Tyynenmeren saarten huoltohallintoalue

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Trust Territory of the Pacific Islands
19471994
Flag of the Trust Territory of the Pacific Islands.svg   Trust Territory of the Pacific Islands seal.jpg
TTPI-locatormap.png
Valtiomuoto huoltohallintoalue Yhdysvaltain hallintoalue
Osa Yhdistyneiden kansakuntien huoltohallintoalue
Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton (viimeinen)
Pääkaupunki Saipan
Pinta-ala 1 779 km²
Väkiluku 132 929
Historia
 –perustettu
 –purettu

18. heinäkuuta , 1947
1. lokakuuta, 1994
Virallinen kieli englannin kieli
Valuutta Yhdysvaltain dollari
Edeltäjä(t) Japani
Seuraaja(t) Palaun lippu Palau
Marshallinsaarten lippu. Marshallinsaaret
Pohjois-Mariaanien lippu Pohjois-Mariaanit
Mikronesian lippu Mikronesia

Tyynenmeren saarten huoltohallintoalue (engl. Trust Territory of the Pacific Islands) oli Yhdistyneiden kansakuntien huoltohallintoneuvoston alainen huoltohallintoalue, jonka hallinnan huoltohallintoneuvosto antoi Yhdysvalloille 18. heinäkuuta 1947. YK:n peruskirjan mukaisesti kyseessä oli väliaikainen järjestely; sen mukaan Yhdysvaltain tehtävänä oli kehittää aluetta poliittisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti niin, että se pystyisi myöhemmin saavuttamaan itsenäisyyden.

Tyynenmeren saarten huoltohallintoalue koostui useista saarista ja saariryhmistä, jotka olivat ennen I maailmansotaa kuuluneet Saksan keisarikunnalle siirtomaina. I maailmansodan jälkeen entisestä siirtomaasta muodostettiin Kansainliiton mandaattialue, jonka hallinto luovutettiin Japanin keisarikunnalle Eteläisen Tyynenmeren mandaattialueena. Koska Japani kuului II maailmansodan häviäjiin, ei alueen hallintoa uskottu sille enää sodan jälkeen, vaan se päätettiin luovuttaa Yhdysvalloille.

Tyynenmeren saarten huoltohallintoalue koostui Mariaaneista, Karoliineista, Marshall-saarista ja Palausta. Mikronesia ja Marshall-saaret itsenäistyivät vuonna 1986 ja Palau 1994. Pohjois-Mariaaneista muodostettiin 1978 Yhdysvaltain kanssa liittosuhteessa oleva liitännäisvaltio. Palaun itsenäistyttyä huoltohallintojärjestelmä purettiin vuonna 1994, viimeisenä YK:n huoltohallintoalueista.