Mathieu Kérékou

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mathieu Kérékou

(Ahmed) Mathieu Kérékou (s. 2. syyskuuta 1933, Kouarfa) on Beninin entinen presidentti.

Silloinen majuri Kérékou tuli valtaan 26. lokakuuta 1972 sotilasvallankaappauksessa. Hän nimitti itsensä presidentiksi. Marraskuussa 1974 hän kansallisti maan petrokemiallisen teollisuuden ja julisti maan olevan marxilais-leniniläinen valtio.

Kérékou muutti maansa nimen Dahomeysta Beniniksi 1. joulukuuta 1975. 28. syyskuuta 1980 hän kääntyi islamin uskoon ja muutti etunimensä Ahmediksi, mutta alkoi myöhemmin käyttää Mathieuta uudelleen ja kääntyi takaisin kristityksi.

Kérékousta tuli ensimmäinen afrikkalainen diktaattori, joka salli demokratisoinnin maassaan ja vuonna 1990 hänen puolueensa Parti de la révolution populaire du Bénin (PRPB) hylkäsi marxismin. Vuoden 1991 monipuoluevaaleissa Kérékou hävisi entiselle pääministerille Nicéphore Soglolle. Kérékou sai vain 32 prosenttia äänistä - yli puolet vähemmän kuin Soglo. Vuoden 1996 vaaleissa Kérékou voitti Soglon ja palasi valtaan ja tuli valituksi uudelle viisivuotiskaudelle maaliskuussa 2001. Myöhemmin on ilmennyt, että amerikkalainen Titan-yhtiö rahoitti hänen uudelleenvalintaansa 1996, seikka joka on herättänyt kysymyksiä hänen vaalikampanjansa rehellisyydestä.

Kérékoun toisella presidenttiysjaksolla hänen hallituksensa on noudattanut liberaalia talouspolitiikkaa. Benin on myös ottanut osaa kansainvälisiin rauhanturvaoperaatioihin muissa Afrikan valtioissa. Beninin perustuslaki esti Kérékoun valitsemisen uudelleen vuonna 2006, koska hän oli yli 70-vuotias. Hänen seuraajakseen valittiin Yayi Boni.