The Sims 2

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
The Sims 2

TheSims2Logo.jpg

The Sims 2.jpg
Kehittäjä Maxis
Ideaworks Game Studio (Mobiili)
Julkaisija Electronic Arts (PC)
Aspyr (Mac)
Suunnittelija(t) Will Wright (alkuperäisidea)
Patrick J. Barrett III, Matthew L. Brown, Cooper Buckingham, Kacper Centowski, Jenna Chalmers, Shannon Copur, Michael Cox, Seth Olshfski, Amy Dallas, Kevin Gibson, Daniel Hiatt, Kevin Hogan, Hunter Howe, Creighton Hurt, Trevor Jalowitz, Lyndsay McGaw, Ashley Monif, Solveig Pederson, Todd Reamon, Kana Ryan, Lauren Wheeler, Jeannie Yang, Stuart McArther
Säveltäjä(t) Mark Mothersbaugh
Pelisarja The Sims
Pelimoottori Pixomatic
Versio 1.0.0.1022
Julkaisupäivä Windows
Yhdysvaltain lippu 14. syyskuuta 2004
Euroopan unionin lippu 16. syyskuuta 2004
17. syyskuuta 2004
Mac OS X
13. kesäkuuta 2005
PlayStation 2
Marraskuu 2005
Lajityyppi Elämäsimulaatio
Pelimuoto Yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: T (13+)
OFLC M
PEGI: 7+
Alusta Windows, Mac OS X
Nintendo GameCube, PlayStation 2, Xbox, Nintendo DS, Game Boy Advance, PlayStation Portable, mobiili
Jakelualusta CD, DVD
Laitevaatimukset

Microsoft Windows

  • 800 MHz prosessori,
  • 256 Mt RAM,
  • 32 Mt T&L 3D-näytönohjain,
  • äänikortti,
  • 3,5 Gt vapaata kiintolevytilaa,
  • 8xCD-ROM,
  • Windows 98/ME/2000/XP (DirectX 9)
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

The Sims 2 on Maxisin kehittämä ja alun perin Electronic Artsin 2004 Windowsille julkaisema The Sims -simulaatiostrategiapelisarjan videopeli. Peli julkaistiin 2005 Macintoshille. Peli on jatkoa huippusuositulle The Sims -pelille. Pelille on julkaistu kahdeksan lisäosaa, jotka kaikki ovat ilmestyneet myös suomeksi. Pelille on lisäksi julkaistu yhdeksän erilaista kamasettiä.

The Sims 2 on myynyt Suomessa jo viisinkertaisesti platinaa.[1] The Sims 2 -peliä on myyty Suomessa vuoteen 2008 mennessä kaiken kaikkiaan 207 997 kappaletta, josta yksistään PC-versiota reilu 100 000 kpl.[1][2] Kaiken kaikkiaan The Sims 2 -pelejä ja lisälevyjä on myyty jo yli 400 000 kappaletta. EA:n mukaan The Sims 2 -peli löytyy nykyään joka kymmenennestä suomalaisesta kodista.[1][2]

Peli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Sims 2 -pelissä pelaaja perustaa perheen joko valmiina olevaan tai itse luotuun naapurustoon (PlayStation-versiossa ei voi luoda naapurustoa). Pelaaja voi myös pelata pelin mukana tulleilla perheillä. Valmiilla perheellä on jo tontti ja sisustettu talo, sekä mahdollisesti puoliso, lapsia ja ura. Valmiita perheitä on myös naapurustovalikoimassa ja heidät voi asuttaa valitsemalleen tontille.

Jos pelaaja haluaa tehdä oman perheen, hänen täytyy tehdä perheelle vähintään yksi aikuinen tai vanhus-sim. Aikuisen lisäksi voi perheeseen lisätä taaperoita, lapsia, teinejä ja vanhuksia. The Sims 2: Yliopisto -lisäosassa peliin tulee uusi ikäluokka, nuori aikuinen, mutta jotta kyseisen elämänvaiheen voisi pelata, on pelaajan luotava nuori aikuinen yliopistonaapurustossa tai lähetettävä teini-ikäinen sim yliopistoon opiskelemaan.

Perheellä on luomisen jälkeen 20 000 simoleonia (SimCityn rahayksikkö) – poikkeuksena nuori aikuinen, jolla rahaa on 500 simoleonia opiskelujaan varten – sillä hän pääsee itsenäisen elämänsä alkuun. Perhe voi tällä aloitusrahalla ostaa joko valmiin talon tai rakentaa täysin uuden talon tyhjälle tontille. Näistä rahoista pitäisi myös riittää talon sisustukseen, ellei huijaa rahakoodeilla, joilla simin tilille saa halutun määrän rahaa.

Kun perhe on asettunut asumaan, pitää elanto turvata. Teinit, aikuiset, vanhukset ja Lemmikkielämää-lisäosan myötä myös lemmikit voivat käydä töissä. Vanhukset voivat toki myös levätä kotonaan eläkkeen turvin – eläkettä ei tosin kerry, mikäli sim on luotu vanhuksena: tällöin hänen on mentävä "hanttihommiin", joista hän ansaitsee itselleen hieman rahaa. Uravaihtoehtoja on peruspelissä kymmenen: urheilu, liiketalous, rikollisuus, ravintola, lainvalvonta, lääketiede, sotilas, politiikka, tiede sekä löysäily. The Sims 2: Yliopisto -lisäosa tuo peliin arkkitehdin, luonnontieteen, mystiikan ja viihteen urat. Näille työurille pääsevät kuitenkin vain yliopiston käyneet simit. The Sims 2: Vuodenajat -lisäosan mukana tulevat urat seikkailija, ammattivideopelaaja, musiikki, laki, opetus ja journalismi. The Sims 2: Vapaa-aika -lisäosan mukana tulevat urat ovat tanssija, tiedustelu, arkkitehti, meritutkija ja esintyminen.

Pelissä on tarkoituksena johtaa simien elämää hyvään suuntaan, mutta valinta hyvän ja huonon elämän välillä on lähes täysin pelaajalla. Simeillä on toiveita sekä pelkoja, joita pelaaja voi toteuttaa – toiveiden toteuttamisesta sim ansaitsee tavoitepisteitä, pelkojen toteutumisesta sim menettää niitä. Tavoitepisteillä voi ostaa tavoitepalkintoja, joista voi olla hyötyä pelin edetessä.

Simeillä on myös elämäntavoite, jonka voi valita "luo perhe" -tilassa tai kun lapsi kasvaa teiniksi (lapsilla ja taaperoilla on aina kasvutavoite). Tavoitteen voi valita viidestä eri vaihtoehdosta: perhe-, romantiikka-, tieto-, mammona- tai suosiotavoite. The Sims 2: Yöelämää -lisäosassa tulevat nautinto- sekä syöpöttelytavoitteet, joista jälkimmäisen voi saada vain tavoitepalkinto mielenmuokkauspalloa käyttämällä tavoitemittarin ollessa liian alhaalla.

Perheisiin voi tulla niin tahallisesti kuin vahingossakin esimerkiksi tulipaloja, kolmiodraamoja ja tappeluita.

Peliä ei varsinaisesti voi pelata läpi, sillä perheen elämä voi jatkua vailla päämäärää niin kauan kuin simejä riittää. Vaikka perheen simit kuolisivatkin, pelaaja voi aina luoda uuden perheen ja aloittaa alusta.

Peliin voi myös halutessaan ladata vaatteita, huonekaluja, taloja yms. internetistä esimerkiksi pelin virallisilta sivuilta. Vaatteita voi myös uudelleenvärjätä itse The Sims Body Shopilla, joka tulee The Sims 2:n mukana. Vaatteen tekoon tarvitsee myös kuvankäsittelyohjelman.

Naapurustot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Sims 2 -peruspelin mukana tulee kolme naapurustoa, Kauniala, Outolaakso ja Veronala. Vuodenajat-lisäosan mukana tulee uusi naapurusto, Leutolaakso, Vapaa-aika-lisäosan mukana Puuhalan laakso ja Kaupunkikämpän mukana Belladonnapoukama. Myös Kauppa-auki ja Yöelämää lisäosien mukana tulee naapurustot, Siniperä ja Stadi. Pelissä voi myös tehdä oman naapuruston, mutta naapurustossa ei ole valmisperheitä, eikä valmiiksi sijoitettuja taloja. Naapurustotyypit voi valita itse. Joko aavikko, maanpinta, asfaltti tai rehevä.

Kauniala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauniala on tullut tunnetuksi koko kaupungin rikkaimman miehen, Januksen, vaimon Johannan katoamisen vuoksi. Katoaminen on täysi mysteeri, mutta on huhuttu, että avaruusoliot olisivat voineet viedä Johannan. Asialla on myös voinut olla kaupungin naistennaurattaja Toni Lorula.

Muut pelattavat perheet ovat Goottilan, Lorulan, Vähälän, Mukavaisen, Vanhasen, Haaveisen, Terhakaisen ja Röyhkän perheet.

Outolaakso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Outolaakso sijaitsee aavikolla, ja osa sen asukkaista on avaruusolioita. Kaupungin vanhimman naisen Olivia Vainajalan pihalla on kymmenkunta hautakiviä, joiden kaikkien vainajia ei tiedetä.

Outolaakson pelattavat perheet ovat Erakkolan, Ruutilan, Lyytisen, Ypölän, Virtasen, Uteloisen, Lieroisen ja Vainajalan perheet. Lisäksi Outolaaksosta löytyy towniena Johanna Goottila.

Veronala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veronalan naapurusto perustuu italialaiseen Veronan kaupungissa tapahtuneeseen Romeo ja Julia -tarinaan. Monttupuun ja Capulan perheet ovat riidoissa, mutta sukujen teinit ovat rakastuneet toisiinsa.

Monttupuiden ja Capuloiden lisäksi muita valmisperheitä naapurustossa on vain Unelmalan perhe.

Lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Sims 2: Yliopisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: The Sims 2: Yliopisto

The Sims 2 Yliopisto (engl. The Sims 2 University) on 11. maaliskuuta 2005 julkaistu lisäosa. Lisäosassa pelaajalla on mahdollisuus lähettää oma siminsä opiskelemaan yliopistoon teini-iässä tai erikseen luoda opiskelijasimejä. Yliopistoon siirryttyään simistä tulee nuori aikuinen. Sim voi asua joko asuntolassa, yksityisasunnossa tai osakuntatalossa. Yksityisasunnon voi myös muuttaa osakuntataloksi. Yliopistossa on myös mahdollisuus päästä salaseuran jäseneksi, jos on hyvissä väleissä parin jäsenen kanssa. Salaseuran jäsenet tunnistaa tummasta puvusta ja laamarintamerkistä. Lisäosassa voi myös laittaa simin viuhahtelemaan eli juoksemaan alasti ympäri kampusta. Simit voivat myös palauttaa kuolleita sukulaisiaan ja tuttaviaan henkiin Haudantakain-nimisellä laitteella, jonka saa jos saavuttaa Mystiikka-uran huipulle saakka. Rahasummassa, jonka Viikatemies pyytää palkkioksi, ei kuitenkaan kannata pihistellä, sillä muuten henkiin herätettävä voi muuttua epätoivotuksi vieraaksi. Pelissä tulee 125 uutta esinettä ja mukana on muutama uusi hiustyylikin. Tyylit ovat enimmäkseen teineille ja nuorille aikuisille - eli opiskeluelämään sopivia.

The Sims 2: Yöelämää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: The Sims 2: Yöelämää

The Sims 2 Yöelämää (engl. The Sims 2 Nightlife) on Suomessa 12. lokakuuta 2005 ilmestynyt lisäosa. Pelissä on kaikki samat asiat kuin aiemmissakin osissa, mutta myös uudistuksia. Simit voi viedä illalliselle, diskoon, treffeille tai vaikka keilailemaan. Pelissä on 125 uutta esinettä. Simeille voi muun muassa valita uusia vaatteita, ostaa auto tontille, tehdä vaikkapa ravintoloita ja perustaa kaupunkialueen. Sim voi myös muuttua vampyyriksi.

The Sims 2: Kauppa auki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: The Sims 2: Kauppa auki

'The Sims 2 Kauppa auki' (engl. The Sims 2 Open for Business, 2006) on lisäosa, jossa on tarkoitus perustaa jonkinlainen kaupallinen yritys, kuten trendivaatekauppa, kukkakauppa tai vaikkapa ravintola. Pelaaja on itse vastuussa miltä hänen yrityksensä tulevaisuus tulee näyttämään. Työntekijöiden palkkaamisessa kannattaa olla tarkka, että saa hyvin koulutettuja tai mitaleja ansainneita simejä. Taloudellisesti tiukkoina aikoina voi aina tietenkin turvautua perheenjäsenten ilmaiseen työvoimaan. Työntekijöiden tyytyväisyys on yhtä tärkeää kuin asiakkaiden ja henkilökuntaa voi halutessa tyydytellä palkankorotuksilla ja tauoilla. Yritystä voi kasvattaa miltei loputtomiin: pelaaja voi katsella yrityksensä kasvavan pienestä kulmakaupasta kolmikerroksiseksi ostosparatiisiksi. Lisäksi lisäosan mukana tulee myyntikalusteita ja työpöytiä joita tarvitaan puodin pidossa.

The Sims 2: Lemmikkielämää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Sims 2: Lemmikkielämää (engl. The Sims 2: Pets) on 17. lokakuuta 2006 julkaistu neljäs lisäosa. Pelissä on mahdollisuus ostaa tai luoda lemmikki, joka voi olla esimerkiksi koira tai kissa. Lemmikkejä pitää ruokkia ja niiden hyvinvoinnista on huolehdittava. Lisäksi niitä voi kouluttaa ja koulutettuja lemmikkejä voi myös jakaa muille pelaajille, pelin sivuston kautta. Lemmikki (kissa/koira) voi käydä myös simien tapaan töissä ja ansaita näin lisätuloja perheelle. Lemmikin ylennyksellä tienaa myös uusia ominaisuuksia lemmikin luomiseen (esimerkiksi eriväriset turkit ja uudet kaulapannat). Lemmikkejä ei voi ohjata, mutta niiden mielialaa, suhteita yms, voi seurata (Ellei käytä huijauskoodia, jolla pystyy liikuttamaan itse lemmikkiä). Tässä pelissä simisi saattaa muuttua ihmissudeksi jos hän tutustuu liian läheisesti kaupungilla kuljeskeleviin kiiluvasilmäisiin laumanjohtajasusiin. Pelissä on myös kaksi lemmikkiä koiran ja kissan lisäksi: hamsteri ja lintu. Kullekkin (kissoille, koirille, linnuille ja hamstereille) on omat rotunsa.

The Sims 2: Vuodenajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: The Sims 2: Vuodenajat

The Sims 2 Vuodenajat (engl. The Sims 2 Seasons) on viides lisäosa. Se julkaistiin Suomessa 1. maaliskuuta 2007. Pelissä on mukana 125 uutta esinettä, muun muassa mehulinko ja vaatenaulakko. Pelissä on neljä vuodenaikaa ja pelaaja voi itse valita kuhunkin naapurustoon vuodenajat ja vuodenaikojen järjestyksen. Simit voivat paleltua tai saada lämpöhalvauksen sään ja pukeutumisen mukaan. Simit voivat myös muuttua vihersimeiksi ja liittyä puutarhakerhoon. Pelin mukana tulee yksi uusi naapurusto ja muutama uusi perhe. Vuodenajat tuo peliin uusia hiustyylejä ja vaatteita sekä muutamia uusia toimintoja, kuten kasvimaan hoito ja hedelmäpuiden kasvatus. Uusina toimintoina voi myös valita erilaiset asusteet eri tilanteisiin, esim: arkiasuun ja uimapukuun. Lisäosassa voi myös antaa lahjoja, säilöä ruokaa ja kalastaa.

The Sims 2: Matkoilla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: The Sims 2: Matkoilla

The Sims 2: Matkoilla (engl. The Sims 2: Bon Voyage) on pelisarjan kuudes lisäosa. Se julkaistiin Euroopassa 6. syyskuuta 2007. Lisäosassa simit voivat mennä lomalle hienoon hotelliin, telttaan tai halpaan majataloon, mutta jos nämä eivät miellytä, voi sim toki ostaa myös oman loma-asunnon. Lomalla simit voivat esimerkiksi ottaa valokuvia tai kerätä simpukankuoria. Simit voivat oppia paikallisilta asukkailta kuten tulitanssijalta tai ninjalta uusia taitoja ja opettaa ne kotona muille simeille.Jos jaksaa ahkerasti kaivaa maata, voi löytää salaisen kartan, jolla pääse joko Twikkii-saaren, Kolmijärven tai Takemizu-kylän salaiselle piilotontille, missä on eri tehtäviä. Kuka tietää, ehkä jos osaat ratkaista Twikkii-saaren piilotontin salaisuuden?

The Sims 2: Vapaa-aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: The Sims 2: Vapaa-aika

The Sims 2: Vapaa-aika (engl. The Sims 2 Freetime) on pelisarjan seitsemäs lisäosa. Tällä kertaa simeille on luotu harrastuksia, joiden parissa voi nyt viettää aikaa. Luvassa on harrastuksia eri aloista, kuten musiikista ja taiteesta. Simit voivat jopa etsiä elämää ulkoavaruudesta. Osaamillaan uusilla taidoilla simit voivat haastaa toisia simejä kilpailuihin ja verrata taitojaan toisten simien kanssa. Itsetehtyjä tuotteita voi myös myydä. Lapset ja taaperot voivat myös harrastaa jotain. Simit voivat vaikka harrastaa autojen parissa tai tanssia balettia.

The Sims 2: Kaupunkikämppä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Sims 2: Kaupunkikämppä (engl. The Sims 2 Apartment Life) julkaistiin syksyllä 2008 ja se on kahdeksas ja samalla viimeinen lisäosa. Se ilmestyi Euroopassa 21. elokuuta ja Pohjois-Amerikassa 26. elokuuta 2008. Tässä uusimassa lisäosassa simit voivat asua kerrostalossa ja maksaa vuokraa. Lisäksi valittavana on useita eri asuntotyylejä. Lisäosassa myös naapurit vaikuttavat simien elämään ja tulossa on myös uusia yhteisötontteja. Lisäksi myös uusia hiustyylejä, vaatteita, huonekaluja. Peliin tulee myös taikuus, kuten alkuperäisessä The Sims -pelissä The Sims: Taikaa.

Pelinaapurusto Kauniala.

Kamasetit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Sims 2: Joulupaketti
Joulupaketti on 22. marraskuuta 2005 Suomeen ilmestynyt The Sims 2 -sarjan ensimmäinen kamasetti. Sitä kutsutaan yleisemmin minilisäosaksi. Pelissä on mahdollisuus esimerkiksi saada joulupukki vierailemaan jouluna simien kotona.

The Sims 2: Perhepakkaus Kamasetti
Perhepakkaus Kamasetti tuo peliin perheaiheisia tavaroita, kuten lattioita, seiniä, lastenhuoneen huonekaluja ja uusia, höpsöjä vaatteita ja monia teemoja, kuten esimerkiksi meriteema. Perhepakkauksessa on myös esimakua Yöelämää-lisäosasta muun muassa yhteensopivuustilastojen muodossa.

The Sims 2: Glamour Kamasetti
Glamour Kamasetti tuo mukanaan uusia esineitä ja asuja. Simit voivat vaihtaa elämäntyylinsä glamouriksi ja pukeutua glamourasuihin.

The Sims 2: Joulun Kamasetti
Joulun Kamasetti sisältää kaikkiaan 60 esinettä (vuonna 2005 julkaistun Joulupaketti-setin 40 esinettä, sekä 20 uutta esinettä). Joulupukin voi kutsua myös kylään, ja simit voivat myös juhlia uuttavuotta rakettien kera.

The Sims 2: Juhlien! Kamasetti
Juhlien! Kamasetti julkaistiin Suomessa 5. huhtikuuta 2007. Se sisältää nimensä mukaisesti esineitä erilaisiin juhliin, kuten syntymäpäiville ja häihin.[3]

The Sims 2: H&M Muodin Kamasetti
H&M Muodin Kamasetti lisää peliin 1000 H&M-vaateyrityksen vaatemallia. Julkaistiin kesäkuussa 2007.

The Sims 2: Teinien Kamasetti
The Sims 2: Teinien Kamasetti on teinien muotia ja tavaroita koskeva kamasetti, joka julkaistiin 8. marraskuuta. Sisältää 89 uutta vaatetta ja 60 uutta teinitavaraa. Siinä tulee muun muassa surffauskamaa pojille ja mustia ja hempeän värisiä vaatteita kummallekin sukupuolelle. Mukana on myös goottitavaraa. (Pakkauksen tavarat ovat vain teineille)

The Sims 2: Kyökki & Kylppäri – Sisustajan Kamasetti
The Sims 2: Kyökki & Kylppäri Kamasetti keskittyy nimensä mukaisesti keittiöön ja kylpyhuoneeseen. Ryhdy simiesi ammattimaiseksi sisustajaksi ja anna niille unelmien keittiöt ja kylpyhuoneet sekä asiaankuuluvat huonekalut, koristeet ja asusteet. Paketti sisältää nimensä mukaisesti uusia esineitä simien keittiöön ja kylppäriin, ja lisäksi tiedossa on veikeitä asusteita, kuten pyyhkeitä pään ympärille.

The Sims 2: Kodin IKEA Kamasetti
The Sims 2: Kodin IKEA Kamasetti julkaistiin 26. kesäkuuta. 60 uutta sisustusesinettä omaava Kodin IKEA Kamasetti tuo mahdollisuuden sisustaa simiensä talo IKEA-kalustein.

The Sims 2: Kartano & Puutarha Kamasetti
The Sims 2: Kartano & Puutarha Kamasetti on The Sims 2:n viimeinen julkaistava kamasetti. Pelin 60 esinettä on tarkoitettu taloihin ja puutarhaan. Kamasetti julkaistiin 20. marraskuuta 2008.

Kokoelmapaketit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Sims 2 Holiday Edition (2005)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Sims 2 Holiday Edition julkaistiin vuoden 2006 joulumyyntiin ja se sisältää alkuperäisen The Sims 2 pelin ja The Sims 2: Joulupaketti-lisäosan. Paketti ei ole enää myynnissä.

The Sims 2 Holiday Edition (2006)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Sims 2 Holiday Editionista julkaistiin uusi versio vuoden 2006 joulumyyntiin ja se sisältää alkuperäisen The Sims 2 pelin ja The Sims 2: Joulun kamasetti-kamasetin. Paketti ei ole enää myynnissä.

The Sims 2 Deluxe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Sims 2 Deluxe sisältää alkuperäisen The Sims 2-pelin, yöelämää-lisäosan ja bonuslevyn, joka sisältää taustakuvia tietokoneen työpöydälle ja erilaisia videoita.

The Sims 2 Double Deluxe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Sims 2 Double Deluxe sisältää alkuperäisen The Sims 2 -pelin, Yöelämää-lisäosan ja lisäksi The Sims 2: Juhlien! Kamasetti -kamasetin. Lisäksi mukana tulee bonuslevy, jossa on taustakuvia ja erilaisia videoita. Julkaistu vuonna 2006.

The Sims 2 Ultimate Collection[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Sims 2 Ultimate Collection on kokoelmapaketti joka sisältää kaikki The Sims 2 -pelin lisäosat ja laajennukset. Paketti on mahdollista saada mikäli on rekisteröinyt The Sims 2 -pelin Originiin. [4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]