetheron, Mephistroth, Mal'Ganis, Balnazzar, Kathra'Natir ja Varimathras.

Man'ari eredarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Man'ari eredarit ovat eredareja, jotka muuttuivat demoneiksi liittyessään Palavaan Legioonaan. Heidän johtajistaan, Archimondesta ja Kil'jaedenista, tuli myös Sargerasin ylimmät luutnantit. Lisäksi eredarien kielestä, eredunista, tuli lopulta Palavan Legioonan tärkein puhekieli.

Annihilanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Annihilanit eli syvänköherrat (engl. Pit Lords) ovat Kieppuvassa tuonessa asuva demonirotu, jonka Archimonde värväsi Palavaan Legioonaan. Heidän vertaan käytettiin aikoinaan örkkien korruptoimiseen. Tunnetuimpia syvänköherroja ovat Magtheridon, Azgalor sekä heidän alkuperäinen johtajansa, Mannoroth.

Vitsaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epäkuolleiden Vitsaus (engl. Undead Scourge) (tunnettu joissain suomennoksissa Kalmoruttona) oli alun perin Palavaa Legioonaa palveleva tahdottomien epäkuolleiden ryhmittymä, joka esiintyi ensi kerran pelissä Warcraft III: Reign of Chaos. Sen perusti alun perin entinen örkkien suuri shamaani Ner'zhul, josta Kil'jaeden oli tehnyt ensimmäisen Lich-kuninkaan. Lich-kuninkaan koti, Jääkruunun linnake (engl. Icecrown Citadel), pystytettiin Northrendiin ja hän aloitti Kolmannen sodan.

Vitsauksen epäkuolleet hyökkäsivät ensin Lordaeroniin ja houkuttelivat prinssi Arthas Menethilin Northrendiin, jossa hänestä tuli Lich-kuninkaan ensimmäinen kuolonritari. Vaikka Ner'zhul ensin totteli Legioonan demoneita, hän pyrki tekemään Vitsauksesta itsenäisen ja Archimonden kuoleman jälkeen he lopulta alkoivat vastustaa näitä. Lopulta Arthas vapautti Jäätyneen valtaistuimen (engl. Frozen Throne) sisältä haarniskan, jonka sisällä Ner'zhulin sielu oli. Arthas asetti sen kypärän päähänsä ja tuli uudeksi Lich-kuninkaaksi.

Neljä vuotta Kolmannen sodan jälkeen Lich-kuningas aloitti uudet hyökkäykset Azerothiin. Kaksi vuotta kestäneen sodan jälkeen Tirion Fordringin johdolla Arthas sai surmansa. Mutta ilmeni, että Vitsauksella oli aina oltava hallitsija. Arthaksen vankina ollut ja lohikäärmeiden tulen polttama Myrskytuulen suurlordi, Bolvar Fordragon, otti tämän paikan Lich-kuninkaana pitääkseen Vitsauksen aisoissa.

Vanhat Jumalat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhat Jumalat (engl. Old Gods) olivat Azerothin alkuperäiset hallitsijat. Sitten titaanit, tavoitteenaan tuoda laki ja järjestys universumiin, saapuivat. Vanhat Jumalat vastustivat titaaneja. Mutta titaanit kukistivat helposti heidän elementtaaliluutnanttinsa Ragnaroksen, Neptulonin, Therazanen ja Al'Akirin karkottamalla heidät Elementtaalitasoon. Lopulta he tappoivat osan Vanhoista Jumalista ja heikensivät eloonjääneitä.

Myöhemmin nämä eloonjääneet heräsivät ja loivat Lihan Kirouksen (engl. Curse of Flesh), jolle ei ole vielä löydetty turvallista poistamiskeinoa ja joka tappaisi kaikki Azerothin lihalliset rodut, jos Vanhat Jumalat tuhottaisiin kokonaan. Niinpä titaanit vangitsivat heidät maan kuoren alle. Vanhat Jumalat ovat keränneet itselleen käskyläisiä päästäkseen taas levittämään pahuuttaan Azerothin. He turmelivat mustan lohikäärmeen, Neltharion Maanvartijan tehden hänestä Kuolonsiiven. Lisäksi heitä palveli myös Hämärän vasara (engl. Twilight's Hammer) -niminen kultti, joita johtavaan neuvostoon kuuluivat mm. Gul'danin entinen oppilas jättimanaaja Cho'gall ja Hämärän Profeetta, joka paljastui arkkipiispa Benedictusiksi, Pyhän Valon kirkon (engl. Church of the Holy Light) johtajaksi.

Kääpiöarkeologi nimeltä Brann Pronssiparta (engl. Brann Bronzebeard), kuningas Magnin veli, sai selville nykyään tunnetun tiedon titaaneista ja Vanhoista Jumalista tutkimalla titaanien rakennuttaman Ulduar-kaupungin seinäkuvia ja kirjoituksia Wrath of the Lich King -lisäosan tarinassa. Brann jatkaa tutkimuksia Cataclysm-lisälevyn tarinassa, kaupungissa nimeltä Uldum.

Azerothissa on neljää Vanhaa Jumalaa: C'Thun, Yogg-Saron, N'Zoth ja Y'Shaarj. C'Thun esiintyi ensi kerran World of Warcraftin lisäpäivityksessä 1.9. pelaajat, jossa hän oli Ahn'Qirajin temppelin viimeinen pomovastus. Yogg-Saronin ensi esiintyminen oli Wrath of the Lich Kingin lisäpäivityksessä 3.1, jossa hän esiintyi Ulduarin viimeisenä pomovastuksena. N'Zoth oli aiemmin vain hämärästi mainittu Cataclysmin lisäpäivityksessä 4.3 Kuolonsiiven toimien todellisena manipuloijana, ja Hearthstone: Heroes of Warcraftissa paljastettiin hänen ulkomuotonsa. Y'Shaarjin, Vanhoista Jumslista voimmakaimman ja julmimman, titaanit olivat surmanneet jo kauan sitten. Mists of Pandariassa paljastui, että mantidien rotu palvoo häntä ja että hän oli ennen kuolemaansa jättänyt jälkeensä Pandariaan negatiivisten tunteiden ruumiillistumina tunnetut olennot nimeltä Sha. Lauman senhetkinen sotapäällikkö, Garrosh Helvetinhuuto, on pyrkinyt hallitsemaan niiden voimia ja lisäpäivityksessä 5.3 hän otti haltuunsa itse Y'Shaarjin sydämen. Garrosh imi itseensä kaiken voiman sydämestä Orgrimmarin piirityksen aikana, jolloin se lakkasi toimimasta.

Elementtaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elementtaalit (engl. Elementals) ovat elementtien kaoottisia ruumiillistumia. Näiden elementteihin lukeutuvat maa, ilma, tule, vesi, mana, varjo ja elämä. Elementtaalit olivat Vanhojen Jumalten palvelijoita ja heidät karkotettiin Elementtaalitasoon, kun titaanit kukistivat heidän mestarinsa.

Shamaanien ja manaajien avulla elementtaaleja on onnistunut pääsemään takaisin Azerothiin. Osa elementtaaleista oli itsenäisiä, kun taas joko palvelivat yhä Vanhoja Jumalia tai kulttia nimeltä Hämärän vasara (engl. Twilight's Hammer). Joistakin kultin jäsenistä on jopa tullut itse elementtaaleja. Lisäksi Pandariassa on "muinaiksi hengiksi" kutsuttuja pienempiä elementtaaleja, joista kukin on suojellut omaa elementtiään eri puolilla mannerta.

Elementtaalien peruslajeihin lukeutuvat:

 • Tulielementtaalit (engl. Fire elementals): Tulesta koostuvia olentoja. Heitä johtaa Ragnaros Tuliherra (engl. Ragnaros the Firelord).
 • Vesielementtaalit (engl. Water elementals): Vedestä ja muista nesteistä koostuvia olentoja. Heitä johtaa Neptulon Virranmetsästäjä (engl. Neptulon the Tidehunter).
 • Maaelementtaalit (engl. Earth elementals): Kivestä sekä maa-ainessten ja niiden energioista koostuvia olentoja. Heitä johtaa Therazane Kiviäiti (engl. Therazane the Stonemother).
 • Ilmaelementtaalit (engl. Air elementals): Ilmasta, tuulesta, myrskyistä ja säästä koostuvia olentoja. Heitä johtaa Al'Akir Tuuliherra (engl. Al'Akir the Windlord).

On olemassa myös elementtaalilajeja, jotka koostuvat useammasta kuin yhdestä elementistä. Näitä ovat:

 • Höyryelementtaalit (engl. Steam elementals): Kahden elementin elementtaaleja, jotka koostuvat tulesta ja vedestä.
 • Laavaelementtaalit (engl. Lava elementals): Kahden elementin elementtaaleja, jotka koostuvat tulesta ja maasta.
 • Kipinäelementtaalit (engl. Spark elementals): Kahden elementin elementtaaleja, jotka koostuvat tulesta ja ilmasta.
 • Mutaelementtaalit (engl. Mud elementals): Kahden elementin elementtaaleja, jotka koostuvat vedestä ja maasta.
 • Jääelementtaalit (engl. Ice elementals): Kahden elementin elementtaaleja, jotka koostuvat vedestä ja ilmasta.
 • Tomuelementtaalit (engl. Dust elementals): Kahden elementin elementtaaleja, jotka koostuvat maasta ja ilmasta.
 • Vulkaaniset elementtaalit (engl. Volcanic elementals): Kolmen elementin elementtaaleja, jotka koostuvat tulesta, vedestä ja maasta.
 • Geysir-elementtaalit (engl. Geysir elementals): Kolmen elementin elementtaaleja, jotka koostuvat tulesta, vedestä ja ilmasta.
 • Pyroklastiset elementtaalit (engl. Pyroclastic elementals): Kolmen elementin elementtaaleja, jotka koostuvat tulesta, maasta ja ilmasta.
 • Hiekkamyrskyelementtaalit (engl. Sandstorm elementals): Kolmen elementin elementtaaleja, jotka koostuvat vedestä, maasta ja ilmasta.
 • Alkukantaiset elementtaalit (engl. Primal elementals): Neljän elementin elementtaalieja.
 • Ikiaikaiset elementtaalit (engl. Arcane elementals): Neljän elementin elementtaaleja, jotka edustavat ikiaikaista magiaa (engl. arcane magic).

Lohikäärmeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lohikäärmeet (engl. Dragons) ovat ikivanha rotu, jotka olivat yksi Azerothin voimakkaimmista roduista. Kun titaanit olivat lyöneet Vanhat Jumalat, he jättivät oppilaansa viisi lohikäärmeaspektia (engl. Dragon Aspects) vartioimaan Azerothia. Nämä viisi olivat omien rotujensa ensimmäiset edustajat. Aluksi titaanien uskottiin itse luoneen lohikäärmeet, mutta 5-osaisen e-kirjasarjan Dawn of the Aspects tarinassa selvisi, että ennen oli ollut olemassa alkulohikäärmeitä (engl. Proto Dragons), joiden massiivinen johtaja, Galakrond, nieli omia jälkeläisiään muuttaen ne epäkuolleiksi. Aspektit olivat ainoat selvinneet alkulohikäärmeet ja myös ne, jotka tuhosivat Galakrondin.

Pronssiset lohikäärmeet hallitsevat aikaa. He muistuttavat kärsivällisyydeltään ja viisaudeltaan sinisiä lohikäärmeitä. Heidän aspektinsa on Nozdormu Ajaton. Hän on Aikojen luolan (engl. Caverns of Time) kautta varmistanut, että tietyt uhat, joita Azerothin asukkaat eivät itse lainkaan huomanneet vuosia sitten, tulisivat ilmi ajoissa.

Punaiset lohikäärmeet hallitsevat elämää. He ovat kaikkein uskollisimpia lohikäärmeitä maailmassa ja vannovat suojelevansa kaikkea elämää. Punaisten lohikäärmeiden aspekti on kuningatar Alexstrasza Elämäntuoja. Hän oli Toisen sodan aikana Kuolonsiiven vankina ja pakotettuna tottelemaan örkkejä. Alexstrasza kuitenkin pakeni ja muiden aspektien avulla heikensi Kuolonsiipeä vangiten hänet Syväholmeeseen (engl. Deepholm).

Vihreät lohikäärmeet hallitsevat luontoa ja unia. Heitä ei tosin näe muualla kuin Smaragdiunessa, paikassa jonne pääsee vain unien kautta. Vihreiden lohikäärmeiden aspekti on Ysera Herännyt. Hän toimi puolijumala Cenariuksen kasvattiäitinä ja on aspekteista ainoa, joka ei ole kokenut yhtä kovia traumoja kuin muut Kuolonsiiven aiheuttamista kärsimyksistä kärsineet.

Siniset lohikäärmeet hallitsivat magiaa. Kaikki maagien käyttämä ikiaikainen magia (engl. arcane magic) on peräisin heiltä. Sinisten lohikäärmeiden aspekti on Malygos Loitsunpunoja. Kuolonsiipi juonitteli hänet Muinaisten sodan aikana auttamaan häntä. Ja karkottamaan kaikki pronssiset, punaiset ja vihreät lohikäärmeet. Malygos myöhemmin katui tekojaan ja Wrath of the Lich Kingin tapahtumien aikana hän päätti poistaa kaiken magian Azerothin muiden rotujen käytöstä varmistaakseen, ettei Palava Legioona enää koskaan pääsisi uhkaamaan Azerothia. Dalaranin maagit päättivät, että Malygos oli surmattava. Malygosin kuoleman jälkeen sinisten lohikäärmeiden tulevaisuus jäi Azureogsin ja Kalecgosin (josta tuli myöhemmin uusi sininen aspekti) vastuulle.

Mustat lohikäärmeet hallitsevat maata, kiveä ja laavaa. He ovat yksi harvoista Azerothin lohikäärmeroduista, jotka ovat läpensä pahoja. Vanhat Jumalat saivat kuiskauksillaan heidän aspektinsa, Neltharion Maanvartija (nykyään Kuolonsiipi Tuhoaja), kääntymään pahaksi. Vanhat Jumalat kuiskauksillaan houkuttelivat hänet kääntymään pahaksi ja luomaan riipuksen nimeltä Lohikäärmeen sielu (engl. Dragon Soul), joka myöhemmin sai uuden nimen: Demonin sielu (engl. Demon Soul). Kuolonsiipi juonitteli Malygos Loitsunpunojan auttamaan häntä suunnitelmissaan. Mutta Muinaisten sodan jälkeen muut aspektit varastivat riipuksen ja piilottivat sen suojaten sen loitsulla, jonka ansiosta Kuolonsiipi ei koskaan voisi itse käyttää sitä. Tuhansia vuosia myöhemmin Toisen sodan jälkeen Demonin sielu tuhottiin ja muut lohikäärmeaspektit haastoivat Kuolonsiiven heikentäen häntä. Kuolonsiipi vetäytyi Syväholmeeseen . Ja niin mustien lohikäämeiden johtajuus jäi hänen vanhimman poikansa, Nefarianin, ja vanhimman tyttärensä, Onyxian, käsiin. Vaikka Nefarian ja Onyxia surmattiin, kolme vuotta entisen Lich-kuninkaan, Arthas Menethilin, kuoleman jälkeen Kuolonsiipi palasi ja herätti heidät ja puolisonsa, Sintharian, henkiin epäkuolleina. Kuolonsiipi sai avukseen myös tulielementtaalien johtajan, Ragnarosin, sekä ilmaelementtaalien johtajan, Al'Akirin.

Lopulta Lauman entinen johtaja, Thrall, sai vihiä sitä, että Lohikäämeen sielu olisi ainut keino tuhota Kuolonsiipi ja että hänen velvollisuutensa olisi tuhota Kuolonsiipi yhdistämällä sen muiden lohikäärmeaspektien voimiin. Ensin Thrallin piti kuitenkin käydä Aikojen luolan kautta Muinaisten sodassa etsimässä se. Kun Kuolonsiipi lopulta surmattiin, aspektit menettivät voimansa ja kuolemattomuutensa. He kuitenkin uskoivat, ettei Azeroth enää tarvinnut heidän apuaan.

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Furbolgit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Furbolgit ovat humanoidimaisia karhuja, jotka asuvat samoissa metsissä yöhaltioiden kanssa ja kunnioittavat suuresti myös taureeneja. Northrendissä asuu jääfurbolgeja, jotka ovat humanoidimaisia jääkarhuja.

Furbolgit eivät juurikaan ole osallisina Liittouman ja Lauman sodassa, mutta seitsemän heidän heimoistaan ovat vihamielisiä Palavan Legioonan tai Vitsauksen aiheuttaman korruption takia.

Hozenit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hozenit (engl. The Hozen) ovat ilkikurinen apinamainen Pandariasta kotoisin oleva rotu. Lyhyen elinkaaren omaavana ja intohimoisena rotuna, hozenit rakastavat mitä tahansa tuntemaansa tunteena, kunhan tuntevat ne vahvoina. Leikkisinä ja epäkypsinä, he ovat jinyu-rodun pitkäaikaisia vihollisia.

Jinyut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jinyut (engl. The Jinyu) ovat kalahumanoidimainen Pandariasta kotoisin oleva rotu, jotka asuvat lumotuissa vesilammikoissa. Viisas ja hengellinen rotu, joka on syvästi yhteydessä laakson vesistöihin ja on sodassa hozenien rodun kanssa.

Kasvottomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kasvottomat (engl. Faceless ones) ovat salaperäinen rotu, jonka jäsenet sotivat toisiaan vastaan osana C'Thunin, Yogg-Saronin ja N'Zothin joukkoja. Jopa Vanhojen Jumalten vangiksi joutumisen jälkeen, kasvottomat pysyivät näille uskollisina.

Kentaurit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kentaurit (engl. The Centaur) ovat barbaarimainen rotu, jonka yksilöt ovat puoliksi ihmisen ja puoliksi hevosen näköisiä. He ovat puolijumala Cenariuksen esikoispojan, Zaetanin, sekä maaelementtaalien prinsessa Theradrasin jälkeläisiä. Kentaurit tappoivat oman isänsä ja jonkin ajan kuluttua he ajoivat taureenit näiden kotiseuduilta, Mulgoresta. Kolmannen sodan aikana taureenit saivat örkkien ja peikkojen avulla kotimaansa takaisin.

Mogut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mogut ovat kiinalaisia leijonakoiria muistuttavia humanoideja, jotka ovat kotoisin Pandariasta. He olivat alun perin titaanien palvelijoita, kunnes päättivät orjuuttaa kotimantereensa muut rodut. Vuosituhansien vallan jälkeen muut rodut pandareenien johtamina syöksivät heidät vallasta 12 000 vuotta sitten. Kukistamisestaan huolimatta mogut yrittivät vielä saada valtansa takaisin, muun muassa herättämällä kuolleista ensimmäisen keisarinsa, Lei Shenin.

Murlocit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Murlocit ovat sammakkomainen humanoidirotu, joka elävät merten rannoilla ja vesistöissä. Ne ovat olleet Azerohtissa jo kauan, vaikka Itäisten Kuningaskuntien roduille ne ovat aivan uusi laji. Brann Pronssiparran tutkimusten mukaan ne kehittyivät Northrendissä eläneistä gorloceista. Mutta muinaiset yksilöt elivät meressä eivätkä olleet varhaisille maalla eläneille roduille tunnettuja.

Murloceiden alalajeihin kuuluvat muun muassa kuningatar Azsharan orjuuttamat mur'gulit sekä Pandarian lumottujen vesien älyllistämä kalamainen rotu, jinyu.

Naarut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naarut ovat ulottuvuuksien välillä kulkeva energiaperäinen rotu.

Kun Sargeras hyökkäsi Argusiin, he ilmestyivät ja auttoivat avaruusaluksella nimeltä Genedar profeetta Velenin johtamat eredarit, jotka kutsuivat itseään dreaneiksi, pakoon örkkien kotiplaneetalle, jonka draeneit nimesivät Draenoriksi. Naarut antoivat myös draeneille kyvyn käyttää Pyhää Valoa. Genedar jäi vuorennäköiseksi kappaleeksi planeetan pinnalle ja örkit nimesivät sen Oshu'guniksi. Draenorin tuhouduttua ja sen ainoan sirpaleen, Ulkomaiden, tultua osaksi Kieppuvaa tuonea, naarut tarkkailivat tätä paikkaa leijuvasta kristallitukikohdasta nimeltä Myrskylinnoitus (engl. Tempest Keep). Kolmannessa sodassa draeneit pakenivat yhdellä sen siivistä, Exodarilla, Azerothiin. Muut siivet jäivät verihaltioiden valloittamiksi ja yksi naarujen ryhmittymistä, Sha'tar, pakeni Shattrathiin, jossa heitä ryhtyivät palvelemaan Khadgar ja muut Toisessa sodassa Draenoriin jääneet Liittouman sankarit.

Nagat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nagat ovat käärmemäisiä olentoja, jotka ovat kuolemattomia haltijoiden tapaan. Nagoilla on viisi metriä pitkä häntä. He olivat ennen osa Korkeasyntyisiä (engl. Highborne), yöhaltiakuningatar Azsharan valittuja, jotka siirtyivät (nykyään tuhottuun) Azsharan palatsiin. Palatsissa oli Ikuisuuden kaivo, joka korruptoi Azsharan ja muita Korkeasyntyisiä. Kaivon vahvistamana he yrittivät tuoda Sargerasin Azerothiin. Mutta he epäonnistuivat ja tuhosivat Ikuisuuden kaivon. Kun kaivo tuhoutui, he muuttuivat yöhaltioista nagoiksi, paeten heti merten syvyyksiin nukkumaan ja odottamaan oikeaa aikaa. Vuosituhansia myöhemmin nagat heräsivät ja paljastivat olemassaolonsa muulle maailmalle. Yksi heidän ryhmittymistään, jota johti leidi Vashj, liittoutui Illidanin kanssa ja houkuttelivat Kael'thas Sunstriderin johtaman verihaltiajoukon tekemään saman.

Nerubialaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nerubialaiset ovat muinainen hämähäkkimäinen rotu, joka polveutuu C'Thunin luoman aqir-rodun Northrendiin vaeltaneista edustajista. Ne perustivat valtakunnan nimeltä Azjol-Nerub.

Lich-kuningas Ner'zhulin alkaessa vallata Northrendiä, nerubialaiset vastustivat häntä. Ne olivat immuuneja epäkuolleeksi muuttavalle rutolle sekä Ner'zhulin telepaattiselle äänelle. Kolmannen sodan aikan ollessaan vielä Palavan Legioonan vallassa, Ner'zhul kuitenkin lopulta tuhosi suuren osan Azjol-Nerubista ja oppi herättämään kuolleita nerubialaisia oman tahtonsa vallassa oleviksi palvelijoiksi. Näiden joukossa oli myös nerubialaisten viimeinen kuningas, Anub'arak.

Pandareenit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pandareenit (engl. The Pandaren) ovat pandaa muistuttavia humanoideja kaukaiselta Pandarian mantereelta, jossa ulkopuoliset rodut eivät olleet käyneet ennen lisäosan Mists of Pandaria tapahtumia. He tekivät ensiesiintymisensä Warcraft III:n lisäosassa The Frozen Throne, jossa panimomestari Chen Myrskykäpälä esiintyy sivuhahmona.

Pandareenit nousivat mantereensa hallitsevaksi roduksi 12 000 vuotta sitten syöstyään vallasta mogut. Muinaisten sodan aikana Pandarian viimeinen keisari, Shaohao, käytti Pandarian pyhien vesien voimaa ja peitti maansa sumuun kätkien sen muulta maailmalta, kunnes Kuolonsiiven kukistuttua sumu alkoi hälvetä.[2] Pandareenit kuitenkin vierailivat muilla mantereilla Vaeltavan saaren (engl. the Wandering Isle) päällä matkustamalla.

Mists of Pandariassa pandareenit liittyvät uudeksi roduksi sekä Liittoumaan että Laumaan. Pelaaja aloittaa pandareenillä pelatessa neutraalina, mutta valitsee puolen tasolla 10. Pandareeneille on saatavilla seuraavat hahmoluokat: metsästäjä, maagi, pappi, roisto, shamaani, soturi ja munkki. Pandareenien ominaisratsuja ovat lohikäärmekonnat (engl. Dragon Turtles).

Vrykulit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vrykulit ovat suurikokoisia ihmisten kaltaisia olentoja, jotka muistuttavat viikinkejä ja joilla on pitkät parrat sekä eläinten turkeista tehdyt vaatteet. He ovat ihmisten edeltäjiä ja olivat titaanien luoma rotu. He asustivat Northrendin etelärannikolla, mutta yhtäkkiä katosivat tuhanneksi vuodeksi. Mutta Liittouman ja Lauman väen saavuttua Northrendiin, vrykulit ilmestyivät jälleen. Suurin osa heistä ryhtyi Lich-kuninkaan palvelijoiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]