Peruskallio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Peruskallio on syväkivilajeista ja metamorfisista kivilajeista muodostunut kallioperä. Suomen kallioperä on pääasiassa kallioperän pintaan ulottuvaa peruskalliota.

Peruskallio on muodostunut miljardeja vuosia sitten, ja sen koostumus vaihtelee runsaasti riippuen siitä, missä päin maailmaa sitä sijaitsee. Peruskallio koostuu yleensä kiteisistä kivilajeista, kuten graniitista, gneissistä, liuskeesta tai vulkaanisesta kivestä. Sitä on kaikkialla maapallolla, mutta sen syvyys ja muodostumistapa vaihtelee alueittain. Esimerkiksi Suomessa peruskallio on suhteellisen lähellä maanpintaa, kun taas esimerkiksi Himalajan alueella se on syvällä maankuoressa.

Peruskallion muodostuminen tapahtuu yleensä magman jähmettymisestä tai sedimenttien kovettumisesta. Magmasta muodostuneet kivilajit ovat yleensä kiteisiä ja kovia, kun taas sedimenteistä muodostuneet kivilajit ovat yleensä pehmeämpiä. Peruskalliota muodostuu myös jatkuvasti uusia kerroksia, kun vuoristot kohoavat tai merenpohja paljastuu.

Peruskallio vaikuttaa luonnonvarojen saatavuuteen, sillä erilaiset kaivannaiset, kuten kulta ja timantit, löytyvät yleensä peruskallion kerrostumista. Myös öljyä ja maakaasua etsitään usein nimenomaan peruskallion lähellä olevista sedimenttikerrostumista.

Tämä tieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.