Mobiilipeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mobiilipelien suosio on kasvanut älypuhelimien yleistymisen myötä.

Mobiilipeli on digitaalinen peli, jota pelataan matkapuhelimella, älypuhelimella tai tablet-laitteella. Mobiilipelejä on julkaistu myös kämmentietokoneille (PDA) sekä älykelloille. Mobiilipeleihin eivät sisälly käsikonsoleilla kuten Nintendo DS:llä tai PlayStation Portablella pelattavat pelit.

Nykyään mobiilipelit ladataan suosituimpien älypuhelinvalmistajien Android- ja iOS-käyttöjärjestelmien sovelluskaupasta. Alustoilla on tyypilliset ensisijaiset kauppapaikkansa, jotka ovat Android-alustalla Google Play ja Applen iOS-alustalla App Store. Suuri osa mobiilipeleistä on ladattavissa ilmaiseksi. Vuoden 2014 tutkimuksen mukaan jopa 66 prosenttia Android- ja iOS-ilmaispelien lataajista lopetti pelin pelaamisen vuorokauden sisällä pelin lataamisesta.[1]

Suosittuja mobiilipelisarjoja ovat muun muassa suomalaisen Rovio Entertainmentin Angry Birds sekä suomalaisen Supercellin Clash of Clans ja Clash Royale.

Mobiilipelaamisesta on tulossa yhä suositumpi tapa rahapelaamiselle. Uhkapelaaminen mobiililaitteilla on nopeasti kasvava osa mobiilipelaamisen markkinoilla, ja arvioitu keskimääräinen vuotuinen kasvu (CAGR) on 7 prosenttia vuosina 2017 – 2023.[2] Mobiilipelien suosio on saanut online-kasinot ja vedonvälittäjät yhä kiinnostuneemmiksi kehittämään mobiilisovelluksia.  

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkapuhelinten kehitys teki mahdolliseksi suorittaa laitteessa muutakin kuin itse puhelintoimintoon liittyviä ohjelmia. Matopeli oli aikanaan suosittu peli, joka oli mukana Nokia 6110 puhelimessa ja joka innoitti eri matkapuhelinvalmistajia liittämään laitteeseensa erilaisia peliohjelmia. Myöhemmin J2ME-pelit yleistyivät ja suomalaiset mobiilipelien kehittäjät kuten Universomo ja Mr. Goodliving perustettiin.

Ennen mobiilipelit kehitettiin käyttämällä teknologioita kuten Macromedia Flash Lite, Docomo Doja, Sun J2ME, Qualcomm BREW tai Infusio Exen. Näiden lisäksi oli käytössä myös muita vähemmän yleisiä alustoja.

Ennen älypuhelimille suunnattuja kauppapaikkoja pelejä voitiin ladata operaattorin verkosta. Nykyisin puhelimien internet-yhteys mahdollistaa myös muiden kauppapaikkojen käytön kuin mitä alustan oletuksena on käytössä.

Yhteisenä tekijänä mobiilipeleillä on että ne eivät tarvitse ulkoista laitetta vaan ovat "mobiileja" (mukana kulkevia). Pelit voivat käyttää GPS-paikannusta tai lisättyä todellisuutta laitteen kameran avulla (Pokémon Go). Pelit voivat myös käyttää Wi-Fi-verkkoa tai muita älypuhelimen ominaisuuksia.

Uusina alustoina älykelloille kehittää pelejä esimerkiksi suomalainen Everywear Games.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]