Taistelevat metsot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee maalausta. Jukka Takalon musiikkikappaletta käsittelee artikkeli Taistelevat metsot (kappale).
Taistelevat metsot
Nimi Taistelevat metsot
Tekijä Ferdinand von Wright
Valmistumisvuosi 1886
Taiteenlaji maalaus
Korkeus 124,0 cm
Leveys 188,5 cm
Nykyinen omistaja Ateneumin taidemuseo
Sijainti Helsinki
Paikkakunta Helsinki
Koordinaatit 60°10′12″N, 024°56′39″E

Taistelevat metsot on suomalaisen taidemaalari Ferdinand von Wrightin öljyvärimaalaus vuodelta 1886. Maalausta pidetään yhtenä taiteilijan pääteoksista. Lintujen kuvaaminen oli von Wrightin suosikkiaiheita jo lapsuudesta asti ja kiinnostus aihepiiriin säilyi hänen elämänsä loppuun saakka. Samoin kuin hänen veljiensä Magnus von Wrightin ja Wilhelm von Wrightin, Ferdinand von Wrightin taide perustui luonnontieteelliseen havainnointiin ja pikkutarkkaan esitystapaan. Taistelevien metsojen sommittelun pohjana on kultainen leikkaus.

Ferdinand von Wright oli teosta maalatessaan jo iäkäs ja kärsi halvauksista. Taiteilija maalasi teosta osittain vuoteenomana kotiseudullaan Kuopion Haminalahdella, jonne hän oli rakentanut piilopirttinsä, Lugnet-talon. Rauhaa rakastava ja erakoitunut taiteilija suosi eläinaiheisissa teoksissaan toimintaa ja jännitystä. Myös metsojen soidinmenoja kuvaavassa Taistelevat metsot -maalauksessa on kerronnallisuutta ja dramatiikkaa.

Suomen kansan keskuudessa teoksen suosio on ollut ilmiömäinen. Se tuli kolmanneksi Ateneumin taidemuseon vuonna 2006 järjestämässä Maamme taulu -äänestyksessä. Taistelevat metsot lienee myös Suomen kopioiduin teos, jonka suosiota sähköinen tiedonvälitys ja kuvankäsittelyn digitalisoituminen eivät ole vähentäneet. Teos on levinnyt suomalaisiin koteihin kuvajäljennöksinä, ristipistotöinä, t-paitoina, hiirimattoina ja palapeleinä. Maalauksesta on tehty parodioitakin.

Vaikkei taiteilija niin alun perin tarkoittanutkaan, myöhemmät sukupolvet näkivät talvisodan aikana Taistelevat metsot Suomen ja Venäjän välisen taistelun symbolisena kuvauksena. Suomen Taideyhdistys osti teoksen pian sen valmistuttua, ja se kuuluu nykyisin Ateneumin kokoelmiin.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Huusko, Timo (toim.) & Ahtola-Moorhouse, Leena: Ateneum opas. Helsinki: Ateneumin taidemuseo, Valtion taidemuseo, 2007. ISBN 978-951-53-2994-3.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. EJ, Ferdinand von Wright: Taistelevat metsot Ateneumin taidemuseo. Arkistoitu 25.5.2008. Viitattu 6.7.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Taistelevat metsot Ateneumin taidemuseo. Arkistoitu 7.6.2007. Viitattu 27.10.2011.
  • Esittely Maammetaulut-sarjassa (PDF) Helsingin Sanomat. 30.11.2011. Arkistoitu 28.3.2016.
  • Frilander, Aino: Taistelevat metsot oli vanhanaikainen jo valmistuessaan ja taiteilijakin huonossa kunnossa – näin siitä silti tuli Suomen kopioiduin, tunnetuin teos Helsingin Sanomat. 26.10.2017. Arkistoitu 29.10.2017.
Tämä taiteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.