Punkalaitumenjoki

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Punkalaitumenjoki
Punkalaitumenjokea Punkalaitumen kirkonkylässä, kirkon ja pappilan välissä olevalta riippusillalta kuvattuna.
Punkalaitumenjokea Punkalaitumen kirkonkylässä, kirkon ja pappilan välissä olevalta riippusillalta kuvattuna.
Alkulähde Törmänkoskenlahti, Halkivaha
Laskupaikka Loimijoki, Huittinen
Maat Suomi
Virtaama 3,6 [1] /s
Valuma-alue 425 km²

Punkalaitumenjoki on Kokemäenjoen vesistöön kuuluvan Loimijoen sivujoki Punkalaitumen ja Huittisten alueilla. Joki virtaa pääasiassa peltoaukeiden halki.

Punkalaitumenjoki saa alkunsa Punkalaitumen kunnan pohjoisosasta Halkivahan kylässä sijaitsevan Törmänkosken alapuolella olevasta Törmänkoskenlahdesta, johon Halkivahanjoki laskee. Sieltä Punkalaitumenjoki mutkittelee kohti lounasta ja etelää. Punkalaitumen kirkonkylän ja Koskioisten kylän välissä siihen laskevat Urjalan rajalla sijaitsevasta Vehkajärvestä alkunsa saava vähäinen Myllyoja ja Humppilan Venäjältä alkunsa saava Jalasjoki. Tämän jälkeen joki kääntyy virtaa kohti länsiluodetta. Se virtaa Punkalaitumen kirkonkylän läpi ja laskee Huittisten keskustaajaman alueella Pappilanniemessä Loimijokeen juuri ennen Loimijoen yhtymistä Kokemäenjokeen.

Kosket[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punkalaitumenjoessa on noin 20 pientä koskea, muun muassa Hongankoski, Suonnonkoski (myös Alakoski), Kimpoonkoski, Haukankoski, Killankoski, Ilkkamonkoski, Kannastonkoski, Vanttilankoski ja Korrinkoski. Näistä Koskioisten ja Talalan kylien rajalla sijaitseva Kimpoonkoski on hyvä kalapaikka, josta voi saada mm. turpia ja ahvenia.

Sivujoet ja järvet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punkalaitumenjoen sivujokia ovat Halkivahanjoki, Nientenjoki, Honkostenoja ja Jalasjoki. Punkalaitumenjokeen laskevia järviä ovat Vehkajärvi Punkalaitumen ja Urjalan rajalla ja Latvajärvi Punkalaitumen ja Sastamalan rajalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Länsi-Suomen ympäristölupavirasto