Mopti

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Moptin satama

Mopti on kaupunki Niger- ja Bani-jokien yhtymäkohdassa, Malissa.[1] Se sijaitsee kolmella saarella, jotka ovat New Town, Old Town ja Bani. Moptia kutsutaankin joskus Afrikan Venetsiaksi.[1] Mopti on nykyään Malin neljänneksi suurin kaupunki 110 359 (2006) asukkaallaan.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moptin sataman kautta kulki 1300- ja 1500-lukujen aikana Afrikasta Eurooppaan orjia, norsunluuta, suolaa ja kultaa. Toiseen suuntaan kulki puolestaan pitsiä ja silkkiä.[1]

Kaupunki perustettiin 1800-luvulla, mutta saaret olivat olleet asutettuja aiemminkin. Ranskalainen tutkimusmatkailija René Caillié vieraili Moptissa vuonna 1828. Kaupungin asukasluku oli tuolloin noin 700- 800 asukasta. Kaupunkilaiset elivät viljelemällä riisiä, kasvattamalla karjaa ja kalastamalla. Kuivattua kalaa myytiin lähialueelle. Caillié kiinnitti huomionsa naisten tekemiin saviastioihin, joita kuvaili erityisen kauniiksi.

Ranskan armeija miehitti kaupungin vuonna 1893 ja se liitettiin osaksi Ranskan Sudania.

Matkailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moptin alueella on ryhdytty panostamaan matkailuun. Kaupungilla on vilkas satama ja useita hotelleja. Nähtävyyksinä on ympäristön kalastajakylät ja kaupungin suuri moskeija. Mopti Grand Mosque liitettiin vuonna 2009 Unescon maailmanperintölistalle. Vuonna 2012 alkanut Pohjois-Malin konflikti on karkottanut turistit Moptista lähes kokonaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Pesonen, Hannu: Afrikan villi länsi. Matkaopas, joulukuu 2008, nro 8, s. 95. Sanoma Magazines Finland Oy.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koordinaatit: 14°30′N, 4°12′W

Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.