Afrikanmanaatti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Afrikanmanaatti
Trichechus senegalensis.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Vaarantunut [1]
Vaarantunut
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Sireenieläimet Sirenia
Heimo: Manaatit Trichechidae
Suku: Manaatit Trichechus
Laji: senegalensis
Kaksiosainen nimi
Trichechus senegalensis
Link, 1795
Levinneisyyskartta
Afrikanmanaatin levinneisyys
Afrikanmanaatin levinneisyys
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Afrikanmanaatti Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Afrikanmanaatti Commonsissa

Afrikanmanaatti (Trichechus senegalensis) on yksi kolmesta manaattilajista. Neljästä jäljellä olevasta sireenieläinlajista afrikanmanaattia on tutkittu vähiten. Afrikanmanaatista ei ole paljoakaan valokuvia, mutta vaikkei siitä tiedetä paljoakaan, ovat tiedemiehet kuitenkin sitä mieltä, että afrikanmanaatit muistuttavat Länsi-Intiassa eläviä lamantiineja eli kynsimanaatteja (Trichechus manatus).

Afrikanmanaatit elävät merien rannikkovesillä ja estuaarialueilla sekä makean veden vesistöissä Afrikan länsirannikolla Senegal-joelta Angolan rannikolle laskevalle Kwanza-joelle asti. Afrikanmanaatteja elää seuraavien maiden alueella: Gambia, Liberia, Guinea-Bissau, Guinea, Sierra Leone, Norsunluurannikko, Ghana, Mali, Nigeria, Kamerun, Gabon, Kongon tasavalta, ja Kongon demokraattinen tasavalta.

Vaikka krokotiilit ja hait toisinaan tappavat manaatteja, niiden pahin vihollinen on ihminen, joka uhkaa niiden kantaa salakalastuksella, elinalueita hävittämällä ja ympäristöä saastuttamalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Powell, J. & Kouadio, A.: Trichechus senegalensis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 23.7.2014. (englanniksi)
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.