Minecraft

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Minecraft
Minecraft logo.svg
Kehittäjä Mojang
4J Studios (Konsoliversiot)
Julkaisija Mojang
Suunnittelija(t) Markus ”Notch” Persson
Jens ”Jeb” Bergensten
Taiteilija(t) Kristoffer Zetterstrand
Markus ”Junkboy” Toivonen
Säveltäjä(t) Daniel ”C418” Rosenfeld
Pelimoottori Java/LWJGL
Versio 1.7.10
Julkaisupäivä Classic:
16. huhtikuuta 2009
Alpha:
17. toukokuuta 2010
Beta:
20. joulukuuta 2010
Android:
7. lokakuuta 2011
iOS:
17. marraskuuta 2011
Kokoversio:
18. marraskuuta 2011
Xbox LIVE Arcade:
9. toukokuuta 2012
Raspberry Pi:
11. helmikuuta 2013 PlayStation 3 ja PlayStation Vita 15.11.2013 PlayStation 4 29.11.2013
Lajityyppi seikkailu, hiekkalaatikko
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli, lähiverkko
Ikäluokitus 3+
Alusta Windows, OS X, Linux, UNIX, Xperia, iOS, Android, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Raspberry Pi, Xbox One, Xbox 360
Laitevaatimukset Tietokoneversiot:
Java
Xbox 360:
Xbox Live -jäsenyys
PlayStation 3:
PlayStation Network -jäsenyys
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Minecraft on hiekkalaatikkomainen indie-videopeli, jossa pelaajan on mahdollista luoda rakennelmia kuutioiden avulla erittäin suuressa kolmiulotteisessa maailmassa.[1][2] Pelin kehityksen aloitti ruotsalainen Markus ”Notch” Persson, ja kehitystä jatkaa Perssonin perustama yritys Mojang. Peli julkaistiin 16. toukokuuta 2009 ja se siirtyi beta-vaiheeseen 20. joulukuuta 2010. Kokoversio julkaistiin 18. marraskuuta 2011. Viralliset iOS- ja Android-versiot ovat myös saatavilla.[3] Minecraft on saanut vaikutteita Dwarf Fortressista, RollerCoaster Tycoonista, Wurm Onlinesta, Dungeon Keeperistä ja erityisesti Infiniminerista.[4][5][6]

Minecraftia kehitettiin noin viikko, minkä jälkeen se julkaistiin TIGSource-keskustelupalstalla 16. toukokuuta 2009 ja se saavutti sivustolla merkittävän suosion. Peliä on päivitetty jatkuvasti julkaisusta lähtien, ja ollessaan vasta alpha-kehitysvaiheessa sitä myytiin noin miljoona kappalettaa ja se sai paljon huomiota ja ylistäviä arvosteluja. Tammikuussa 2011, alle kuukausi pelin beta-vaiheen alkamisen jälkeen, peliä oli myyty jo miljoona kappaletta.[7] Kesäkuussa 2013 pelin PC/Mac-versiota oli myyty yli 11 miljoonaa kappaletta.[8]

Peli sai vuoden 2012 European Games Award -palkinnon sarjassa "Best European Indie Game".[9]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraftissa pelaajalla on pelattavanaan oma avoin pelimaailma, joka on teoriassa ääretön, koska sitä luodaan automaattisesti lisää pelaajan liikkuessa ympäri pelimaailmaa. Pelimaailmasta voi muodostua jopa 9000 kertaa maapallon pinta-alan kokoinen ennen kuin tekniset rajoitukset tulevat vastaan.[10][11] Maailma koostuu kiinteistä 3D-kuutioista (engl. blocks), joita pelaaja voi poistaa ja sijoittaa uudelleen. Pelissä voi kaivaa maan alle kunnes törmää peruskallioon (noin 60 metrin syvyydessä merenpinnan korkeudesta)

Pelitilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraft tarjoaa pelaajalle viisi erilaista pelitilaa: Selviytyminen (survival), luova (creative), kovanaama (hardcore), seikkailu (adventure), ja vielä kehittelyvaiheessa oleva tarkkailu (spectator).

Selviytymispelitila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selviytymispelitilassa pelaajan tulee suojautua vihamielisiltä hirviöiltä pelin rakentamis- ja kaivamismahdollisuuksia hyväksikäyttäen. Valmistamillaan työkaluilla pelaaja voi myös etsiä hyödyllisiä malmeja (engl. ore) eri käyttötarkoituksia varten.

Selviytymispelitilassa pelaaja ei voi kantaa mukanaan äärettömästi kuutioita kuten luovassa pelimuodossa, ja pelaajan pitää itse hankkia kaikki kuutiot. Tietyistä kuutioista ja materiaaleista voi valmistaa (engl. craft) esineitä, kuten aseita, työkaluja, kulkuvälineitä, karttoja sekä sisustusesineitä. Pelissä voi myös viljellä kasveja, kalastaa ja metsästää eläimiä erilaisten materiaalien ja ruuan saamiseksi.

Pelaajalla on tavaraluettelo kuutioiden ja esineiden tilapäiseen varastointiin sekä elämä- ja nälkämittarit: Pelaaja korottaa nälkäpisteitä syömällä ruokaa ja menettää vastaavasti elämäänsä pudotessaan korkealta, ollessaan liian kauan veden alla, syttyessään tuleen tai joutuessaan hirviön hyökkäyksen kohteeksi. Elämäpisteitä saa takaisin hitaasti kun nälkämittari on tarpeeksi täynnä. Järjestelmä toimii myös toisinpäin: Liian kauan syömättä ollessa nälkä kasvaa ja lopulta vähentää elämänpisteitä, joka johtaa nääntymiskuolemaan (vain vaikeassa vaikeusasteessa). Näiden mittareiden lisäksi pelaajalla on myös kokemuspiste-mittari. Pelaaja saa kokemuspisteitä kun esimerkiksi kaataessaan hirviöitä ja eläimiä tai louhiessaan malmeja. Kokemuspisteiden avulla pelaaja voi lumota (engl. enchant) erilaisia aseita, parantaen niiden tehoa.

Kuollessaan pelaaja siirtyy uudelleen alkuperäiseen aloituspaikkaansa (engl. spawn) tai sänkyynsä, jos hänellä on sellainen, ja pudottaa kaikki tavaraluettelossa olleet esineet sekä osan kokemuspisteistään kuolinpaikalleen. Esineet ja pisteet voi kerätä talteen mikäli pelaaja löytää takaisin kuolinpaikalleen ennen tavaroiden häviämistä. Muut pelaajat ja jotkin hirviöt voivat ottaa pelaajan kuollessaan pudottamat esineet tosin hirviöt voivat ottaa vain yhden esineen.

Selviytymistilassa on neljä eri vaikeusastetta, rauhallinen, helppo, keskitaso ja vaikea. (engl. Peaceful, Easy, Medium ja Hard). Vaikeusaste vaikuttaa muun muuassa siihen, kuinka helposti pelaaja vahingoittuu. Kun vaikeusasteena on rauhallinen (engl. Peaceful), vihollisia ei ilmesty ja elämäpisteet nousevat itsestään, jos pelaaja ei kärsi vahinkoa. Rauhallisella tasolla ei myöskään menetä nälkäpisteitä. Pelitilan voi vaihtaa toiseen pelitilaan huijauskomennoilla. Huijauskomennoilla voi vaihtaa päivän yöksi, luoda eläimiä, teleportata jne.

Käytännössä pelin idea on rakentaa omaa maailmaa ja suojautua öisin hirviöiltä (engl. mob). Peli painottaa voimakkaasti luovuutta. Pelaajan pitää kehittää käytännöllisiä ja kestäviä rakennelmia, jotka kestävät erilaisten hirviöiden öisiä hyökkäyksiä. Pelaajan tulee suunnitella rakennelmansa tarkoin, jottei joudu ansaan rakennukseensa tai putoa kuolemaan pystyttäessään sitä. Pelissä on myös mahdollista luoda erilaisia taikajuomia, kuten parantuminen, nopeus, voimakkuus, tai myrkytys. Minecraftissa pystyy rakentamaan monimutkaisia ansoja ja mekanismeja käyttämällä hyväkseen Minecraftin fysiikkaa, alkeellisia virtapiirimäisiä peliominaisuuksia sekä loogisia portteja punakiven avulla.

Kovanaamatila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kovanaamatila on tila, jolloin pelaajan kuollessa yhden kerran, maailma poistuu. Se on tarkoitettu kokeneille minecraftin pelaajille.

Luova pelitila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luova pelitila (Creative) keskittyy rakentamiseen ja antaa pelaajalle loputtoman määrän kaikkia selviytymispelimuodossa olevia kuutioita ja esineitä. Siinä voi myös tuhota välittömästi yhdellä klikkauksella minkä tyyppisiä kuutioita tahansa. Lisäksi luovassa pelimuodossa voi lentää ja käyttää huijauskomentoja. Luova pelitila on ollut saatavilla versiosta Beta 1.8 lähtien.

Tarkkailu-pelitila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarkkailu (Spectator)-pelitilassa pelaaja voi lentää pitkin pelialuetta ja mennä palikoiden läpi. Maailmaa voi katsoa minkä tahansa eläimen, hirviön tai pelaajan näkökulmasta. Pelaaja ei voi muokata mitään pelimaailmassa. Pelitilaan pääsee vain huijauskomennolla. Pelitila on vielä kehitteillä.

Moninpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraftissa on mahdollista pelata moninpeliä ja myös luoda oma moninpelipalvelin. Minecraftillä ei ole "virallisia" moninpelipalvelimia vaan yksittäiset pelaajat tai ryhmät ylläpitävät omia palvelimiaan. Palvelimen ylläpitäminen on maksutonta; alkuperäinen palvelinohjelmisto on ladattavissa Minecraftin verkkosivustolta ilman rekisteröitymistä tai pelin ostamista. Nykyään monet yritykset ovat aloittaneet Minecraft-palvelimien vuokraamisen. Yleisesti mukana tulee ohjauspaneeli kuten Multicraft tai McMyAdmin.

Mojang luonut palvelun nimeltä Minecraft Realms. Pelaajat voivat maksusta vuokrata palvelimen Mojangilta. Palvelimen hallitseminen tapahtuu täysin pelin sisällä, ja se on tehty erittäin helpoksi. Realms-palvelimilla on kymmenen pelaajan raja, eli palvelimelle voi olla yhteydessä enintään 10 pelaajaa samaan aikaan.

Demo-Pelitila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraft demo on muuten samanlainen kuin oikea mutta siinä on vain 120 tuntia aikaa olla maailmassa. Demossa ei myöskään ole aivan kaikkia minecraftin ominaisuuksia.

Ladattavat lisäosat ja muutokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraftiin on ladattavissa paljon erilaisia internetistä ladattavia lisäosia ja laajennuksia, joihin lukeutuvat esimerkiksi:

 • Modit (lyhennetty sanasta Modification eli Muutos (Modifikaatio)) ovat muutoksia joita pelaaja voi lisätä peliin. Ne lisäävät peliin mm. kuutioita, ulottuvuuksia, toimintoja, hirviöitä ja työkaluja.
 • Modi-paketit ovat muutoksia jotka koostuvat monesta modista.
 • Muokatut maailmat eli custom mapit ovat pelaajien tekemiä, omia maailmoja. Ne voivat sisältää valmiiksi suuria rakennelmia, erityislaatuista luontoa, taistelukenttiä, seikkailuratoja tai selviytymistä vaikeissa olosuhteissa. Yksi suosituista custom mapeista on Skyblock, jossa pelaajan tulee selviytyä taivaalla leijuvalla saarella, jossa on rajallisesti resursseja.
 • Vaihdettavat resurssipaketit (engl. resource packs), jotka voivat muuttaa Minecraftin ulkoasua. Ennen päivitystä 1.6, näitä kutsuttiin nimellä tekstuuripaketit (engl. texture packs). Tekstuuripaketeilla pystyttiin muokkaamaan ainoastaan tekstuureja, kun taas resurssipaketeilla voi muokata myös ääniä ja 1.8 päivityksestä lähtien, myös pelin 3D-malleja.[12]
 • Skineillä eli "ihoilla" pelaaja saa käyttöönsä erilaisen ulkonäön. 1.8-versiosta lähtien skinissä on kaksi kerrosta ja hahmon kädet on mahdollista vaihtaa kapeammiksi.

Muunnelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraftista on olemassa tavallisen kokoversion lisäksi erilaisia muunnelmia, joita voi käyttää eri alustoilla tai ilmaiseksi.

Minecraft Pocket Edition[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraft Pocket Edition (PE) on mobiililaitteille luotu ja optimoitu Minecraft. Sen uusin versio on 0.9.5. Sillä on vain rajoitetusti kuutioita, resursseja. Minecraft PE on saatavilla Android- ja iOS-laitteille. Ensimmäinen laite jolle Minecraft PE julkaistiin, oli Xperia Play.

Minecraft Pi Edition[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraft Pi Edition on Raspberry Pi-tietokoneelle suunnattu versio, joka muistuttaa paljolti Pocket Editionia.

Konsoliversiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Xbox[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraft julkaistiin Xbox 360:lle 9. toukokuuta 2012. Se eroaa jonkin verran tietokoneversiosta.

Microsoft näytti vuoden 2013 E3-messuilla trailerin Minecraftin Xbox One-versiosta.[13]

PlayStation[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraft julkaistiin PlayStation 3:lle Euroopassa 18.12.2013. [14] Myöhemmin ehkä se julkaistaan myös PlayStation 4:lle ja Vitalle. PlayStation-versiot ovat hieman erilaisia kuin Xbox-versiot.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraft Alpha on siirtynyt alpha-kehitysvaiheesta beta-vaiheeseen 20. joulukuuta 2010. Betan suunniteltiin loppuvan 11. marraskuuta 2011, ja Minecraft julkistettavan virallisesti.[15]. Lopulta Betasta siirryttiin pois Minecraft 1.0.0:n myötä, joka julkaistiin lopulta 18. marraskuuta 2011. Se tarkoitti periaatteessa sitä, että peli valmistui, mutta siitä huolimatta kehitystä jatkettiin.

Minecraftin täysversion sai Alpha-kehityksen aikana 50 % alennuksella (9,95€) ja Beta-kehityksen aikana 25 % alennuksella (14,95€). Nykyään se maksaa 19,95€.

Viikottaiset Snapshotit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Snapshotit eli viikoittaiset julkaisut ovat "pienoispäivityksiä". Niiden mukana peliin tulee uusia asioita ja myös paljon bugien korjaamista. Pre-releaset ovat käytännössä täysin samanlaisia kuin snapshotit, mutta niitä tulee vain juuri ennen suurta päivitystä. Yleisin julkaisupäivä on Torstai. Snapshotit nimetään pääasiassa vuoden ja viikon mukaan. Nimen perään tulee kirjain, joka nousee jos snapshottiin tulee bugikorjauksia. Viikon ensimmäisen snapshotin kirjain on aina a. Tätä kirjoittaessa uusin snapshot on 14w20b, koska vuosi on 2014 ja viikko 20. Snapshotissa 14w20a oli yksi kriittinen bugi, jonka takia Mojang julkaisi sen korjaavan version 14w20b.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minecraftin musiikin on tehnyt Daniel ”C418” Rosenfeld. 1.6-version julkaisun jälkeen, musiikkia on voinut lisätä ja muuttaa resurssipakettejen avulla.[16]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. VanDerWerf, Jacob: Minecraft: The Coolest Game You've Never Heard Of FiringSquad. 9.8.2010. Viitattu 21.11.2010. (englanniksi)
 2. McElroy, Griffin Jacob: Minecraft earned $350,000 in a single day Joystiq. 28.9.2010. Viitattu 21.11.2010. (englanniksi)
 3. Crecente, Brian: Official Minecraft Coming to iPhone, iPad, Android Kotaku.com. 21.02.2011. Viitattu 25.4.2011. (englanniksi)
 4. Markus Persson: Credits due 2009-05-26. Markus Persson.
 5. Handy, Alex: Interview: Markus 'Notch' Persson Talks Making Minecraft 2010-03-23. Gamasutra. Viitattu 2010-06-26.
 6. Persson, Markus: Minecraft Viitattu 21.11.2010. (englanniksi)
 7. Persson, Markus: Exclamation mark. Viitattu 15.1.2011. (englanniksi)
 8. Makuch, Eddie: Minecraft PC passes 11 million sales 24. kesäkuuta 2013. GameSpot. Viitattu 15.8.2013.
 9. Winners 2012 European Games Award. Viitattu 12.4.2014.
 10. Persson, Markus: How saving and loading will work once infinite is in 2010-03-19.
 11. http://www.youtube.com/watch?v=5v2_WiQH7Tc
 12. https://mojang.com/2014/03/minecraft-snapshot-14w10a/
 13. E3 2013: Minecraft Coming to Xbox One IGN. Viitattu 7.7.2013. (englanniksi)
 14. Minecraft PS3 Edition will arrive before next-gen versions Eurogamer.net. 11.11.2013. Viitattu 20.11.2013. (englanniksi)
 15. I’m going all gaga now, 1000 sales in 24 hours! 2010-07-29. Viitattu 2010-08-03.
 16. Minecraft.net Credits Minecraftin virallinen verkkosivu. Mojang. Viitattu 7.7.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]