Radioamatööri

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Radioamatöörikilpailussa käytettävää laitteistoa

Radioamatööri tarkoittaa henkilöä, joka on suorittanut paikallisen telehallintoviranomaisen ylläpitämän tutkinnon ja saanut todistuksen, joka oikeuttaa käyttämään radioamatööriasemaa ja rakentamaan radiolaitteita.

Maailmassa radioamatöörejä on yli kolme miljoonaalähde?. Yksi suurimmista radioamatööriamaista on Japani, jonka vajaasta 130 000 000 asukkaasta noin 1 000 000 on radioamatöörejälähde?. Japanissa on useita radioamatööriradiovalmistajia, kuten Alinco, Yaesu (myös Vertex Standard, entinen Yaesu Mussen ja siihen yhdistetty sveitsiläinen Sommerkamp). [1]

Radioamatööriharrastuksen tarkoituksena on pitää radioyhteyksiä toisten radioamatöörien kanssa. Harrasteen toinen tarkoitus on radiotekniikan tuntemuksen lisääminen rakentamalla lähetin- ja vastaanotinlaitteita sekä antenneja.

Monen radioamatöörin harrasteen alkuna on ollut esimerkiksi DX-kuuntelu, joka ei ole luvanvaraista. Kuuntelun voi aloittaa vaikkapa mummolassa tarpeettomaksi jääneellä putkiradiolla, tai vakavampana harrasteena DX-kuunteluun hankitaan erilliset radiovastaanottimet.

Emil Neuererin saksalainen amatööriradioasema "DJ4PI"

Radioamatööriasemilla, joilla on viranomaisen myöntämä asemalupa, on henkilökohtainen asematunnus. Kutsun ensimmäinen osa, prefiksi, kertoo aseman sijainnin yleensä noin luvan myöntävän valtion tarkkuudella.

Yhteydenpitotapoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapoja, joilla yhteyksiä pidetään, on monia: yleisimpinä puhetyöskentely[2], erilaiset digitaaliset lähetelajit[2] sekä sähkötysyhteydet[2]. Harrastuksen erilaisia muotoja ovat muun muassa DX eli harvinaisten maiden keräily (DX = distant X, eli kaukainen tuntematon), kilpailutoiminta[2], radiosuunnistus[2] ja yhteyksien pitäminen radioamatöörisatelliittien kautta[2]. Radioyhteyksiä voidaan pyrkiä pitämään myös erityisen vaativissa olosuhteissa, kuten pienitehoisilla laitteilla tilapäisesti esimerkiksi maastoon rakennetuilta asemilta ilman sähkönsyöttöä valtakunnan verkosta[2] tai heijastamalla signaali Kuun kautta[2], meteorien ionisaatiovanojen kautta (ks. meteorisironta) tai revontulien ionisoiman vyöhykkeen kautta.lähde?

Kuunteluradioamatööritoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Kuuntelija-amatööri

Kuunteluradioamatööritoiminta on radioamatööritoiminnan osa, jossa ei lähetetä radioamatöörien tapaan radiolähetyksiä, mutta kuunnellaan radioamatöörien lähetyksiä ja hyötyradioliikennettä. Koska kuuntelija-amatööritoiminnassa ei lähetetä, vaan ainoastaan vastaanotetaan radioaaltoja, ei toiminta edellytä radioamatööritutkinnon radioamatööripätevyyden osoittamiseksi eikä asemakutsutunnuksen anomista eikä vuosittaisen radiotaajuusmaksun suorittamista. Englanniksi kuunteluradioamatööritoimintaa kutsutaan lyhytaaltokuunteluksi, short wave listening, jolla on tarkoitettu lyhyiden radioaaltojen kuuntelemista. Nykyään kuitenkin radioamatööritoimintaa on myös 30 MHz ylittävällä aaltoalueella, VHF- ja UHF-alueilla, joten kuunteluamatööritoiminta voi kohdistua myös näihin alueisiin.lähde?

Radioamatööritoiminta Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa radioamatöörejä on noin 6 000lähde?. Suomessa radioamatööriasemakutsuja on noin 8 000, mutta kaikki kutsutunnuksen haltijat eivät ole aktiivisia.

Suomessa radioamatöörin pätevyystodistuksia myöntää Viestintävirasto. Suomen Radioamatööriliitto ry. (SRAL) on Suomen radioamatöörien kansallinen keskusjärjestö.

Tunnettuja radioamatöörejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • suomalainen edelläkävijäamatööri Arvi Hauvonen (1899-1973), radioamatöörikutsutunnus 3NB [3], vuoden 1929 uudistuksen jälkeen OH3PP [4]
  • suomalainen sotilasradiotoiminnan edellä kävijä Lenna Suominen, sai kuuheijastuksen kautta radioyhteyden Nakkilasta Kaliforniaan 1964, radioamatöörikutsutunnus OH1NL [5]
  • suomalainen viestintätutkija Osmo A. Wiio, radioamatöörikutsutunnus OH2TK [6]
  • Jordanian kuningas Hussein, radioamatöörikutsutunnus JY1 [7]
  • näyttelijä Marlon Brando, radioamatöörikutsutunnukset KE6PZH ja FO5GJ
  • Intian pääministeri Rajiv Gandhi, radioamatöörikutsutunnus VU2RG
  • Espanjan kuningas Juan Carlos I, radioamatöörikutsutunnus EA0JC [8]

[9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta radioamatööri.