Viktoria Eugenie Battenberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viktoria Eugenie
Espanjan kuningatar
Valtakausi 31. toukokuuta 190614. huhtikuuta 1931
Syntynyt 24. lokakuuta 1887
Balmoralin linna, Skotlanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Kuollut 15. huhtikuuta 1969 (81 vuotta)
Lausanne, Sveitsi
Hautapaikka El Escorial, San Lorenzo de El Escorial
Puoliso Alfonso XIII
(vih. 1906; k. 1941)
Koko nimi Victoria Eugenie Julia Ena
Suku Battenberg
Bourbon (avioliiton kautta)
Isä Heinrich Moritz
Äiti Beatrice
Uskonto roomalaiskatolisuus

Viktoria Eugenia (Victoria Eugenie Julia Ena), syntyjään Battenbergin prinsessa (24. lokakuuta 1887 Balmoral, Skotlanti15. huhtikuuta 1969 Lausanne, Sveitsi), oli Alfonso XIII:n puolisona Espanjan kuningatar vuosina 1906–1931 ja leskikuningatar 1941–1969. Espanjan nykyinen hallitsija Felipe VI on hänen pojanpojanpoikansa.

Viktoria Eugenia syntyi Balmoralin linnassa, Skotlannissa. Viktorian isä oli prinssi Henrik von Battenberg ja äiti Beatrice, kuningatar Viktorian nuorin tytär.[1]

Nuori Viktoria varttui isoäitinsä kuningatar Viktorian hovissa. Kuningatar Viktoria oli luvannut Beatricen avioitua sillä ehdolla, että tämä pysyisi äitinsä kokoaikaisena seuralaisena ja henkilökohtaisena sihteerinä. Viktoria varttui Balmoralissa, Windsorissa ja Wight-saarella sijaitsevassa Osborne Housessa. Viktorian isä Henrik kuoli vakavaan kuumeeseen Afrikassa vuonna 1896. Kuningatar Viktorian kuoltua vuonna 1901 perhe muutti Kensingtonin palatsiin Lontooseen.

Vuonna 1905 Viktoria oli Espanjan kuninkaan Alfonso XIII:n valtiovierailun kunniaksi järjestetyllä lounaalla, jota isännöi hänen enonsa Edvard VII. Alfonso ihastui Viktoriaan, mutta avioliittoa vastustettiin. Espanjan kuningataräiti Maria Kristiina ei hyväksynyt, että Espanjan hallitsijahuoneeseen liittyisi Battenberg-sukua. Viktoriaa ei hyväksytty myöskään hänen sairastamansa verenvuototaudin takia. Hänen veljensä Leopold ja Maurice kärsivät samasta taudista.

Kuningas Alfonso oli kuitenkin itsepintainen, ennen kaikkea koska päättäväisesti halusi symboliset hyvät välit Britanniaan, ja kosiskelemansa muut brittiprinsessat yksi toisensa jälkeen kieltäytyivät kunniasta. Vaatimattomammista ja vähemmän ylhäisistä lähtökohdista tuleva Viktoria Eugenia jäi saaliiksi, joka suostui kelpuuttamaan katolisen kuninkaan. Alfonson äidin ja muiden vastustus ei ollut tarpeeksi vahvaa, ja Espanjan hallitus hyväksyi kuninkaan aikeet. Viktoria nai Alfonso XIII:n kansallisessa vihkijuhlassa San Geronimon luostarikirkossa Madridissa 31. toukokuuta 1906. Matkalla juhlakulkueessa kuninkaalliseen palatsiin hääseremonian jälkeen nuori pariskunta joutui murhayrityksen kohteeksi. Katalonialainen anarkisti Mateu Morral heitti pommin kohti vaunuja asuntonsa parvekkeelta.[1] Viktoria selvisi attentaatista, koska hän käänsi juuri päätään katsoessaan Alfonson esittelemää Pyhän Marian kirkkoa.

Kuva murhayrityksestä 31.5.1906.

Hyökkäyksen jälkeen Viktoria eristäytyi Espanjan kansasta. Hänestä tuli hyvin epäsuosittu uudessa kotimaassaan. Viktorian elämässä tapahtui suuria käänteitä, kun pariskunta sai ensimmäisen lapsensa Alfonson, perillisen Espanjan kuningashuoneeseen. Vauvan ympärileikkauksen aikana lääkärit huomasivat, ettei hän lakkaa vuotamasta verta. Vauvalla todettiin äidin kautta peritty verenvuototauti. Viktorian ja Alfonson toiseksi nuorimman pojan, Juan de Borbónin (myöhemmin tunnettu Barcelonan kreivinä), vanhin poika on Espanjan entinen kuningas Juan Carlos I ja pojanpoika nykyinen kuningas Felipe VI. Alfonso ja Viktoria saivat yhteensä seitsemän lasta, näistä neljä poikia; kaksi pojista sairasti verenvuototautia ja yksi oli kuuromykkä.

Espanjan kuninkaallinen perhe pakeni maasta 14. huhtikuuta 1931, kun tasavaltalaiset olivat voittaneet vaalit ja Espanja julistautui kansanäänestyksellä tasavallaksi. Alfonso XIII päätti lähteä vapaaehtoisesti, koska uskoi sisällissodan syttyvän tasavaltalaisten ja nationalistien välillä. Perhe matkusti Ranskaan ja myöhemmin Italiaan. Viktoria ja Alfonso erosivat myöhemmin. Viktoria vietti osan elämästään Sveitsissä ja Britanniassa. Toisen maailmansodan syttyessä vuonna 1939 Viktoria joutui lähtemään Englannista, koska hän ei ollut enää Britannian kuninkaallisen perheen jäsen. Viktoria osti linnan, Vielle Fontainen, läheltä Lausannea. Vuonna 1938 koko Espanjan kuninkaallinen perhe kokoontui Roomassa Juan de Borbónin vanhimman pojan, Juan Carloksen, ristiäisiin.

15. tammikuuta 1941 Alfonso XIII luovutti oikeutensa Espanjan kruunuun Don Juan de Borbónille. 12. helmikuuta 1941 Alfonso sai sydänkohtauksen. Hän kuoli 28. helmikuuta 1941. Viktoria palasi Espanjaan helmikuussa 1968 pojanpojanpoikansa Prinssi Felipen, Juan Carloksen ja Kreikan prinsessan Sofían nuorimman lapsen, ristiäisiin. Viktoriasta tuli Felipen kummi.

Viktoria kuoli 15. huhtikuuta 1969 Lausannessa. Hänet haudattiin Sacré Cœurin kirkkoon Lausanneen. 25. huhtikuuta 1985 hänen jäännöksensä siirrettiin Espanjaan El Escorialiin, johon Espanjan kuningattaret on perinteisesti haudattu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]