Talala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Talala on kylä Punkalaitumella Pirkanmaalla. Kylä sijaitsee matkailutienä Taikayöntieksi nimetyn HuittinenUrjala-maantien (Seututie 230) varrella, noin kilometrin keskustasta Urjalan suuntaan. Kylän tunnetuin nähtävyys on talonpoikaismuseo Yli-Kirra, joka on ollut esikuvana Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjoille. Muutoin kylää hallitsevat maanviljely, pellot ja metsä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talalan kylän talot sijaitsivat ennen isojakoa nykyisen Yli-Kirran talonpoikaismuseon risteyksen vaiheilla maantien varressa. Isojaon myötä kylän talot (muun muassa Jalli ja Yli-Kirra) siirrettiin hajalleen ja kylän paikalle jäi vain Kirran talo. Uudemmat tilat ovat näiden vanhojen tilojen osia, entisiä torppia tai siirtoväen asutustiloja. Samoin kylässä on useita alun perin tilojen työväelle lohkottuja asuintontteja, niin kuin useimmissa Suomen kylissä.

Kylän kaakkoisosassa oli pieni järvi, joka kuivattiin Haukankosken perkaamisen yhteydessä 1800-luvulla.

Talalan läpi on myös kulkenut vanha TurkuTampere-tie, josta on vielä osia jäljellä. Tien varrella sijaitsee "Ristikivi", jonka takaa tarinan mukaan ammuttiin 1900-luvun alussa eräs Punkalaitumen isännistä.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talalan kylä rajoittuu etelässä, idässä ja pohjoisessa Punkalaitumenjokeen. Pääosa kylästä onkin viljeltyä jokilaaksoa, joka rajautuu metsäiseen saarekkeeseen. Lännessä Talala rajoittuu Punkalaitumen keskustaajamaan Sarkkilaan ja Punkalaidun–Vesilahti-tiehen.

Jokilaakson pellot ovat pääosin viljelykäytössä. Kylän kaakkoiskulman "Jokiniittulle" syntyy lähes joka kevät tulvajärvi 1800-luvulla kuivatun järven paikkeille. Tulvajärvellä levähtää lukuisia muuttolintuja, kuten joutsenia, kurkia ja hanhia. Peltojen laidoilta löytyy muutamia savenottoon käytettyjä kaivantoja, prunneja, joista voi onkia ruutanoita.

Metsäinen selänne kylän keskiosissa koostuu pääasiassa talousmetsästä, jossa vallitsevana puulajina on kuusi. Alueella on vielä jonkin verran jäljellä vanhaa, lähes luonnontilaista metsää.

Lähikyliä ovat: Sarkkila lännessä, Koskioinen idässä ja Oriniemi pohjoisessa.