Manaatit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Manaatit
Lamantiini (Trichechus manatus)
Lamantiini (Trichechus manatus)
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Sireenieläimet Sirenia
Heimo: Manaatit
Trichechidae
Gill, 1872
Suku: Manaatit
Trichechus
Linnaeus, 1758
Afrikanmanaatti (oranssi), lamantiini (vihreä) ja kynnetönmanaatti (punainen)
Afrikanmanaatti (oranssi), lamantiini (vihreä) ja kynnetönmanaatti (punainen)
Lajit
Katso myös

  Manaatit Wikispeciesissä
  Manaatit Commonsissa

Manaatit (heimo Trichechidae, suku Trichechus) ovat suuria vedessä eläviä nisäkkäitä. Manaatit eroavat merilehmistä (Dugongidae) kallon ja hännän muotojen osilta. Manaattien hännät ovat melojen muotoisia, kun merilehmien hännät ovat haaroittuneita. Manaatit ovat kasvinsyöjiä, jotka viettävät suurimman osan aikaansa matalissa vesissä.

Manaatit elävät matalilla suistoalueilla Pohjois-, Keski- ja Etelä-Amerikan rannikoilla, sekä Karibianmerellä. Afrikanmanaatti (Trichechus senegalensis) elää Afrikan länsirannikolla, kynnetönmanaatti (Trichechus inunguis) elää Etelä-Amerikan itärannikolla ja lamantiini (T. manatus) elää Länsi-Intian saaristossa Karibianmerellä. Jotkut pitävät Floridan manaattia omana lajinaan, mutta ITIS luokittelee sen T. manatuksen alalajina[1].

Vaikka manaatilla ei olekaan luontaisia vihollisia, ihmisten laajentuminen on pienentänyt sen luonnollista elintilaa rannikkoisilla suoalueilla, ja monet manaatit ovat saaneet vammoja moottoriveneiden potkureista. Manaatit syövät usein kalastusvälineistöä (koukkuja, metallipainoja yms.) normaalin ravinnon mukana. Nämä vieraat aineet tai esineet eivät tunnu vahingoittavan manaatteja — pois lukien siima, joka voi juuttua manaatin ruoansulatuskanavaan ja tappaa sen hitaasti.

Manaatit keskittyvät usein lähelle sähkövoimaloita, jotka lämmittävät vesiä. Ne ovat tulleet riippuvaisiksi tästä epäluonnollisesta lämmönlähteestä. Niiden tiedetään lakanneen siirtymästä lämpimämpiin vesistöihin, koska tätä voimaloiden lämmittämää vettä on aina tarjolla. Viime aikoina voimaloita on suljettu, ja koska tiedetään manaattien riippuvuus näistä voimaloista, Yhdysvaltain Kalastus- ja villieläinviranomaiset koettavat löytää keinoja lämmittää vettä manaateille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Trichechus manatus (TSN 180684) itis.gov. Viitattu 14.6.2007. (englanniksi)