MM-rallikausi 2001

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
MM-rallikausi 2001
Järjestyksessä oleva kausi 29.
Kuljettajien mestari Yhdistynyt kuningaskunta Richard Burns
Valmistajien mestari Ranska Peugeot
← 2000 2002 →

MM-rallikausi 2001 oli rallin maailmanmestaruussarjan 29. kausi. Kuljettajien mestaruudesta kilpailivat Richard Burns, Colin McRae, Tommi Mäkinen ja Carlos Sainz.

Kauden aikana ajettiin 14 kilpailua, joista viisi oli Euroopan ulkopuolella (mukaanlukien Kyproksen ralli). Neljä kilpailua ajettiin asfalttiteillä ja kymmenen soralla (mukaanlukien lumella ajettava Ruotsin ralli). Mestaruussarjan säännöt olivat enimmäkseen muuttumattomia ja kilpailijoiden oli osallistuttava kaikkiin kilpailuihin.[1] Vuodesta 2001 lähtien oli vain yksi huoltopaikka per päivä, jonka vuoksi kilpailut järjestettiin aiempaa tiiviimmällä alueella.[2]

Kaudella oli mukana kaksi ohjeissarjaa: Teams Cup, joka koostui kuudesta kilpailusta, sekä nuorille kuljettajille suunnattu FIA Super 1600 Championship for Drivers, jossa ajettiin myös kuudessa kilpailussa.[1] Super 1600 -luokan autojen kokonaiskustannus oli rajattu 100 000 yhdysvaltain dollariin ja komponenttien enimmäishinta erikseen hankittuina oli oltava 115 000 yhdysvaltain dollariin. Tavoitteena oli kannustaa nuoria kuljettajia ja sarja oli suunnattu kuljettajille eikä valmistajille.[3]

Kilpailukalenteri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nro Päivämäärä Osakilpailu Raportti
1. 18.–21. tammikuuta Monaco Monte Carlon ralli Raportti
2. 8.–11. helmikuuta Ruotsi Ruotsin ralli Raportti
3. 8.–11. maaliskuuta Portugali Portugalin ralli Raportti
4. 22.–25. maaliskuuta Espanja Katalonian ralli Raportti
5. 3.–6. toukokuuta Argentiina Argentiinan ralli Raportti
6. 31. toukokuuta – 3. kesäkuuta Kypros Kyproksen ralli Raportti
7. 14.–17. kesäkuuta Kreikka Akropolis-ralli Raportti
8. 19.–22. heinäkuuta Kenia Safari-ralli Raportti
9. 23.–26. elokuuta Suomi Suomen ralli Raportti
10. 20.–23. syyskuuta Uusi-Seelanti Uuden-Seelannin ralli Raportti
11. 4.–7. lokakuuta Italia Sanremon ralli Raportti
12. 18.–21. lokakuuta Ranska Korsikan ralli Raportti
13. 1.– 4. marraskuuta Australia Australian ralli Raportti
14. 22.–25. marraskuuta Iso-Britannia Ison-Britannian ralli Raportti
Lähde: [4]

Kauden kulku lyhyesti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monaco Monte Carlon ralli: Rallikausi 2001 alkoi perinteisesti Monte Carlossa. Voitosta ajoivat Colin McRae ja Tommi Mäkinen. McRae keskeytti viimeisenä päivänä ja Mäkinen ajoi voittoon. Fordit miehittivät kakkos- ja kolmostilan järjestyksessä Carlos Sainz ja Francois Delecour. Erikoismaininnan ansaitsee Armin Schwarz, joka ajoi Škoda Octavia WRC:llä neljänneksi, vaikka Skoda ei ollut vauhdillisesti muiden tallien tasolla.

'Ruotsi Ruotsin ralli: Sarja jatkui helmikuun lopulla Ruotsin rallissa. Voitosta taistelivat Carlos Sainz, Harri Rovanperä (Peugeot) ja Mitsubishin Tommi Mäkinen ja Thomas Rådström. Kisa huipentui viimeisenä päivänä ja tiukan taistelun jälkeen Rovanperä voitti uransa ensimmäisen MM rallin. Rådström oli toinen ja Sainz toi Fordinsa kolmanneksi. Mäkinen ajoin ulos viimeisellä erikoiskokeella kakkospaikalta. Sarjan johdossa olivat tasapistein Mäkinen, Rovanperä ja Sainz.

Portugali Portugalin ralli: Kolmas kisa ajettiin Portugalissa. Tuo kisa muistetaan kammottavista olosuhteista: sadetta ja sumua riitti. Taistelu voitosta käytiin Tommi Mäkisen ja Carlos Sainzin välillä. Mäkinen voitti rallin, mutta kisa ratkesi vasta viimeisellä erikoiskokeella. Sinne lähdettäessä Sainz oli 0,3 sekuntia edellä. Sainz oli siis lopulta toinen ja Peugeot'n Marcus Grönholm avasi pistetilinsä kolmospaikalla. myös Subarun Richard Burns avasi pistetilinsä nelospaikalla.

Espanja Katalonian ralli: Espanjan Kataloniassa ajettava ralli oli uusi tulokas kaudelle 2001. Kataloniassa Citroenit ja Peugeotit hallitsivat tapahtumia. Uusi Citroën Xsara WRC teki kisa debyyttinsä ja Bugalski ja Puras hallitsivat tapahtumia. Tekniset viat kuitenkin pudottivat Citroenit käärjestä ja näin Peugeotin Didier Auriol otti Kataloniassa uransa viimeiseksi jääneen voittonsa. Peugeot'n kaksoisvoiton varmisti Gilles Panizzi. Mäkinen oli kolmas. Sainz ajoi viidenneksi ja valitteli Pirellin renkaiden ja Fordin auton yhteensopivuutta.

Argentiina Argentiinan ralli: Seuraava kisa ajettiin Argentiinassa. Colin McRae ajoi hyvällä lähtöpaikalla ja ensimmäisen päivän jälkeen McRae oli karannut lähes minuutin johtoon. Burns yritti tavoittaa McRaeta, mutta vauhti ei riittänyt kiinniajoon. Kolmanneksi ajoi selkävaivainen Sainz, joka tavoitti Mäkisen MM johtoa, kun Mäkinen jäi taakse. Eroa oli viisi pistettä ja lähimmät haastajat McRae, Auriol ja Rovanperä olivat yli kymmenen pisteen päässä Sainzista.

Kypros Kyproksen ralli: 1-3 kesäkuuta ajettiin Kyproksella. Mäkinen ajoi ulos irtosoran yllätettyä liukkaudellaan jopa nelinkertaisen maailmanmestarin. Mäkisen keskeytettyä Sainz joutui tienavaajaksi ja irtosora hyydytti myös Sainzin vauhdin. Perjantain päättyessä Sainz oli kuudentena, yli minuutin kärjestä. Johdossa oli Grönholm, mutta Burns, Delecour ja McRae olivat aivan kannoilla ja se lupaili kovaa kilvan ajoa lauantaille. Lauantain kovimmasta vauhdista vastasi kuitenkin Carlos Sainz. Sainz paukutti heti aamusta alkaen pohja-aikoja ja kuroi eroa kärkeen sekunti sekunnilta. Delecour keskeytti moottoririkkoon. Grönholm putosi johdosta kolmanneksi ja McRae taktikoi hidastamalla viimeisellä ek:lla Burnsin sunnuntaiksi auraamaan irtosoraa. Sainz oli noussut neljänneksi ja eroa kärkeen oli enää runsaat 20 sekuntia. Viimeisenä päivänä McRae karkasi voittoon ja Grönholm keskeytti. Sainz ja Burns taistelivat kakkospaikasta, mutta Burns onnistui pitämään Sainzin takanaan muutamalla sekunnilla. Maininnan ansaitsevat myös neljänneksi ajanut japanilainen Toshihiro Arai (Subaru) ja Pasi Hagström, joka ajoi kuudenneksi yksityiskuskina, mikä on hieno saavutus tehdastallien WRC autojen joukossa.

Kreikka Akropolis ralli: Olosuhteet pysyivät kovina ja kuumina seuraavassa kisassa Akropoliksessa. Kovinta vauhtia pitivät taas McRae, Sainz ja Burns. Kolmikko karkasi vähitellen muilta, vaikka aluksi näytti että Petter Solberg ja Markko Märtin pystyisivät haastamaan konkarit. Kärki kolmikko oli 15 sekunnin sisällä ennen päätöspäivää, järjestyksessä McRae, Sainz ja Burns. Solberg oli jäänyt jo lähes minuutin neljännellä paikalla. Kisa tiukentui heti aamun avauksessa, kun Burns ajoi pohjat ja Sainz kärsi väärästä rengasvalinnasta. Kärkikolmikko tiivistyi. Seuraavalla pitkällä ek:lla Burns ajoi kuitenkin ulos ja hukkasi kolme minuuttia ja putosi voitto taistelusta. Näin voittotaistelu jäi McRaen ja Sainzin väliseksi. Tällä kertaa Ford ei antanut tallimääräystä, kuten se antoi vuonna 2000, jolloin Sainz joutui luovuttamaan voiton McRaelle. Asiasta ilmoitettiin huoltotauolla. Sainz lähti ajamaan hieman yli kymmenen sekunnin johtoa kiinni. Sainz tavoitti McRaeta jokaisella ek:lla ja ennen viimeistä pitkää pätkää eroa oli enää 5.9 sekuntia. Sainzin Focus WRC:n moottori kuitenkin hajosi 8 km ek:n lähdöstä ja öljynpaineet katosivat ja edessä oli kauden ensimmäinen keskeytys. McRae voitti, Solberg oli toinen ja Rovanperä kolmas. Maininnan ansaitsee myös Delecour, joka ajoi rannevammasta huolimatta pohja-aikoja ja oli lopulta ongelmien jälkeen viides.

Kenian lippu Safari ralli: Safari ralli ajettiin heinäkuussa. Voiton vei Tommi Mäkinen, Rovanperä oli toinen ja Skodan Schwarz kolmas. Sainz, McRae ja Burns keskeyttivät.

Suomi Neste Rally Finland: Tommi Mäkinen keskeytti heti avauspäivänä. Grönholm ajoi rallin voittoon. Mestaruuskandidaateista Burns oli toinen ja McRae kolmas ja Sainz kuudes. Huomion ansaitsee Juha Kankkunen joka palaisi ralliteille Hyundain ratissa.

Uusi-Seelanti Uuden-Seelannin ralli: Irtosoraa on Uudessa Seelannissa poikkeuksellisen paljon. Se johti rajuun taktikointiin. Burns oli kymmenen huonommalla puolella avauspäivän jälkeen, mutta toisen päivän päättyessä Burns oli johdossa ja ajoi voittoon. McRae joutui taistelemaan kakkospaikasta viimeisellä ek:lla: Sainz, Rovanperä ja Grönholm olivat aivan kannoilla. Grönholm otti varaslähdön ek:n alussa (seuraus: 10 s aikasakko), Sainz oli pohja-aikavauhdissa, mutta pyörähti ulos tieltä kolme mutkaa ennen maalia. Näin McRae piti paikkansa ja Rovanperä oli kolmas ennen Sainzia. Mäkinen jäi pisteiden ulkopuolelle.

Italia San Remon ralli: Gilles Panizzi oli ykkönen, vakuuttavan debyytin WRC Xsaralla tehnyt Sebastien Loeb kakkonen ja Auriol kolmas. Sainz oli mestarikandidaateista ainoana pisteillä, sija oli neljä. Delecour oli viides. Mäkinen ja Burns keskeyttivät ja McRae ei ehtinyt pistevauhtiin. San Remossa nähtiin myös Mitsubishi Lancer WRC:n ensi esiintyminen.

Ranska Korsikan ralli: Citroen WRC:n ensimmäisen voiton ajoi Jesus Puras. Panizzi oli toinen ja Auriol taas kolmas. Burns nostettiin tallimääräyksellä neljänneksi. Sainz keskeytti öljypohjan hajoamiseen. Mäkinen ajoi pahasti ulos ja kartanlukija Risto Mannisenmäki loukkaantui. Myöhemmin Mäkisen kartanlukijana toimi Kaj Lindström. McRae ei taaskaan kyennyt piste vauhtiin. Näin McRae, Mäkinen, Burns ja Sainz olivat seitsemän pisteen sisällä ennen kahta viimeistä kisaa.

Australia Australian ralli: Grönholm dominoi Australiassa ja otti selvän voiton. Burns oli toinen ja ilman tallipaikkaa kaudelle 2002 jääny Auriol sai Peugeot'nsa vauhtiin soralla, olen kolmas. McRae oli viides ja Mäkinen kuudes. Sainz jäi kahdeksanneksi telottuaan takapyöränsä avauspäivänä. Silti McRaella, Burnsilla, Mäkisellä ja Sainzilla oli mahdollisuus mestaruuteen kaikki olivat yhdeksän pisteen sisällä.

Wales Walesin ralli: Ensimmäinen ratkaisu tapahtui ensimmäisellä metsä ek:lla. Mäkinen rikkoi ohjauksensa montussa ja keskeytti. Sainz kärsi rengasrikon ja putosi yli minuutin päähän kärjestä. McRae ajoi johdosta ulos. näin Burnsille riitti tarkkailla Sainzin vauhtia ja ajaa maaliin. Sainz nousi kuudenneksi ja toisen päivän aamuna neljänneksi, mutta toisen päivän puolivälissä Focus lipesi liukkaalla metsätiellä katsojien päälle. Katsojat olivat kielletyllä alueella, normaalisti Sainz olisi jatkanut muutaman sekunnin aikamenetyksellä, mutta nyt Ford osui katsojiin. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut vakavasti. Sainz vetäytyi kuitenkin kisasta ja näin Peugeot'n merkkimestaruus varmistui ja Burnsin ainoa uhka oli pois pelistä. Burns ajoi kolmanneksi mikä nosti hänet McRaen ohi mestaruuteen. Walesin rallin voitti Grönholm ennen Rovanperää.

Tulokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pistejärjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sijoitus 1 2 3 4 5 6
Pisteet 10 6 4 3 2 1

Kuljettajien mestaruussarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Väri Tulos
Kulta Voittaja
Hopea Toinen sija
Pronssi Kolmas sija
Vihreä Pistesijoitus
Sininen Maaliin pistesijojen ulkopuolella
Ei sijoittunut (NC)
Violetti Keskeytti (Kesk.)
Punainen Karsiutui (DNQ)
Esikarsiutui (DNPQ)
Musta Hylättiin (DSQ)
Valkoinen Ei startannut (DNS)
Vaaleansininen Vain harjoituksissa (PO)
Perjantain testikuljettaja (TD)
Tyhjä Kilpailu peruttiin (C)
Ei harjoituksissa (DNP)
Loukkaantunut tai sairas (Louk.)
Kilpailukiellossa (EX)
Ei saapunut (DNA)
Vetäytyi (WD)
Lihavoitu Paalupaikka
Kursivoitu Nopein kierros
† – keskeytys
ajoi yli 90 % kilpailupituudesta ja sai tuloksen.
Yläindeksi numero – Pistesijoitus sprinttikilpailussa
Power Stage -erikoiskokeella.
* – Fanboost
G – Nopein aika-ajon lohkovaiheessa
Sija Kuljettaja MON
Monaco
SWE
Ruotsi
POR
Portugali
ESP
Espanja
ARG
Argentiina
CYP
Kypros
GRE
Kreikka
KEN
Kenia
FIN
Suomi
NZL
Uusi-Seelanti
ITA
Italia
FRA
Ranska
AUS
Australia
GBR
Iso-Britannia
Pisteet
1 Iso-Britannia Richard Burns Kesk. 16 4 7 2 2 Kesk. Kesk. 2 1 Kesk. 4 2 3 44
2 Iso-Britannia Colin McRae Kesk. 9 Kesk. Kesk. 1 1 1 Kesk. 3 2 8 11 5 Kesk. 42
3 Suomi Tommi Mäkinen 1 Kesk. 1 3 4 Kesk. 4 1 Kesk. 8 Kesk. Kesk. 6 Kesk. 41
4 Suomi Marcus Grönholm Kesk. Kesk. 3 Kesk. Kesk. Kesk. Kesk. Kesk. 1 5 7 Kesk. 1 1 36
Suomi Harri Rovanperä 1 Kesk. Kesk. Kesk. 3 2 4 3 11 7 4 2 36
6 Espanja Carlos Sainz 2 3 2 5 3 3 Kesk. Kesk. 6 4 4 Kesk. 8 Kesk. 33
7 Ranska Didier Auriol Kesk. Kesk. 8 1 Kesk. Kesk. Kesk. Kesk. Kesk. 6 3 3 3 7 23
8 Ranska Gilles Panizzi Kesk. 12 2 Kesk. Kesk. 14 1 2 9 Kesk. 22
9 Ranska François Delecour 3 5 5 6 7 Kesk. 5 4 Kesk. 12 6 10 Kesk. 15
10 Norja Petter Solberg Kesk. 6 Kesk. Kesk. 5 Kesk. 2 Kesk. 7 7 9 5 7 Kesk. 11
11 Espanja Jesús Puras Kesk. Kesk. Kesk. 1 10
12 Saksa Armin Schwarz 4 Kesk. Kesk. Kesk. Kesk. 9 7 3 15 Kesk. Kesk. 5 9
Belgia Freddy Loix 6 13 Kesk. 4 6 5 9 5 10 11 12 12 11 Kesk. 9
14 Ranska Sébastien Loeb 15 Kesk. 15 19 28 2 13 Kesk. 6
Ruotsi Thomas Rådström 2 Kesk. Kesk. 6
16 Suomi Toni Gardemeister 5 4 Kesk. 15 5
17 Iso-Britannia Alister McRae 7 Kesk. 6 11 9 7 15 13 9 Kesk. 9 10 4 4
18 Japani Toshi Arai Kesk. 8 4 Kesk. Kesk. 14 Kesk. Kesk. Kesk. 10 3
Viro Markko Märtin Kesk. 12 Kesk. Kesk. Kesk. 5 Kesk. 6 Kesk. 3
20 Italia Renato Travaglia 5 2
21 Ranska Philippe Bugalski 14 Kesk. 8 6 Kesk. Kesk. 1
Ruotsi Kenneth Eriksson 8 7 Kesk. Kesk. Kesk. 12 10 12 6 1
Suomi Pasi Hagström Kesk. 10 6 Kesk. 9 Kesk. 16 1
Argentiina Gabriel Pozzo 12 Kesk. 18 10 13 13 6 26 18 23 18 1
Sija Kuljettaja MON
Monaco
SWE
Ruotsi
POR
Portugali
ESP
Espanja
ARG
Argentiina
CYP
Kypros
GRE
Kreikka
KEN
Kenia
FIN
Suomi
NZL
Uusi-Seelanti
ITA
Italia
FRA
Ranska
AUS
Australia
GBR
Iso-Britannia
Pisteet

Valmistajien mestaruussarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valmistajien pisteet
Sija Valmistaja Kilpailu Yhteis-
pisteet
MON
Monaco
SWE
Ruotsi
POR
Portugali
ESP
Espanja
ARG
Argentiina
CYP
Kypros
GRE
Kreikka
KEN
Kenia
FIN
Suomi
NZL
Uusi-Seelanti
ITA
Italia
FRA
Ranska
AUS
Australia
GBR
Iso-Britannia
1 Ranska Peugeot 0 0 4 16 0 0 0 6 13 5 16 16 14 16 106
2 Yhdysvallat Ford 6 8 6 2 14 14 10 0 6 10 7 0 3 0 86
3 Japani Mitsubishi 13 10 10 7 4 3 6 13 0 0 1 0 2 0 69
4 Japani Subaru 0 4 3 1 8 6 6 0 7 11 2 7 7 4 66
5 Tšekki Škoda 5 1 0 0 0 1 4 4 0 0 0 0 0 2 17
6 Etelä-Korea Hyundai 2 3 3 0 0 2 0 0 0 0 0 3 0 4 17

Rallit ja voittajat kaudella 2001[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tallit ja kuljettajat 2001[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta ja kuvia kaudesta 2001[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ruutulippu Moottoriurheilun vuosi 2001
  • Kuvia kaudelta 2001 (Arkistoitu – Internet Archive)
  • Rally XS -lehden vuosikerta 2001
  • Vauhdin Maailma -lehden vuosikerta 2001

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b 2001 FIA World Rally Championship preview us.motorsport.com. 12.1.2001. Viitattu 15.10.2023. (englanniksi)
  2. WRC Calendar History VIII: 1998-2003 itgetsfasternow.com. 28.6.2021. Viitattu 8.8.2023. (englanniksi)
  3. Catalunyan Rally preview 19.3.2001. Arkistoitu . Viitattu 15.10.2023. (englanniksi)
  4. 2001 WRC Calendar juwra.com. Viitattu 2.5.2023. (englanniksi)
  5. 2001 FIA World Rally Championship for Drivers Final classification rallybase.nl. Viitattu 12.1.2012. (englanniksi)
  6. Championship standings juwra.com. Viitattu 18.12.2022. (englanniksi)