Luistonesto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Luistonestojärjestelmän merkkivalo.

Luistonesto on moottoriajoneuvoissa käytetty renkaiden pitoa parantava järjestelmä. Sen tarkoitus on estää vetäviä pyöriä sutimasta ja parantaa pitoa.

Yleisimmin luistonestoa on käytetty kilpa-autoissa; Formula 1 -sarjassa se on ollut käytössä kahteen otteeseen. Viimeksi se poistui käytöstä vuoden 2008 alusta. Nykyään se on tavallisissa autoissa hyvin yleinen varuste.

Luistonesto voi toimia autoissa ainakin kahdella eri periaatteella. Luistonestojärjestelmä voi parantaa sutivien pyörien pitoa rajoittamalla moottorin tehoa, jolloin pyörä pyörii hitaammin ja pitää paremmin.

Toinen yleinen toimintaperiaate luistonestolle on avoimella tasauspyörästöllä varustetussa autossa, jolloin luistonestojärjestelmä voi jäljitellä tasauspyörästön lukon toimintaa jarruttamalla liian nopeasti pyöriviä pyöriä. Esimerkiksi jos toisen puolen pyörä on jäällä ja toinen asfaltilla, jäällä oleva pyörä sutii avoimen tasauspyörästön vuoksi ja voima ei välity tiehen. Tällöin luistonestojärjestelmä voi jarruttaa jäällä tyhjää pyörivää pyörää, jonka seurauksena pitävällä pinnalla oleva pyörä alkaa pyöriä ja viedä autoa eteenpäin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Resiina 5/87