Ruotsin kansallismuseo

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ruotsin kansallismuseo
Nationalmuseum stockholm 20050902 001.jpg
Perustettu 1792/1866
Sijainti Blasieholmen, Tukholma
Tyyppi kuvataide, taideteollisuus
Johtaja Berndt Arell
Kotisivut Nationalmuseum
Kansallismuseon porraskäytävä, jossa on muun muassa Carl Larssonin maalaus.
Rembrandt van Rijn, Nuori nainen sivukuvassa, 1632.
Wilhelm Kåge, Liljeblå, 1917.
Johan Tobias Sergel, Amor ja Psyke, 1787.

Ruotsin kansallismuseo (ruots. Nationalmuseum) on Ruotsin suurin ja johtava taide- ja muotoilumuseo. Se sijaitsee Tukholmassa Blasieholmenin niemellä.

Museo avattiin nykyisessä rakennuksessa vuonna 1866, ja se oli ensimmäisiä julkisia taidemuseoita maailmassa. Rakennus on näkyvä osa Tukholman kaupunkikuvaa. Rakennus on uusrenessanssia ja sen tyyli muistuttaa Firenzen ja Venetsian renessanssia.[1]

Nationalmuseumin johtaja on ollut vuodesta 2012 Berndt Arell.[2]

Kokoelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelman historia ulottuu vuoteen 1500 ja Kustaa Vaasan Gripsholmin linnaan. Kuninkaallinen kokoelma kasvoi vähitellen hankintojen ja sotasaaliiden karttuessa. Kuningatar Kristiinan luovuttua kruunusta vuonna 1654 ja muutettua Roomaan hän alkoi työskennellä erityisesti Italian renessanssin mestareiden parissa. Kuninkaallisen palatsin tulipalo vuonna 1697 tuhosi monia taideaarteita.

Nykyinen kokoelma perustuu pääosin Carl Gustav Tessinin ja Kustaa III:n kokoelmiin. Tessin toimi suurlähettiläänä Pariisissa vuosina 1739-1742 keräten tasokasta ranskalaista aikansa nykytaidetta. Museo perustettiin vuonna 1792 Kustaa III:n muistoksi, jolloin hänen kokoelmansa siirtyi julkiseen omistukseen.[1] Friedrich August Stülerin suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1866.

Maalaustaide[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maalaustaiteen kokoelmassa on 10 800 teosta. Mukana on huomattavaa hollantilaista 1600-luvun ja ranskalaista 1700-luvun taidetta, kuten Rembrandtin Keittiöpalvelija ja Watteaun Rakkauden oppitunti. Museo omistaa useita ranskalaisten impressionistien teoksia sekä merkittävän venäläisten ikonien kokoelman.

Museossa on maailman suurin miniatyyritaiteen kokoelma.

Kansallismuseossa on erityisen näkyvästi esillä ruotsalainen taide 1500-luvulta 1800-luvulle. Ruotsin taidehistorian kohokohtia ovat muun muassa Roslinin Nainen ja huntu ja Zornin Juhannustanssi.

Taidekäsityö ja muotoilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koristetaiteen, muotoilun ja teollisen muotoilun kokoelma kattaa ajan vuodesta 1300 nykypäivään. Kokoelmassa on noin 30 000 esinettä, josta kolmannes on keramiikkaa, mutta myös tekstiilitaidetta, lasia, jalometalliesineitä, huonekaluja ja kirjoja.

Uudet hankinnat koostuvat pääasiassa esineistä Ruotsista ja muista Pohjoismaista. Edustettuna on myös muiden maiden muotoilun kehitykseen vaikuttavia teoksia.

Osia muotoilukokoelmasta on esillä pysyvissä näyttelyissä, joiden otsikot ovat "Muoto Ruotsissa 1500-1740" sekä "Moderni muoto 1900-2000".

Kuvanveisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museon kuvanveistokokoelmassa on tuhansia teoksia eri aikakausilta. Siihen kuuluvat myös museorakennuksen veistokset. Museo vastaa kolmesta erillisestä veistoskokoelmasta: Kustaa III:n antiikkimuseon (Kuninkaanlinnassa), Oragerie-museon (Ulrikssdalsin linna) ja Museum de Vriesin (Drottingholmin linna) kokoelmista.

Kuvanveistokokoelmassa on muun muassa Johan Tobias Sergelin, Johan Niklas Byströmin, Bengt Erland Fogelbergin ja Per Hasselbergin teoksia. Ulkomaisen taiteen kokoelma sisältää klassisen antiikin veistoksia ja maalauksia keskiajalta vuoteen 1900, esimerkiksi Francesco Lauran, Giovanni Bolognan, ja Adriaen de Vriesin teoksia.

Piirustukset ja grafiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museon kokoelma kattaa noin 500 000 piirustusta ja grafiikan vedosta keskiajan lopulta vuoteen 1900. Keskeisiä ovat Carl Gustav Tessinin hankkimat yli 2 000 mestaripiirustusta hänen Pariisin ajaltaan. Erityisen merkittäviä ovat myös Rembrandtin, Watteaun, Edouard Manetin, Johan Tobias Sergelin, Carl Larssonin, Carl Fredrik Hillin ja Ernst Josephsonin teokset.

Kansallinen muotokuvien ja linnojen kokoelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansallismuseo vastaa useiden linnojen ja museoiden taide- ja taidekäsityökokoelmista eri puolilla Ruotsia. Osa siitä on Gripsholmin linnassa, jossa on kansallinen muotokuvakokoelma, Lackön, Ulriksdalin ja Nynäsin linnoissa.

Tutkimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museon vastuulla on laajentaa ja syventää vastuualueellaan olevaa tietoa. Useita tutkimushankkeita toteutetaan museon oman henkilökunnan lisäksi ulkopuolisten tutkijoiden kanssa.

Kirjasto ja arkistot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museolla on yhteinen taidekirjasto Moderna Museetin kanssa. Museossa on myös valokuva-arkisto ja historiallinen arkisto. Eräs osa museota on Ruotsin muotokuva-arkisto (Svenska Porträttarkivet SPA), joka dokumentoi tai tekee ruotsalaisten taiteilijoiden muotokuvia.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Museets historia Nationalmuseum. Nationalmuseum. Viitattu 17.6.2011. (ruotsiksi)
  2. Anu Uimonen: Berndt Arell valittu Tukholman kärkimuseon johtajaksi Helsingin Sanomat. 16.6.2011. Sanoma company. Viitattu 17.6.2011.
  3. Samlingarna (museon verkkosivu) Nationalmuseum. Nationalmuseum. Viitattu 17.6.2011. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ruotsin kansallismuseo.

Koordinaatit: 59°19′43″N, 18°04′40″E