Vuode

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Parivuode hotellissa
Lasten pinnavuode

Vuode (myös sänky) on huonekalu, jota käytetään pääsääntöisesti nukkumista varten. Vuodetta voidaan käyttää myös muihin tarkoituksiin, kuten rentoutumiseen tai seksuaaliseen kanssakäymiseen.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoteita on erikokoisia ja monenmuotoisia käyttötarpeen mukaan. Vuodesohva on sellainen sohva, joka voidaan pienin muutoksin muuntaa sohvasta vuoteeksi. Kerrossänky on vuode, jossa vuodetasoja on useammassa kerroksessa (tavallisesti vain kahdessa). Kerrossänky säästää (lattia)tilaa. Vanhaa jousitettua teräsvuodetta sanotaan hetekaksi. Lasten sängyissä on usein laidat putoamisvaaran takia.

Tyypillisesti vuoteet valmistetaan puusta, lastulevystä, vanerista tai teräksestä. Vuoteen rakennusmateriaalina on käytetty myös erikoisempia materiaaleja, esimerkiksi jäätä.

Vuoteen päässä voi olla valaisinlaitteita ja hylly iltalukemisille ja muille pikkutavaroille.

Vuode pyritään tekemään mahdollisimman miellyttäväksi ja mukavaksi, koska sen on taattava sikeä ja rauhallinen uni ja koska ihminen viettää kolmasosan elämästään vuoteessa. Vuoteen mukavuuteen vaikuttaa suurimmaksi osaksi patja ja sen pehmeys.

Vuodetyyppejä on tavallisen vuoteen lisäksi koon mukaan parivuode ja jenkkivuode. Rakenteen mukaan runkopatjoiksi nimitetään niitä vuoteita, joissa patjan jousitus on rakennettu kiinteästi vuoteen runkoon. Moottorivuoteissa on sähköisesti toimivat patjan nostimet, jotka helpottavat esimerkiksi mukavan lukuasennon saamista. Moottorivuoteen ohjaus voi toimia kaukosäätimellä.

Vuoteen yllä voi olla harsomaisesta kankaasta tehty hyönteissuoja. Vuoteen päällä voi olla myös suorakaiteen muotoinen koristeellinen yläosa.

Parvisänky on sänky, jonka alla on tilaa muille huonekaluille.

Vuoteiden vakiokoot Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös patjojen kansainvälinen kokoluokitus.

  • 80cm x 200cm (peruskoko)
  • 90cm x 200cm
  • 120cm x 200cm
  • 140cm x 200cm
  • 160cm x 200cm
  • suuremmat sängyt esim. 200cm x 200cm
  • Lasten vuoteet: 80cm x 115cm - 200cm.

Vuoteen osat ja lisäkalusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Patja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Patja

Patja toimii vuoteen pehmikkeenä. Patjatyyppejä on vaahtokumipatja, vesipatja ja sähkölämmitteinen patja. Sirkuksissa on myös piikkimattoja, joilla fakiirit makaavat.

Tyyny[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Tyyny

Tyyny kuuluu lähes vuoteeseen kuin vuoteeseen. Tyyny kohottaa päätä vuoteessa maatessa.

Peitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Peitto

Peiton tarkoitus on pitää nukkuva lämpimänä. Peittoja on monenlaisia; vilttiä tai täkkiä käytetään pussilakanan sisällä tai päällyslakanan päällä. Päiväpeitolla vuode verhoillaan ja suojataan päivän ajaksi. Sen avulla vuode saadaan huolitellun näköiseksi, ja vuodevaatteet pois näkösältä.

Vuodevaatteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodevaatteiden tarkoitus on suojata patjaa ja peittoa sekä tyynyä. Vuodevaatteet voidaan helposti vaihtaa puhtaisiin ja käytetyt voidaan helposti pestä. Vuodevaatteiden avulla pidetään vuode puhtaana, sillä ne voidaan tuulettaa ja pestä paljon helpommin kuin itse vuode. Vuodevaatteita ovat tavalliset lakanat ja pussilakanat sekä tyynyliinat. Niillä verhoillaan patja, peitto ja tyyny.

Yöpöytä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodekokonaisuuteen voi liittyä kiinteä tai erillinen yöpöytä. Siinä voi säilyttää yöllä tarvittavia esineitä, ehkäisyvälineitä, elintarvikkeita tai lääkkeitä. Yöpöydällä voi olla kukkia ja valaisin. Yöpöydässä voi olla myös laatikoita, jonne voi laittaa sängyssä tarvittavia tavaroita. Silloin sängystä ei tarvitse erikseen nousta hakemaan tavaroita eikä keho sen takia joudu pois lepotilasta.

Valaisin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoteeseen liittyy valaisin. Sen tarkoitus on valaista nukkumaankävijän kirjaa kun hän joko virkistykseksi tai rauhoittuakseen lukee sitä vuoteessa. Valaisin voi olla kiinteästi vuoteessa. Esimerkiksi vuoteen päädyssä hyllyn yhteydessä. Valaisin voi olla myös yöpöydällä tai lattialla jalkalamppuna.

Valaistus lisää ihmisen kehossa melatoniinin tuotantoa. Se on hormoni, joka pitää ihmisen virkeänä. Nukkumaan käydessä on hyödyllistä vähentää tarpeetonta valaistusta. Jos yöllä joutuu nousemaan sängystä käydäkseen jossain, on hyödyllistä välttää turhaa valojen sytyttelyä.

Yövalo on himmeä muutaman watin lamppu, joka on suoraan pistokkeessa. Yövalo antaa himmeän valon, joka poistaa täydellisen pimeyden tunnun. Varsinkin lapsille tämä tuo lisää turvallisuuden tuntua.

Metallinen kuumavesipullo vuodelta 1925

Kuumavesipullo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen vanhaan sängyissä pidettiin kuumavesipulloja tarkoituksena jalkojen lämmittäminen. Nykyisin sähköpatjat toteuttavat saman tehtävän.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sammallahti, Leena & Lehto, Marja-Liisa: Suomalainen sänky: Kansanomaisten vuodekalusteiden historiaa. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1094. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2006. ISBN 951-746-819-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]