Spin-off

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Spin-off on nimitys, jota käytetään menestyneestä kirjasta, elokuvasta, televisiosarjasta, videopelistä tai mistä tahansa kerronnallisesta teoksesta tehdystä jatkotuotteesta eli uudesta teoksesta tai sarjasta[1].

Spin-off-sarjoille on tyypillistä, että ne ottavat jonkun osan alkuperäisestä teoksesta ja nostavat sen pääasiaksi uudessa teoksessa. Esimerkiksi hahmo, joka alkuperäisessä TV-sarjassa oli vain sivuhahmo, voi nousta päähenkilöksi omassa sarjassaan.

Spin-offit sisältävät usein alkuperäisen teoksen hahmoja tai sijoittuvat siitä tuttuun miljööseen, mutta pysyvät silti omana kokonaisuutenaan, erillään alkuperäisestä teoksesta. Spin-offin rooli alkuperäisteoksen juonijatkumossa voi joissain tapauksissa olla vaikea määritellä. Jotkut spin-offit voivat esim. sijoittua juonellisesti ennen alkuperäisen teoksen tapahtumia tai suoraan alkuperäisen teoksen jälkeen. Yksi mahdollisuus on myös, että spin-off tapahtuu rinnakkain alkuperäisen teoksen kanssa, jolloin se voi vaikkapa näyttää, mitä tapahtui jossain muualla sillä välin, kun päätarina tapahtui. Jotkut spin-offit taas voivat luoda rinnakkaisen universumin, jossa on samankaltaisia piirteitä ja hahmoja kuin alkuperäisessä tarinassa, mutta silti eivät ole missään tekemisissä sen kanssa.

Historian ensimmäisenä spin-off-sarjana pidetään vuonna 1941 aloittanutta The Great Gildersleeve -radiosarjaa, joka erkani Fibber McGee and Molly -sarjasta.[2]

Spin-off-termiä käytetään myös liike-elämässä muun muassa kuvaamaan vanhasta yrityksestä irrotettua uutta yritystä eli oheisyritystä[1].

Kolmanneksi termillä tarkoitetaan oheistuotetta, sivutuotetta, esimerkiksi tutkimuksen oheistulosta[1]. Termillä kuvataan tekniikan siirtymistä sovellutuksesta toiseen; esimerkiksi NASA kertoo, miten avaruustekniikkaa on siirtynyt maanpäälliseen käyttöön. Tässä mielessä on kerrottu paljon virheellisiä tarinoita, esimerkiksi Teflon-muovin on väitetty olleen avaruustekniikan tulos.

Tunnettuja spin-off-televisiosarjoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Suluissa alkuperäinen sarja)

Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulkomailla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c MOT Englanti 4.8 englanti-suomi -sanakirja.
  2. http://www.wayback.net/gildy/
Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.