Tabloidi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Brittiläisiä tabloideja.

Tabloidi on sanomalehti, joka on kooltaan puolet suurikokoisesta ns. broadsheet-formaatista. Suomessa tabloid-sivuformaatin koko on yleisesti leveys 280 millimetriä ja korkeus 400 millimetriä.

Isossa-Britanniassa, josta tabloid-nimitys on lähtenyt liikkeelle, sanaan sisältyy myös viite sensaatiohakuiseen sisältöön eli viittaa keltaiseen lehdistöön, koska alunperin vain sellaiset lehdet julkaistiin tässä koossa. Termin merkitys liudentui, koska useita niin sanottuja laatulehtiä, jotka aiemmin tyypillisesti olivat broadsheet-koossa, siirtyi tabloid-kokoon, jota englanniksi usein kutsutaan compact. Esimerkiksi The Times ja The Guardian ovat siirtyneet tähän kokoon.

2000-luvulla heräsi uusi kiinnostuminen tabloid-kokoon. Suomessa sanomalehdistä muun muassa Hufvudstadsbladet, Itä-Savo, Länsi-Savo ja Kauppalehti ovat vanhastaan olleet tabloid-kokoisia, samoin iltapäivälehdet Iltalehti ja Ilta-Sanomat. Lapin Kansa, Pohjolan Sanomat ja Kainuun Sanomat alkoivat ilmestyä tabloid-kokoisina 17.1.2011, Satakunnan Kansa tasan vuotta myöhemmin. Suomen suurin sanomalehti, Helsingin Sanomat, vaihtoi tabloid-kokoon 8.1.2013, Aamulehti vuotta myöhemmin ja Kaleva 2015.

Euroopan suurin tabloid-lehti, sanan molemmissa merkityksissä, on saksalainen Bild-Zeitung, joka myy noin neljä miljoonaa numeroa. Saksassa tabloideja sanotaan bulevardilehdistöksi. Käsite bulevardilehdistö on suomen kielessä harvoin käytetty mutta korrektimpi nimitys keltaiselle lehdistölle.

Espanjassa tabloid-kokoisia ovat muun muassa El País, ABC, El Mundo, El Periódico de Catalunya ja La Vanguardia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]