Daria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee piirrossarjaa. Daria on myös naisen etunimi.

Daria on amerikkalainen piirrossarja, jonka olivat luoneet Glenn Eichler ja Susie Lewis Lynn. Se oli spin-off suositusta Beavis ja Butt-head -piirrossarjasta. Molemmat ohjelmat on tuottanut Music Television. Sarjaa on esitetty myös Suomessa.

Daria oli aluksi pelkkä harvakseltaan esiintyvä sivuhahmo Beavis ja Butt-head -sarjassa. Darian oma sarja alkoi vuonna 1997 ja jatkui vuoteen 2001. Sitä tehtiin kaikkiaan 65 jaksoa sekä kaksi tv-elokuvaa nimeltään Is It College Yet? ja Is It Fall Yet? Sarjan tunnuskappaleen "You're Standing On My Neck" esittää Splendora.

Sarjan päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Daria Morgendorffer on teini-ikäinen tyttö, joka on älykäs mutta syrjäänvetäytyvä ja epämuodikas. Hän pukeutuu aina vihreään takkiin, mustaan hameeseen, saappaisiin ja käyttää isoja pyöreitä silmälaseja. Darian äänenä toimi Tracy Grandstaff.
  • Jane Lane on Darian paras ystävä, taiteellinen tyttö jolla on myös kyyninen ja sarkastinen asenne ympäröivää maailmaa kohtaan.
  • Quinn Morgendorffer on Darian pikkusisko, jonka luonne on Darian vastakohta. Hänelle tärkeimmät asiat maailmassa ovat muoti, vaatteet ja olla suosittu poikien keskuudessa. Hänestä tuli pian Muotiklubin varapuheenjohtaja. Daria ja Quinn eivät ole juurikaan tekemisissä keskenään.
  • Helen Morgendorffer on Darian äiti. Hän on uranainen, jolla ei juurikaan ole työn lisäksi aikaa perheelleen. Helenin, Quinnin ja Janen ääninä toimi Wendy Hoopes.
  • Jake Morgendorffer on Darian isä. Hänen oma isänsä on pitänyt tiukkaa kuria (hänen lempinimensä oli Mad Dog) ja hänen äitinsä on jäänyt etäiseksi. Ehkäpä tämän takia hänen mielialansa vaihtelee voimakkaasti.
  • Trent Lane on Janen kotona asuva laiska isoveli. Hänellä on Mystik Spiral -niminen yhtye, joka ei ole vielä menestynyt. Myöhemmissä jaksoissa Daria ihastui häneen.
  • Kevin Thompson on koulunsa amerikkalaisen jalkapallojoukkueen pelinrakentaja, jota ei urheilun lisäksi kiinnosta kuin tyttöystävänsä, cheerleader Brittany Taylor.

Vastaanotto ja arvostelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wizard Magazine listasi vuonna 2001 Darian sijalle 85 laatimassaan kautta aikain sadan parhaan animaatiosarjan listalla.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wizard Magazine's Top 100 cartoons list listal.com. 2001. Arkistoitu 3.9.2020. Viitattu 1.7.2009. (englanniksi)
Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.