Keskisormi (käsimerkki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keskisormen näyttäminen on kansainvälinen käsimerkki.

Keskisormen näyttäminen sitä suorana sekä etusormea, nimetöntä ja pikkurilliä koukussa kämmentä vasten ja peukaloa koukussa etusormea ja mahdollisesti nimetöntä vasten pitäen on laajalti tunnettu käsimerkki, joka varsinkin länsimaisissa kulttuureissa merkitsee jonkin solvaamista.

Keskisormen näyttäminen on lähes 3 000 vuotta vanha tapa ja lähtöisin Kreikasta, jossa mies saattoi näyttää keskisormea vihamiehelleen. Käsimerkistä käytettiin nimeä katapugon, joka tarkoitti homoseksuaalia tai miesten välistä seksiä. Ilmaus oli halventava ja keskisormen näyttäminen johti usein käsirysyyn. Käsimerkkiä käytettiin myös näyttämöllä karkeissa näytelmissä. Roomalaiset sotilaat omaksuivat kyseisen tavan ja vähättelivät ilmauksella vihollisiaan. Roomassa siitä käytettiin nimitystä digitus impudicus, joka tarkoittaa ”hävytöntä sormea”. Myöhemmin keskisormen näyttö on ollut yleistä armeijoissa. Sotilaat näyttivät keskisormea viholliselle ennen hyökkäystä.[1]

Vanhin varma maininta keskisormimerkistä on noin vuodelta 300 eaa eli 2 300 vuoden takaa olevassa tekstissä. Merkin ensimmäistä käyttäjää tai käyttöseutua ei tiedetä, mutta sen kuvaama merkitys on pysynyt samana kautta aikojen. Merkissä ojennettu keskisormi symboloi siitintä ja saman käden muut sormet kiveksiä. Antiikin Kreikassa merkin näyttäminen miehelle oli positiivinen toivotus miehekkäästä voimasta ja useasta lapsesta. Keskiajalla suhtautuminen kehoon ja sukuelimiin vähitellen muuttui ja keskisormimerkistä kehittyi esimerkiksi suomen kielen nykyistä haistattelua ("haista"+jokin alatyylinen sana) tarkoitukseltaan vastaava ele.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kati Oksman: Ministeritkin fist pumppaa - entä mitä keskisormen näyttäminen merkitsi alun perin? savonsanomat.fi. 25.06.2017. Viitattu 14.7.2019.
  2. Väisänen, Liisa: Lasten tiedekysymykset. Minkälainen on keskisormimerkin historia?. Helsingin Sanomat, 21.5.2021, s. B 9. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. ISSN 0355-2047. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 12.8.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.