Ritari Ässä (vuoden 1982 televisiosarja)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuonna 1982 valmistunutta televisiosarjaa. Uudemmasta sarjasta kerrotaan artikkelissa Ritari Ässä (vuoden 2008 televisiosarja).
Ritari Ässä
Knight Rider
Sarjan alkutunnus.
Sarjan alkutunnus.
Kestoaika n. 48 min
Tekijä Glen A. Larson
Pääosissa David Hasselhoff
William Daniels (KITTin ääni)
Edward Mulhare Patricia McPherson
Alkuperämaa Yhdysvallat
Verkko Yhdysvaltain lippu NBC
Suomen lippu MTV
Suomen lippu Sub
Suomen lippu MTV3 Sarja
Suomen lippu TV5
Esitetty 10. tammikuuta 1982 – 26. elokuuta 1986
Tuotantokausia 4
Jaksoja 90
Aiheesta muualla
IMDb
Ritari Ässän "ihmeauto" KITT. Tämä auto on replika.

Ritari Ässä (engl. Knight Rider) on yhdysvaltalainen televisiosarja, jota NBC-kanava tuotti vuosina 1982–1986. Sarjaa tehtiin yhteensä 90 jaksoa ja vuonna 1991 televisioelokuva Knight Rider 2000. Ritari Ässän tuotti käsikirjoittaja ja tuottaja Glen A. Larson.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ritari Ässä (Knight Rider) kertoo Michael Knightin (David Hasselhoff) ja tekoälyllä varustetun autonsa KITTin (Knight Industries Two-Thousand) seikkailuista.

Sarjan pilottijaksossa Michael Long -niminen poliisi vammautuu vakavasti ampumavälikohtauksessa. Knight-säätiön johtaja, kuolemansairas miljonääri Wilton Knight on pitkään etsinyt miestä joka voisi toimia Lain ja oikeuden säätiön keulakuvana ja niinpä Michaelille tehdään kasvovamman vuoksi uudet kasvot ja Long saa uuden identiteetin Michael Knightina. Siitä eteenpäin Michael toimii vain säätiön hyväksi ihmeautonsa avulla. Hän joutuu jättämään koko entisen elämänsä taakseen. Myöhemmissä jaksoissa Michael kohtaa mm. entisen kihlattunsa sekä entisen poliisiparinsa Longin ajalta. Nämäkään eivät kuitenkaan Knightia tunnista. Ritari Ässästa on myös tehty vuonna 2008 uusi televisiosarja, joka perustuu vuoden 1982 sarjaan.

KITT[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

KITT on Michael Knightin auto (Pontiac Trans Am, vuosimallia 1982) joka on ohjelmoitu hänen käyttöönsä monilla erikoisuuksilla. KITTissä on 80-luvun tietotekniikkaan nähden auton uskomattomat tekniset ja älylliset ominaisuudet. Sen puhekyky on vain osa älykkyyttä: KITT muun muassa ajaa itseohjautuvasti, osaa hypätä, ajaa kahdella pyörällä ja kulkee huomattavasti lujempaa kuin muut autot. KITTin tietokone osaa analysoida materiaaleja ja siinä on tutka, navigaattori sekä paikannin. Se myös löytää tietoa varsin tehokkaasti mistä tahansa asiasta sekä pääsee murtautumaan eri tietokoneisiin ja tiedostoihin. Itse KITT ei olekaan auto vaan auton sisään ohjelmoitu tietokone.

Michael voi hallita autoaan myös erillisellä digitaalisella kellolla, jossa on radiopuhelin. Tällöin KITT jätetään erilliseen valvontatilaan, jossa hän tarkkailee paitsi omaa, myös Michaelin ympäristöä. KITT on haavoittumaton, joten sitä ei voida vaurioittaa kuin suoralla räjähdyksellä tai kajoamalla tekoälyyn. Tätä yritetäänkin monessa jaksossa, mutta KITT on ohjelmoitu toimimaan Michaelin autona ja KITT tunnistaa häntä kohtaavat vaarat tutkansa avulla. KITT on ohjelmoitu ensisijaisesti suojelemaan ihmishenkiä, joten sitä ei voida käyttää rikollisiin tarkoituksiin. Kolmannen tuotantokauden jaksossa Junk Yard Dog KITT tuhoutuu lähes täysin pudottuaan happoaltaaseen, mutta hänet rakennetaan uudelleen.

KITTillä on sarkastinen huumori. Se on kone, joten sillä ei varsinaisesti ole tunteita. KITT kuitenkin loukkaantuu helposti, joten se ei voi olla täysin tunteeton. Usein se vihjailee Michaelin naisseikkailuista. Michael on luvannut elävänsä vain säätiötä varten, joten hän ei voi elää parisuhteessa naisen kanssa. Naiset kuitenkin tuntevat vetovoimaa häntä kohtaan ja niinpä lähes jokaisessa jaksossa Knight auttaakin juuri naisia.

KITT kohtaa kahdessa jaksossa KARRin (Knight Automated Roving Robot) joka on hänen prototyyppinsä. Se on alun perin Säätiön suunnittelema, mutta monien pikkuvikojen vuoksi se on jätetty varastolle. Ensimmäisessä kohtaamisessa kaksi juoppoa kytkee sen vahingossa päälle. KARRissa on kaikki samat ominaisuudet kuin KITTissäkin, mutta sen perimmäinen tarkoitus ei ole ihmishenkien pelastaminen; se on itsekäs ja ajattelee ensisijaisesti itseään. Sen takia se onkin KITTin arkkivihollinen. Auto esiintyi kahdessa jaksossa ensimmäisellä sekä kolmannella tuotantokaudella, jossa jälkimmäisessä jaksossa KARR tuhoutui KITTin ajettua häntä päin ilmalennon aikana.

Vuonna 1991 julkaistiin elokuva Knight Rider 2000, joka kuvasi KITTin ja Michaelin tilannetta vuonna 2000. Heidät oli syrjäytetty ja tilalle kehitettiin uutta Knight 4000-autoa, mutta Michael palasi vielä kerran KITTin rattiin kun sen ohjelmisto istutettiin 1957 Chevy Bel-Airiin. Knight 4000 -autona toimi Pontiac Banshee IV, mutta koska sitä ei virallisesti saatu käyttää, tuottajat päättivät muotoilla Dodge Stealth -autosta samantapaisen kuin alun perin oli suunniteltu.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooliluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 David Hasselhoff  … Michael Knight  
 William Daniels  … KITT-auton ääni  
 Edward Mulhare  … Devon Miles  
 Patricia McPherson  … Bonnie Barstow, KITT-mekaanikko: kaudet 1,3&4  
 Rebecca Holden  … April Curtis, KITT-mekaanikko: kausi 2  
 Peter Parros  … Reginald Cornelius III  

Esitykset Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ritari Ässän ensimmäinen jakso esitettiin Suomessa 10. tammikuuta 1984 MTV:llä. Sarjaa on esitetty uusintana MTV3-kanavalla 1990-luvulla sekä Subtv-kanavalla keväällä ja kesällä 2005. TV5-kanava aloitti sarjan uusinnat tammikuussa 2014.

Suomessa Yle TV1:ssä lokakuussa 2009 esitetyn Disko ja ydinsota -dokumentin mukaan Ritari Ässä vaikutti osaltaan kommunistisen järjestelmän romahtamiseen Virossa. Sarja näkyi TV-vastaanottimissa myös Tallinnassa.

Suomessa on vuosina 2004–2009 julkaistu kaikki neljä tuotantokautta kokonaisuudessaan DVD-kokoelmina. Kaikki tuotantokaudet sisältävät 21 jaksoa ja 1. tuotantokaudessa mukana on KITT 2000 -elokuvajakso. Suomessa ja myös muissa Pohjoismaissa julkaisijana on toiminut Universal Studios.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ritari Ässä (vuoden 1982 televisiosarja).