The Legend of Zeldan universumi

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Triforce)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

The Legend of Zelda -videopelisarjassa kuvattu kuvitteellinen universumi koostuu useista maista, joista yleisin on Hyrule. Videopelisarjan loi Shigeru Miyamoto[1].

Hyrule[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Hyrule

Hyrule on Zelda-pelien keskeinen tapahtumapaikka. Monissa peleissä Linkin tehtävänä on sekä Prinsessa Zeldan että koko Hyrulen pelastaminen Ganonin vallan alta. Ensimmäisen Zelda-pelin jälkeen Hyrulen maailma on saanut lisää yksityiskohtia ja siitä on paljastunut uusia alueita. Monissa peleissä Hyrule sijoittuu eri aikakausille.

Zelda-peleistä neljä sijoittuu Hyrulen ulkopuolelle: Link's Awakening; tapahtumapaikkana Koholint -saari, Majora's Mask; Termina, Oracle of Ages; Labrynna ja Oracle of Seasons; Holodrum. The Wind Wakerissa Hyrule on peittynyt veden alle, ja uutta valtakuntaa nimitetään The Great Seaksi (suom. Suuri Meri). Spirit Tracksin ja Four Sword Adventuren Hyrule on nimestään huolimatta täysin eri paikka kuin sarjan muissa peleissä.

Rodut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gerudot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ocarina of Timessa (ja Four Sword Adventuresissä) Gerudot ovat varkauksistaan tunnettu ihmisheimo, jonka lähes kaikki jäsenet ovat naisia; Naboorun mukaan heimoon syntyy yksi miespuolinen jäsen kerran vuosisadassa. Miehestä tulee gerudojen kuningas. Ganondorf (myöhemmin Ganon) on ainoa tunnettu gerudojen kuningas. Heillä on pyöreät korvalehdet, toisin kuin hylialaisilla, ja tumma, ruskettunut iho, punaiset hiukset ja melko pitkä nenä. Gerudot ovat nopeaälyisiä, aggressiivisia ja tulisen kiivaita. He muistuttavat pukeutumisellaan arabeja. Mangassa he esiintyvät enemmänkin haaremi-tyylisinä henkilöinä.

Majora's Maskissa, joka sijoittuu Terminaan, Gerudot ovat enemmänkin merirosvoja kuin varkaita. Heidän kaikki jäsenensä ovat naisia ja he käyttäytyvät ja pukeutuvat samaan tyyliin.

Goronit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Goronit ovat Kuolemanvuorella asustava, kiviä syövä kansa. Useimmat goronit ovat lihavia ja ohutraajaisia mutta muun muassa goronien johtaja Darunia on lihaksikas. Legend of Zelda: Majora's Maskin maailmassa, Terminassa, goronit asuvat kylmällä seudulla toisin kuin Hyrulelaiset versionsa. Peli on myös ensimmäinen jossa nähdään goron-lapsi. The Wind Wakerissa on joitain Goroneita, tällä kertaa kiertelevinä kauppiaina. Goronit saavat voimaa Kuolemanvuoren kuumasta lähdevedestä. Twilight princessissä Goronit ovat muokanneet Kuolemanvuoresta kaivoksen. Pelissä he rakastavat lämpimässä lähdevedessä istuskelua ja Sumopainin harrastamista. Legend of Zelda: Phantom Hourglassissa Goronit ovat erään saaren asukkeja.

Hylialaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmisen kaltaiset hylialaiset ovat suippokorvaisia Hyrulen asukkaita. Kuninkaallinen perhe on perinteisesti hylialaista alkuperää ja myös monet muut Linkin kohtaamat, ystävälliset ihmisolennot ovat hylialaisia. Suippojen korvien sanotaan olevan merkkinä kuuliaisuudesta jumalille ja hylialaiset ovatkin uskonnollista ja legendoihin uskovaa kansaa. Heidän veressään virtaa magiaa ja jotkin heistä ovat voimakkaita taikureita. Kaikki Hyrulen ihmistä muistuttavat asukkaat eivät ole hylialaisia. Vain suippokorvaiset ja haltian olemuksen omaavat voivat olla hylialaisia. The Wind Wakerissa hylialaiset ovat harvinaisia, ja suippokorvaisten tyttöjen kerrotaan joutuvan petolintujen nappaamiksi. Merkittäviä hylialaisia ovat muun muassa Link ja prinsessa Zelda.

Keijut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keiju on useissa Zeldoissa esiintyvä pieni olento, joka palauttaa kaikki Linkin elämäpisteet. Joissain Zeldoissa keijun voi vangita lasipurkkiin, josta se pystyy herättämään Linkin eloon tämän kuollessa.

Minishit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minishit ovat pienikokoinen, olemukseltaan ihmistä muistuttava rotu. Monet Hyrulen asukkaat kutsuvat olentoja nimellä picori. Minishit ovat ihmisen peukalon kokoisia, ja tuovat pukeutumisellaan mieleen tontun. Minish-väki on saapunut Hyruleen toisesta maasta. The Minish Capin mukaan picorien maan ja Hyrulen välille avautuu portti kerran sadassa vuodessa. Minish-väki taitaa magiaa, ja he ovat hyviä takomaan ja tekemään erilaisia käsitöitä. He ovat kiinnostuneita ihmisistä ja haluavat auttaa heitä. Oman kertomansa mukaan ihmisten tekeminen onnelliseksi tuo heille energiaa. Minish-väki näyttäytyy ihmisille harvoin ja kansanperinteen mukaan vain lapset voivat nähdä heitä.

Sheikahit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sheikahit ovat humanoidirotu. He muistuttavat suuresti hylialaisia, ollen näitä hieman kookkaampia. Perinteisesti sheikah tuntee ninjamaisia taitoja ja vannoo elämäntehtäväkseen kuninkaallisen perheen suojelemisen. Heidän elämästään tiedetään vain vähän. Merkittäviä sheikah-rodun edustajia ovat muun muassa Impa ja Sheik.

Zora[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zora on Zelda-peleissä yleisesti esiintyvä, vedessä asuva rotu. Alun perin vihamieliset zorat ovat muuttuneet myöhemmissä peleissä ystävällisiksi. A Link to the Pastissa zorien kuningas käy Linkin kanssa kauppaa rauhanomaisesti, muut zorat sylkevät Linkiä kohden tulipalloja. Ocarina of Timessä Link seikkailee zorien asuinsijoilla tavaten useita rodun edustajia, joista kuninkaantytär on erityisen ihastunut Linkin seurasta. The legend of Zelda: Twilight Princessissä Link sulattaa jäätyneen Zora järven. Sen jälkeen hänen pitää vielä pelastaa Zora Prinssi kuolleen Zora kuningattaren tahdosta. Kuolleen kuningattaren nimi on Rutela, ja hän on mahdollisesti Ocarina of Timessa esiintyneen Zoran Ruton jälkeläinen.

Olentoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Armos on elävä patsas joka herää henkiin sitä lähestyttäessä. Eläviä patsaita on löydettävissä kaikista Zelda-peleistä lukuun ottamatta The Adventure of Linkiä. The Minish Capissä minish-väki kertoo rakentaneensa armosit kauan sitten ihmisten avuksi. Koska Link osaa pelissä muuttua peukaloisen kokoiseksi, hän voi kiivetä armosin sisään ja käynnistää tai sammuttaa sen koneiston.
  • Dodongo on ulkomuodoltaan dinosaurusta muistuttava olento. The Legend of Zeldassa dodongot ovat satunnaisesti esiintyviä vartijoita. Ocarina of Timessä dodongot valtaavat ystävällisen goron-rodun asuinsijat.
  • Gel-olennot ovat pieniä erivärisiä limamöykkyjä, jotka ovat tuttuja kaksiulotteisista Zelda-peleistä. Gelit asustelevat luolien ja palatsien lattialla, piilotellen kivien alla. Ne liikkuvat hitaasti, mutta voivat tehdä arvaamattomia hyppyjä Linkiä kohden. The Adventure of Linkissä gelit tunnetaan nimellä bot tai bit. Link pystyy taikomaan voimakkaampia vihollisia boteiksi. Big Bot on jättikokoinen bot, jonka Link tapaa Suuressa palatsissa.Twilight pringesissä Gelit esiintyvät nimettöminä mutta niitä on melkein kaikkialla.
  • Gibdo on muumioitunut, mielettömästi ympäriinsä toikkaroiva olento, joka kestää paljon vahinkoa. Gibdoja löytyy useasta Zelda-pelistä ja ne ovat haavoittuvia tulelle. Jos Gibdon sytyttää palamaan peleissä Oracle of Seasons, A Link to the Past, Oracle of Ages ja Minish Cap, se muuttuu Stalfosiksi. Ocarina of Timessa ja Majora's Maskissa Gibdon palaneiden kääreiden alta paljastuu ReDead, joka on heikompi iskuille. Majora's Mask -pelissä Link pystyy kommunikoimaan Gibdojen kanssa käyttämällä Gibdo-naamiota, eivätkä ne hyökkää takaisin.
  • Goriya on koirankuonoinen rotu, joka muistuttaa moblinia. Ne käyttävät aseenaan bumerangia.
  • Helmasaureja löytyy luolista eri puolilla Hyrulea. A Link to the Pastissa jättiläiskokoinen Helmasaur-kuningas vartioi Pimeyden palatsia.
  • Keeset ovat lepakkoja, joita esiintyy kaikissa Zelda-peleissä. Yleensä musta lepakko odottelee luolaston katossa Linkiä ja yrittää lentää tätä päin. Keeset voivat levittää tulta tai jäätä, jolloin Link joutuu kosketuksesta elementin satuttamaksi. The Adventure of Linkissä esiintyvät lepakot ovat tunnettuja nimellä ache. Näiden keese-olentojen nokkelampien sukulaisten sanotaan toimivan Ganonin vakoilijoina. Ache voi naamioitua ihmiseksi ja elää kyläläisten keskuudessa. Acheman on achen voimakkaampi muoto, joka voi muuttua tulipalloja sylkeväksi demoniksi. Vire on suuri, ihmisenhahmoinen lepakko. Vire jakaantuu kahdeksi Keeseksi kärsittyään tarpeeksi vahinkoa. Linkitetyssä Oracle of Ages ja Oracle of Seasons -pelissä Vire kaappaa Zeldan torniin, josta Link joutuu tämän pelastamaan väistellen tornin huipulta vieriviä esineitä.
  • Bubble, tunnettu myös nimellä anti-fairy tai epäkeiju, on lentävä, tavallisesti tulta tai maagista tulta mukanaan kantava olento, joka muistuttaa ulkonäöltään pääkalloa. Kaksiulotteisissa peleissä kuplat liikkuvat suoraviivaisesti törmäillen esteistä toisiin. Linkiä koskettaessa kupla kuluttaa paitsi elämäpisteitä myös magiaa. The Legend of Zeldassa kuplat ovat voittamattomia. Adventure of Linkissä sen voi tuhota miekalla.
  • Hiekkaisessa maastossa elävä, ruukkumainen Leever nousee joukkona Linkin kimppuun maan alta. Monenvärisistä leevereistä vihreät ja siniset ovat yleensä voimakkaimpia. Olento näyttää enemmän kasvilta kuin eläimeltä ja niitä tapaa monissa Zelda-peleissä.
  • Like Like on olento, joka voi varastaa ja niellä esineitä. Erityisesti kilvet ovat niiden suosiossa. The Legend of Zeldaa lukuun ottamatta varastetut esineet saa takaisin tappamalla olennon.
  • Lizalfos on liskon ja ihmisen välimuoto, joka tavallisesti elää lämpimillä alueilla. The Adventure of Linkissä ensiesiintymisensä tehnyt olento esiintyy kolmena versiona, joista oranssit ovat helpoimpia, punaiset pystyvät läpäisemään Linkin suojauksen ja siniset eräitä pelin vaikeimmista vastuksista. Lizalfoksia tapaa Ocarina of Timessä, Twilight Princessissä ja Skyward Swordissa
  • Miniblin on moblinien pienempi versio, joka esiintyi ensi kerran The Legend of Zelda: The Wind Waker - ja -Phantom Hourglass peleissä. Ne ovat laumaolentoja. Miniblinit esiintyvät pelissä erivärisinä, kuten punertavina tai sinertävinä. Miniblinit käyttävät aseinaan pientä kolmipiikkistä heinähankoa. Phantom Hourglass pelissä nämä tekevät ensiesiintymisen Gale isle saarella.
  • Moldormit ovat madon muotoisia olentoja, jotka liikkuvat luolastoissa törmäten seiniin ja kääntyillen sattumanvaraisesti. A Link to the Past -pelin viimeisen valon maailman linnoituksen huipulla elää jättikokoinen moldorm.
  • Octagon on kahdeksanjalkainen olento, jolla on kimmoisa selkäpanssari. Usein octagon-ryhmiä löytyy paikoista, jossa tasapainoileminen on tärkeää vaikeuttaen olennon kanssa taistelemista.
  • Octorokit ovat maalla tai vedessä eläviä, mustekalaa muistuttavia olentoja, jotka sylkevät kiviä. Octorokeja esiintyy kaikissa Zelda-peleissä. The Minish Capissa minikokoinen Link joutuu taistelemaan octorokia vastaan, joka peukaloiselle näyttäytyy jättiläiskoossa. Samassa pelissä on mahdollista tavata myös kultaisia octorokeja, jotka jättävät jälkeensä runsaasti rupioita. Octorokeilla on roolinsa pelin juonen kannalta Oracle of Agesissa ja The Minish Capissa, joissa Link joutuu pelastamaan tärkeän henkilön (Impan ja Ezlon) octorokin hyökkäyksiltä.
  • Polin äänet (Pols voice) ovat erikoisia olentoja, joita tavataan useissa kaksiulotteisissa Zelda-peleissä. The Legend of Zelda kuvaa ne ääntä pelkääviksi olennoiksi. Viittauksella tarkoitetaan niiden tuhoamista puhumalla japanilaisen Famicomin käsiohjaimeen, jossa eurooppalaisesta NES-keskusyksiköstä poiketen on mikrofoni. Japanin ulkopuolella julkaistuissa Zelda-peleissä pols voice -olennoista on päästävä eroon tavanomaisin keinoin. Nimi pols voice voidaan kääntää "kerää ääntä", joka viittaa olennon alkuperäiseen tuhoamiskeinoon.
  • Ironknucklet ovat erittäin vahvasti panssaroituja eliittisotureita, joita tavataan useassa pelissä.
  • Pahan taian luomat Redeadit ovat zombie-tyyppisiä vihollisia. Ensimmäiset Redeadit löytyvät Ocarina of Timestä, jossa Link löytää niitä kuninkaallisen perheen hautakammioista ja tuhoutuneesta Marketista. Redead kirkuu pistävällä äänellä elävän olennon havaitessaan. Tuolloin Link jähmettyy paikoilleen ja Redead käy Linkin kimppuun ottamalla tämän musertavaan syleilyyn. Ocarina of Timessa Link pystyy Auringon laulun (Sun`song) jähmettämaan Redeadit hetkeksi ja Majora's Maskissa Readeadia voi huijata laittamalla kasvoilleen naamion. ReDeadien uudelleen päivitettyjä versioita nähtiin vilaukselta Twilight princessin aavikon keskellä sijainneesta hylätystä Gerudo-linnakkeesta.
  • Floormasterit ovat erikoisia olentoja, jotka muistuttavat ulkonäöltään jättiläismäistä kättä. Ne vaanivat Linkiä luolissa ja tavallisesti palauttavat saaliinsa luolaston alkuun. Lattiaherra hyökkää lattialta, seinäherra seinistä. A Link to the Pastissa lattiaherratyyppinen olento putoaa katosta Linkin ylle ja yrittää tarttua häneen. Ocarina of Timessa floormasterit voivat jakautua osumista kolmeksi pienemmäksi kädeksi, joista kukin voi palautua suureen kokoon tarttumalla kiinni Linkin kurkkuun.
  • Stalfos on elävä luuranko, joka on tavattavissa lähes kaikissa Zelda-peleissä. Ensimmäisessä Zeldassa stalfosit kantoivat tärkeitä esineitä kylkiluidensa sisäpuolella. The Adventure of Linkissä stalfosit olivat kehittyneempiä sotureita, jotka osasivat väijyä Linkiä ja tehdä erilaisia lyöntejä miekallaan. Myöhemmissa Zeldoissa stalfosit ovat oppineet uusia temppuja ja parantaneet taistelutaitojaan. Ocarina of Timessa stalfosista esiintyy stalchildeiksi kutsuttuja, heikompia versioita.
  • Wizzrobet ovat pahoja taikureita, joita esiintyy useissa Zelda-peleissä. The Legend of Zeldassa wizzrobe on hyvin voimakas vastus, jonka tuhoamiseksi tarvitaan parhaat varusteet. The Adventure of Linkissä wizzroben voi tuhota vain magialla, mutta niitä on helppo välttää. A Link to the Pastin jälkeisissä peleissä wizzrobe on muuttunut monipuolisemmaksi taikuriksi, mutta samalla helpommin voitettavaksi. Wind Wakerissä wizzrobe on muuttunut vielä helpommaksi mutta silti monipuolisemmaksi. Joillakin Wizzrobeilla on myös kyky käyttää tulta tai jäätä hyökätessään.
  • Poet ovat kummituksia jotka osaavat muuttaa itsensä näkymättömäksi. Poeaaveilla on aina mukanaan lyhty jonka voiman avulla Poet saavat aikaan taikoja tai liekkejä. Tavalliset Poet osaavat vain lyödä lyhdyllään. Jotkut Poet osaavat puhua. Poet muuttuvat tuhoutuessaan savuksi jonka Link voi kerätä pulloon ja myydä haamujen kauppaan (Ghost Shop) Ocarina of Timessa.Twilight princessissä Link voi tappaa poet susimuodossa käyttäen aistejaan.Jokaisesta tuhotusta poesta saa poen sielun (Poe soul).
  • Deku Babat ovat lihansyöjäkasveja, joita elää lähellä lähinnä Kadonneessa metsässä. Niitä on pieniä ja isoja.
  • Skullwaltulat ovat pääkallopäisiä polven kokoisia hämähäkkejä joita elää ympäri Hyrulea.

Triforce[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Triforce (myös The Golden Power tai The Golden Triforce, aiemmin suom. Kolmivoima tai Triovoima) on kolmen jumalattaren luoma pyhä esine. Triforce koostuu kolmesta osasta, jotka voidaan erottaa toisistaan: Voiman Triforce, Viisauden Triforce ja Rohkeuden Triforce. Kolme osaa yhdessä muodostaa Hyrulen maailman mahtavimman taikaesineen. Esineellä on keskeinen osa monissa Zelda-sarjan peleissä.

Triforce on kolmen kolmion muodostama, kyljellään seisova kolmio. Kolmiulotteinen versio Triforcesta muodostuu kolmesta pyramidista. Triforcen muoto tulee japanilaisesta kulttuuriperinteestä ja toteuttaa Sierpinskin kolmion.

Luominen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolme jumalatarta, Din, Nayru ja Farore, loivat Hyrulen maan, kasvit ja eläimet ja fysiikan lait. Jumalattaret nousivat taivaaseen ja jättivät jälkeensä kolme kultaista kolmiota. Din antoi kolmiolle Voiman, Nayru Viisauden ja Farore Rohkeuden. Voima liittyy punaiseen väriin, Viisaus siniseen ja Rohkeus vihreään väriin. Yhdessä kolmiot ovat kultainen entiteetti, joka edustaa kaikkea Hyrulessa esiintyvää voimaa, viisautta, rohkeutta ja magiaa. Triforce sijaitsee ulottuvuudessa, joka tunnetaan nimellä Golden Land, Kultainen maa tai Sacred Realm, Pyhä valtakunta.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peleissä The Legend of Zelda: A Link to the Past ja The Legend of Zelda: The Wind Waker kerrotaan, että (yhdistettyyn) Triforceen koskevan henkilön toiveet toteutuvat. Triforce heijastaa koskettavan henkilön sydämessä olevia tunteita, olivatpa ne hyviä tai pahoja. A Link to the Pastissa Ganon muuttaa Triforcen avulla Kultaisen maan Pimeyden valtakunnaksi. The Wind Wakerissa Hyrulen kuningas Daphnes Nohansen Hyrule koskettaa Triforcea ja antaa Linkille ja Zeldalle voiman Ganonin voittamiseen.

Zelda II: The Adventure of Linkissä Link etsii Rohkeuden Triforcen, yhdistää sen kahteen muuhun osaan ja herättää yhdistetyn Triforcen avulla Zeldan maagisesta unesta.

A Link to the Past antaa ymmärtää, että Triforce olisi elävä olento. The Adventure of Linkissa Linkiä seikkailun alussa rohkaiseva maaginen viesti saattaa olla Triforcen lähettämä. Muissa peleissä Triforce näyttäytyy elottomana, joskin voimakkaasti maagisena esineenä.

Triforcen esiintyminen eri peleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fahs, Travis: IGN Presents the History of Zelda IGN. 27.8.2010. IGN Entertainment. Viitattu 13.6.2011. (englanniksi)