Keltainen lehdistö

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Keltainen lehdistö eli sensaatiolehdistö (varsinkin muissa kielissä usein tabloidi- tai bulevardilehdistö) on lehdistö (tai laajemmassa merkityksessä mitä tahansa media), jonka toimintatavat ovat värikkäitä ja valtamediaa sensaationhakuisempia.

Tähän liittyy myös paparazzikuvaajien toiminta. Suosittuja juttujen aiheita ovat julkkisten yksityiselämä ja ihmissuhteet. Maailmalla keltaisen lehdistön suosikkijulkkikset ovat usein kuninkaallisia, Suomessa missejä, laulajia, urheilijoita tai poliitikkoja. Lisäksi on arkikielessä niin kutsuttuja turhia julkkiksia.

Keltaiseen lehdistöön kuuluvat Suomessa juorulehdet, kuten 7 päivää, sekä myös iltapäivälehdet Ilta-Sanomat ja Iltalehti.lähde? Suomen sensaatiolehdistön äitinä voidaan pitää edelleenkin ilmestyvää, vuonna 1959 perustettua Hymy-lehteä. Miedompi ilmaisu tai kiertoilmaisu keltaiselle lehdelle on bulevardijulkaisu.

Termin alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimitys ”keltainen lehdistö” tulee Richard F. Outcaultin sarjakuvasta The Yellow Kid (”Keltainen poika”), jota pidetään usein maailman ensimmäisenä sarjakuvana. Sarjakuva ilmestyi 1800–1900-lukujen taitteessa kahdessa yhdysvaltalaisessa sanomalehdessä, Joseph Pulitzerin New York Worldissa ja William Randolph Hearstin New York Morning Journalissa, joita pidetään nykyaikaisen sensaatiolehdistön ensimmäisinä edustajina.

Tämä lehtiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.