Yöpöytä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nightstand 2184073576.jpg

Yöpöytä on tavallisesti vuoteen vierelle sijoitettu kiinteä tai irrallinen pieni pöytä tai taso. Siinä voi säilyttää vuoteessa levätessä tarvittavia esineitä, kuten lääkkeitä, herätyskelloa, kirjoja ja lehtiä, valaisinta tai yön ajaksi pois otettavia henkilökohtaisia varusteita, kuten silmälaseja ja rannekelloa. Yöpöytätason alla voi olla myös yksi tai useampia avolokeroita tai vetolaatikkoja, jolloin yöpöytä muistuttaa pientä lipastoa tai pöytäkaappia.

Yöpöytä suunnitellaan usein osaksi kokonaista makuuhuonekalustoa, johon kuuluvat lisäksi esimerkiksi vuode, vaatekaappi, kirjoitus- tai peilipöytä sekä lipasto.[1] Yöpöydän pieni koko kuitenkin mahdollistaa myös sisustuksellisten ratkaisujen muuttamisen, sillä yöpöytä ei yleensä ole tiukasti kiinnitetty tai asennettu tiettyyn paikkaan.

Yöpöytänä voi toimia myös seinään tai vuoteeseen kiinnitetty hylly,[1] seinäkaappi tai muu säilytyslokero tai vuodetta lähellä oleva muu huonekalu tai ikkunalauta.

Yöpöytä kielikuvana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuuden harrastajat käyttävät yöpöytää usein kielikuvana tarkoittamaan, mitä kirjoja he lukevat parhaillaan, ovat juuri lukeneet tai aikovat lukea seuraavaksi: ”Minulla on tuo kirja yöpöydälläni.”[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Riitta-Liisa Toivanen: Makuuhuonekalusteiden suunnittelu Kiteen Huonekalutehtaalle, s. 15, 30. Joensuu: Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu, 2011. Opinnäyte verkossa (viitattu 16.10.2013).
  2. Esimerkki kielikuvasta kirjallisuusblogin nimessä: Yöpöydän kirjat, Kirjakissan luetut Nimimerkki Kirjakissa. Viitattu 26.12.2013.
Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.