Ajonvakautusjärjestelmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ajonvakautusjärjestelmän merkkivalo.

Ajonvakautusjärjestelmä tai ajovakauden hallintajärjestelmä, ESC (engl. electronic stability control), on ajoneuvoissa oleva järjestelmä, joka korjaa kuljettajan tekemiä ohjausvirheitä elektroniikan ja fysiikan lakien mahdollistamissa tapauksissa. Tyypillisiä ohjausvirheitä ovat liian suuri tilannenopeus, yli- tai aliohjautuminen tai auton lähteminen heittelehtimään. Järjestelmä pyrkii palauttamaan auton kuljettajan valitsemalle ajolinjalle käyttämällä yksittäisten pyörien jarrutusta ja/tai säätelemällä moottorin vääntömomenttia (muuttamalla sytytysennakkoa ja/tai polttoaineen syöttöä). Järjestelmä on usein kytköksissä lukkiutumattomiin jarruihin ja luistonestojärjestelmään. Se tarkkailee olosuhteita nopeusanturin, ohjauspyöräanturin ja kiihtyvyysantureiden perusteella. Esimerkiksi jos vasemmalle kaartuvassa mutkassa auton perä liukuu oikealle, järjestelmä jarruttaa oikeanpuoleista etupyörää. Useissa autoissa ajonvakautuksessa on myös niin sanottu ”Sport-tila”, joka sallii pientä luistoa.

ESC:n on arvioitu vähentävän hallinnan menettämisestä johtuvia törmäyksiä noin 40 prosenttia.[1] Vuonna 2014 Suomessa vältettiin ESC:n ansiosta 37 liikennekuolemaa ja 747 loukkaantumista.[2] Kun järjestelmä on yleistynyt kaikkiin henkilöautoihin, ESC:n arvioitiin vähentävän liikennekuolemia noin 23 prosenttia ja loukkaantumisia noin 11 prosenttia.[3]

Ajonvakautusjärjestelmät tulivat markkinoille vuonna 1995. [4][5]

Ajonvakautusjärjestelmiä alkoi tulla lähinnä lisävarusteisena kalliisiin automalleihin 1990-luvulla. Ajonvakautusjärjestelmä tuli vakiovarusteeksi Mercedes-Benzin A-sarjaan sen jälkeen, kun autotoimittajat olivat vuonna 1997 kaataneet auton testiradalla tekemässään väistökokeessa (ns. hirvikokeessa). Valmistaja päätti sen seurauksena varustaa kyseisen mallin jatkossa valmistuvat yksilöt ajonvakautuksella.[6] Järjestelmä yleistyi eurooppalaisissa ylemmän keskiluokan ja sitä kalliimmissa autoissa 2000-luvun alussa, ja vuosikymmenen loppupuolella se oli vakiovarusteena lähes kaikissa eurooppalaisissa alemman keskiluokankin autoissa.

Ajovakausjärjestelmä tuli Euroopan unionin jäsenmaissa pakolliseksi uusien henkilöautojen varusteeksi vuonna 2014.[7]

Eri valmistajien käyttämiä nimityksiä ajonvakautusjärjestelmästä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]