Afrikanrieskapuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Afrikanrieskapuu
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Rosales
Heimo: Mulperikasvit Moraceae
Suku: Rieskapuut Treculia
Laji: africana
Kaksiosainen nimi

Treculia africana
Decne.

Katso myös

  Afrikanrieskapuu Wikispeciesissä
  Afrikanrieskapuu Commonsissa

Afrikanrieskapuu (Treculia africana) on mulperikasvien (Moraceae) heimoon, rieskapuiden (Treculia) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on suurikokoiseksi kasvava, mutta hidaskasvuinen puulaji. Tavallisesti afrikanrieskapuu kasvaa 15–30 metriä korkeaksi, mutta jotkin yksilöt saattavat kasvaa jopa 50 metriä korkeiksi. Afrikanrieskapuu on ainavihanta ja sen latvus on tiivis ja laakea. Runko on uurteinen. Laji on kaksikotinen. Hedepuiden maitiaisneste on syövyttävää ja myrkyllistä, mutta emipuiden maitiaisnestettä käytetään perinteiseen lääkintään. Afrikanrieskapuun hedelmät ovat suuria ja voivat painaa jopa 14 kilogrammaa. Hedelmissä on runsaasti noin 8 mm pitkiä siemeniä, joita käytetään ravintona.

Afrikanrieskapuu kasvaa jokivarsien metsissä, suometsissä sekä muiden metsien soistuneilla paikoilla merenpinnan tasosta aina noin 1500 metrin korkeuteen asti. Lajia kasvaa luonnossa trooppisessa Afrikassa. Sen levinneisyysalue ulottuu pohjoisessa Senegalista eteläiseen Sudaniin, Ugandaan sekä Keniaan ja etelässä pohjoiseen Angolaan, Sambiaan, Malawiin ja Mosambikiin.

Afrikanrieskapuu on merkittävä ravintokasvi Afrikassa. Puita kasvaa usein kylien ympärillä ja puista kerätään niiden siemeniä, joita myydään myös paikallisilla toreilla. Afrikanrieskapuut jätetään yleensä myös kaatamatta, kun metsää raivataan maatalousmaaksi. Puun siemenet ovat syötäviä kypsennettyinä ja niiden aromi muistuttaa maapähkinää. Siemeniä voidaan syödä sellaisenaan naposteltavina tai niitä voidaan käyttää raaka-aineena moniin pääruokiin, kuten keittoihin tai erilaisiin leipiin ja tahnoihin. Siemenistä voidaan myös uuttaa elintarvikekäyttöön soveltuvaa öljyä. Nigeriassa jauhetuista siemenistä valmistetaan mantelimaidonkaltaista juomaa, jota suositellaan juotavaksi aamiaisella.

Ravintokäytön lisäksi afrikanrieskapuun eri osia käytetään paikalliseen lääkintään. Muun muassa puun kuoresta valmistettua keitosta on käytetty yskän ja hinkuyskän hoitoon. Ghanassa puun juurista valmistettua keitosta on puolestaan käytetty matolääkkeenä sekä kuumeen alentamiseen.

Afrikanrieskapuun puuaines sopii hyvin puuteollisuuden käyttöön muun muassa huonekaluihin sekä puisiin koristeisiin. Sydänpuu on keltaista ja sen ympärillä on ohut kerros vaaleaa pintapuuta. Puuaines on hyvin tiheää, melko painavaa ja hienokuvioista. Puusta voidaan valmistaa myös paperia tai sellua ja lisäksi puuta käytetään polttopuuna sekä puuhiilen valmistuksessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Borokini, T. I. & Hills, R.: Treculia africana IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. 2021. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 11.9.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]