Minecraft

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Minecraft
Minecraft logo.svg
Kehittäjä Mojang
4J Studios (Konsoliversiot)
Julkaisija Mojang
Suunnittelija(t) Markus ”Notch” Persson
Jens ”Jeb” Bergensten
Taiteilija(t) Kristoffer Zetterstrand
Markus ”Junkboy” Toivonen
Säveltäjä(t) Daniel ”C418” Rosenfeld
Pelimoottori Java/LWJGL
Versio 1.8
Julkaisupäivä Classic:
16. huhtikuuta 2009
Alpha:
17. toukokuuta 2010
Beta:
20. joulukuuta 2010
Android:
7. lokakuuta 2011
iOS:
17. marraskuuta 2011
Kokoversio:
18. marraskuuta 2011
Xbox LIVE Arcade:
9. toukokuuta 2012
Raspberry Pi:
11. helmikuuta 2013 PlayStation 3 ja PlayStation Vita 15.11.2013 PlayStation 4 29.11.2013
Lajityyppi seikkailu, hiekkalaatikko
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli, lähiverkko
Ikäluokitus 3+
Alusta Windows, OS X, Linux, UNIX, Xperia, iOS, Android, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Raspberry Pi, Xbox One, Xbox 360
Laitevaatimukset Tietokoneversiot:
Java
Xbox 360:
Xbox Live -jäsenyys
PlayStation 3:
PlayStation Network -jäsenyys
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Minecraft on hiekkalaatikkomainen indie-videopeli, jossa pelaajan on mahdollista luoda rakennelmia kuutioiden avulla erittäin suuressa kolmiulotteisessa maailmassa.[1][2] Pelin kehityksen aloitti ruotsalainen Markus ”Notch” Persson, ja kehitystä jatkaa Perssonin perustama yritys Mojang. Peli julkaistiin 16. toukokuuta 2009 ja se siirtyi beta-vaiheeseen 20. joulukuuta 2010. Kokoversio julkaistiin 18. marraskuuta 2011. Viralliset iOS- ja Android-versiot ovat myös saatavilla.[3] Minecraft on saanut vaikutteita Dwarf Fortressista, RollerCoaster Tycoonista, Wurm Onlinesta, Dungeon Keeperistä ja erityisesti Infiniminerista.[4][5][6]

Minecraftia kehitettiin noin viikko, jonka jälkeen se julkaistiin TIGSource-keskustelupalstalla 16. toukokuuta 2009 ja saavutti sivustolla merkittävän suosion. Peliä on päivitetty jatkuvasti julkaisusta lähtien, ja ollessaan vasta alpha-kehitysvaiheessa sitä myytiin noin miljoona kappalettaa ja se sai paljon huomiota ja ylistäviä arvosteluja. Tammikuussa 2011, alle kuukausi pelin beta-vaiheen alkamisen jälkeen, peliä oli myyty jo miljoona kappaletta.[7] Kesäkuussa 2013 pelin PC/Mac-versiota oli myyty yli 11 miljoonaa kappaletta tullen näin maailman myydyimmäksi PC-peliksi.[8]

Peli sai vuoden 2012 European Games Award -palkinnon sarjassa "Best European Indie Game".[9]

15. syyskuuta 2014 Microsoft ilmoitti ostaneensa Mojang:in ja myös Minecraftin kehittämisoikeudet, jättäen immateriaalioikeudet kuitenkin Mojangille. Kauppahinta on 2,5 miljardia yhdysvaltain dollaria. Samalla pelin alkuperäinen luoja (Notch), Jakob Porsér ja Carl Manneh ilmoittivat jättävän yhtiön. [10]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraftissa pelaajalla on pelattavanaan oma avoin pelimaailma, joka on teoriassa ääretön, koska sitä luodaan automaattisesti lisää pelaajan liikkuessa ympäri pelimaailmaa. Pelimaailmasta voi muodostua jopa 9000 kertaa maapallon pinta-alan kokoinen ennen kuin tekniset rajoitukset tulevat vastaan.[11][12] Maailma koostuu kiinteistä 3D-kuutioista (engl. blocks), joita pelaaja voi poistaa ja sijoittaa uudelleen. Pelissä voi kaivaa maan alle noin 60 kuution verran. Perusideana pelissä on hyödyntää erilaisia materiaaleja joita voi saada eri tavoilla. Pelissä keskeisiä toimintoja ovat mm. taisteleminen, kaivaminen maan alla, seikkailu, viljely, eläinten kasvattaminen ja rakentaminen.

Joki ja metsää Minecraftissa

Pelitilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraft tarjoaa pelaajalle viisi erilaista pelitilaa: Selviytyminen (survival), luova (creative), kovanaama (hardcore), seikkailu (adventure), ja vielä kehittelyvaiheessa oleva tarkkailu (spectator).

Selviytymispelitila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selviytymispelitilassa pelaajan tulee suojautua vihamielisiltä hirviöiltä pelin rakentamis- ja kaivamismahdollisuuksia hyväksikäyttäen. Valmistamillaan työkaluilla pelaaja voi myös etsiä hyödyllisiä malmeja (engl. ore) eri käyttötarkoituksia varten.

Selviytymispelitilassa pelaaja ei voi kantaa mukanaan äärettömästi kuutioita kuten luovassa pelimuodossa, ja pelaajan pitää itse hankkia kaikki kuutiot. Tietyistä kuutioista ja materiaaleista voi valmistaa (engl. craft) esineitä, kuten aseita, työkaluja, kulkuvälineitä, karttoja sekä sisustusesineitä. Pelissä voi myös viljellä kasveja, kalastaa ja metsästää eläimiä erilaisten materiaalien ja ruuan saamiseksi.

Pelaajalla on tavaraluettelo kuutioiden ja esineiden tilapäiseen varastointiin sekä elämä- ja nälkämittarit: Pelaaja korottaa nälkäpisteitä syömällä ruokaa ja menettää vastaavasti elämäänsä pudotessaan korkealta, ollessaan liian kauan veden alla, syttyessään tuleen tai joutuessaan hirviön hyökkäyksen kohteeksi. Elämäpisteitä saa takaisin hitaasti kun nälkämittari on tarpeeksi täynnä. Järjestelmä toimii myös toisinpäin: Liian kauan syömättä ollessa nälkä kasvaa ja lopulta vähentää elämänpisteitä, joka johtaa nääntymiskuolemaan (vain vaikeassa vaikeusasteessa). Näiden mittareiden lisäksi pelaajalla on myös kokemuspiste-mittari. Pelaaja saa kokemuspisteitä kun esimerkiksi kaataessaan hirviöitä ja eläimiä tai louhiessaan malmeja. Kokemuspisteiden avulla pelaaja voi lumota (engl. enchant) erilaisia aseita, parantaen niiden tehoa.

Kuollessaan pelaaja siirtyy uudelleen alkuperäiseen aloituspaikkaansa (engl. spawn) tai sänkyynsä, jos hänellä on sellainen, ja pudottaa kaikki tavaraluettelossa olleet esineet sekä osan kokemuspisteistään kuolinpaikalleen. Esineet ja pisteet voi kerätä talteen mikäli pelaaja löytää takaisin kuolinpaikalleen ennen tavaroiden katoamista. Muut pelaajat ja jotkin hirviöt voivat ottaa pelaajan kuollessaan pudottamat esineet.

Selviytymistilassa on neljä eri vaikeusastetta, rauhallinen, helppo, keskitaso ja vaikea. (engl. Peaceful, Easy, Normal ja Hard). Vaikeusaste vaikuttaa muun muuassa siihen, kuinka helposti pelaaja vahingoittuu. Kun vaikeusasteena on rauhallinen (engl. Peaceful), vihollisia ei ilmesty ja elämäpisteet nousevat itsestään, jos pelaaja ei kärsi vahinkoa. Rauhallisella tasolla ei myöskään menetä nälkäpisteitä. Pelitilan voi vaihtaa toiseen pelitilaan huijauskomennoilla. Huijauskomennoilla voi vaihtaa päivän yöksi, luoda eläimiä, teleportata jne.

Käytännössä pelin idea on rakentaa omaa maailmaa ja suojautua öisin hirviöiltä (engl. mob). Peli painottaa voimakkaasti luovuutta. Pelaajan pitää kehittää käytännöllisiä ja kestäviä rakennelmia, jotka kestävät erilaisten hirviöiden öisiä hyökkäyksiä. Pelaajan tulee suunnitella rakennelmansa tarkoin, jottei joudu ansaan rakennukseensa tai putoa kuolemaan pystyttäessään sitä. Pelissä on myös mahdollista luoda erilaisia taikajuomia, kuten parantuminen, nopeus, voimakkuus, tai myrkytys. Minecraftissa pystyy rakentamaan monimutkaisia ansoja ja mekanismeja käyttämällä hyväkseen Minecraftin fysiikkaa, alkeellisia virtapiirimäisiä peliominaisuuksia sekä loogisia portteja punakiven avulla.

Kovanaamatila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kovanaamatila (engl. Hardcore) on pelitila, joka vastaa muuten Selviytymistä, mutta pelaajan kuollessa, maailma poistuu pysyvästi.

Luova pelitila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luova pelitila (engl. Creative) keskittyy rakentamiseen ja antaa pelaajalle loputtoman määrän kaikkia selviytymispelimuodossa olevia kuutioita ja esineitä. Pelitilassa voi poistaa minkä tyyppisiä kuutioita tahansa ilman rajoituksia. Lisäksi luovassa pelimuodossa voi lentää ympäri pelimaailmaa ja käyttää huijauskomentoja. Luova pelitila on ollut saatavilla Beta 1.8 -versiosta lähtien.

Tarkkailu-pelitila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarkkailu (engl. Spectator)-pelitilassa pelaaja voi lentää pitkin pelialuetta ja kulkea kuutioiden läpi. Maailmaa voi katsoa minkä tahansa eläimen, hirviön tai pelaajan näkökulmasta. Pelaaja ei voi muokata mitään pelimaailmassa.

Moninpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraftissa on mahdollista pelata moninpeliä ja myös luoda oma moninpelipalvelin. Minecraftillä ei ole "virallisia" moninpelipalvelimia vaan yksittäiset pelaajat tai ryhmät ylläpitävät omia palvelimiaan. Palvelimen ylläpitäminen on maksutonta; alkuperäinen palvelinohjelmisto on ladattavissa Minecraftin verkkosivustolta ilman rekisteröitymistä tai pelin ostamista. Nykyään monet yritykset ovat aloittaneet Minecraft-palvelimien vuokraamisen. Yleisesti mukana tulee ohjauspaneeli kuten Multicraft tai McMyAdmin.

Mojang luonut palvelun nimeltä Minecraft Realms. Pelaajat voivat maksusta vuokrata palvelimen Mojangilta. Palvelimen hallitseminen tapahtuu täysin pelin sisällä, ja se on tehty erittäin helpoksi. Realms-palvelimilla (Mojangin ylläpitämiä maksullisia moninpelipalvelimia) on kymmenen pelaajan raja, eli palvelimelle voi olla yhteydessä enintään 10 pelaajaa samaan aikaan. Minecraft Realmsin tarkoituksena on helpottaa moninpelaamista, sillä moninpelipalvelimien ylläpito vaatii jokseenkin laajaa tietoteknistä osaamista mm. porteista, VPN-yhteyksistä ja tietoturvasta. Lisäksi moninpelipalvelimen auki pitäminen muille vaatii palvelimen (yleensä oman kotikoneen) pitämistä päällä.

Ladattavat lisäosat ja muutokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraftiin on ladattavissa paljon erilaisia internetistä ladattavia lisäosia ja laajennuksia, joihin lukeutuvat esimerkiksi:

 • Modit (lyhennetty sanasta Modification eli Muutos (Modifikaatio)) ovat pelaajien luomia muutoksia joita pelaaja voi lisätä peliin. Ne lisäävät peliin mm. kuutioita, ulottuvuuksia, toimintoja, hirviöitä ja työkaluja. Mojang ei tee modeja itse, joten kaikki modit ovat fanien tekemiä. Niitä voi ladata netistä mm. miencraftforumilta. Peli voi teknisesti pyörittää samaan aikaan useita modeja, mutta kaikki eivät ole yhteensopivia.
 • Modi-paketit ovat pelaajien tekemiä modikokoelmia, jotka voivat sisältää kymmenistä yli sataan modia. Modipaketit voivat sisältää paljon yhteensopimattomia modeja ja toimia silti, sillä modipaketin modeja voidaan jälkeenpäin muokata juuri pakettiin sopivaksi. Tunnetuimpia paketteja on mm. Tekkit ja Voltz.
 • Muokatut maailmat eli custom mapit ovat pelaajien tekemiä, omia maailmoja. Ne voivat sisältää valmiiksi suuria rakennelmia, erityislaatuista luontoa, taistelukenttiä, seikkailuratoja tai selviytymistä vaikeissa olosuhteissa. Yksi suosituista custom mapeista on Skyblock, jossa pelaajan tulee selviytyä taivaalla leijuvalla saarella, jossa on rajallisesti resursseja.
 • Vaihdettavat resurssipaketit (engl. resource packs), jotka voivat muuttaa Minecraftin ulkoasua. Ennen päivitystä 1.6, näitä kutsuttiin nimellä tekstuuripaketit (engl. texture packs). Tekstuuripaketeilla pystyttiin muokkaamaan ainoastaan tekstuureja, kun taas resurssipaketeilla voi muokata myös ääniä ja 1.8 päivityksestä lähtien, myös pelin 3D-malleja.[13]
 • Skineillä eli "ihoilla" pelaaja saa käyttöönsä erilaisen ulkonäön. 1.8-versiosta lähtien skinissä on kaksi kerrosta ja hahmon kädet on mahdollista vaihtaa kapeammiksi.

Muut laitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraftista on olemassa tavallisen kokoversion lisäksi erilaisia muunnelmia, joita voi käyttää eri alustoilla tai ilmaiseksi.

Minecraft Pocket Edition[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraft Pocket Edition (PE) on mobiililaitteille luotu ja optimoitu Minecraft. Sen uusin versio on 0.9.5. Sillä on vain rajoitetusti kuutioita, resursseja. Minecraft PE on saatavilla Android- ja iOS-laitteille. Ensimmäinen laite jolle Minecraft PE julkaistiin, oli Xperia Play. Minecraft Pocket Edition maksaa Google Play kaupassa 5,49€ ja iTunessa 5,99€.

Minecraft Pi Edition[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraft Pi Edition on Raspberry Pi-tietokoneelle suunnattu versio, joka muistuttaa paljolti Pocket Editionia.

Konsoliversiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Xbox[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraft julkaistiin Xbox 360:lle 9. toukokuuta 2012. Se eroaa jonkin verran tietokoneversiosta.

Microsoft näytti vuoden 2013 E3-messuilla trailerin Minecraftin Xbox One-versiosta.[14]

PlayStation[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraft julkaistiin PlayStation 3:lle Euroopassa 18.12.2013. [15] Myöhemmin se saatetaan julkaista myös PlayStation 4:lle ja Vitalle.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraft Alpha on siirtynyt alpha-kehitysvaiheesta beta-vaiheeseen 20. joulukuuta 2010. Betan suunniteltiin loppuvan 11. marraskuuta 2011, ja Minecraft julkistettavan virallisesti.[16]. Lopulta Betasta siirryttiin pois Minecraft 1.0.0:n myötä, joka julkaistiin lopulta 18. marraskuuta 2011. Nykyinen PC-versio on numeroltaan1.8 (syyskuu 2014)

Viikottain julkaistaan myös viikottaisia julkaisuja (eng. snapshots), jotka ovat pienoispäivityksiä. Niiden mukana peliin tulee uusia asioita ja myös paljon bugikorjauksia.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraftin musiikin on tehnyt Daniel ”C418” Rosenfeld. 1.6-version julkaisun jälkeen, musiikkia on voinut lisätä ja muuttaa resurssipakettejen avulla.[17]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. VanDerWerf, Jacob: Minecraft: The Coolest Game You've Never Heard Of FiringSquad. 9.8.2010. Viitattu 21.11.2010. (englanniksi)
 2. McElroy, Griffin Jacob: Minecraft earned $350,000 in a single day Joystiq. 28.9.2010. Viitattu 21.11.2010. (englanniksi)
 3. Crecente, Brian: Official Minecraft Coming to iPhone, iPad, Android Kotaku.com. 21.02.2011. Viitattu 25.4.2011. (englanniksi)
 4. Markus Persson: Credits due 2009-05-26. Markus Persson.
 5. Handy, Alex: Interview: Markus 'Notch' Persson Talks Making Minecraft 2010-03-23. Gamasutra. Viitattu 2010-06-26.
 6. Persson, Markus: Minecraft Viitattu 21.11.2010. (englanniksi)
 7. Persson, Markus: Exclamation mark. Viitattu 15.1.2011. (englanniksi)
 8. Makuch, Eddie: Minecraft PC passes 11 million sales 24. kesäkuuta 2013. GameSpot. Viitattu 15.8.2013.
 9. Winners 2012 European Games Award. Viitattu 12.4.2014.
 10. Time: Microsoft buys Mojang 15.9.2014. Viitattu 20.9.2014.
 11. Persson, Markus: How saving and loading will work once infinite is in 2010-03-19.
 12. http://www.youtube.com/watch?v=5v2_WiQH7Tc
 13. https://mojang.com/2014/03/minecraft-snapshot-14w10a/
 14. E3 2013: Minecraft Coming to Xbox One IGN. Viitattu 7.7.2013. (englanniksi)
 15. Minecraft PS3 Edition will arrive before next-gen versions Eurogamer.net. 11.11.2013. Viitattu 20.11.2013. (englanniksi)
 16. I’m going all gaga now, 1000 sales in 24 hours! 2010-07-29. Viitattu 2010-08-03.
 17. Minecraft.net Credits Minecraftin virallinen verkkosivu. Mojang. Viitattu 7.7.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]