Škoda Octavia WRC

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Škoda Octavia WRC
Yleiset tiedot
Luokka World Rally Car
Valmistaja Škoda Motorsport
Teknisiä tietoja
Moottori 4-sylinterinen turboahdettu rivimoottori, 1999 cm3
Voimansiirto 6-nopeuksinen X-Trac sekventaalivaihteisto
Massa 1230 kg
Pituus 4511 mm
Leveys 1770 mm
Korkeus 1429 mm
Vetotapa neliveto
Teho 300 hp / 5500 rpm
Vääntö 520 Nm / 4000 rpm
Kilpailuhistoria
Debyytti Monte Carlo -ralli 1999
Viimeinen kilpailu Kyproksen ralli 2003

Škoda Octavia WRC oli Tšekkiläisen Škoda Motorsportin valmistama nelivetoinen ralliauto, joka pohjautui Škoda Octavia Typ 4U henkilöautoon.

Auton ensimmäinen versio esiteltiin virallisesti vuonna 1999, mutta perustui kit car -autoon.[1] Auton ensimmäinen evoluutioversio debytoi vuoden 1999 Monte Carlon rallissa.[1] Ensimäisellä mallilla ajoivat Armin Schwarz, Pavel Sibera, Bruno Thiry ja Emil Triner. Kuljettajista Sibera osallistui vain Monte Carlon ja Katalonian ralliin, Triner ajoi Portugalin, Kreikan, Suomen ja Italian osakilpailuissa. Kauden päättäneessä RAC-rallissa Schwarzin lisäksi tallin toista autoa ajoi belgialainen Bruno Thiry. Auto ei osoittautunut kykeneväksi voittotaisteluun ja kauden kohokohdaksi jäi Armin Schwarzin 12. sija Akropolis-rallissa, jolla hän toi tallille kolme merkkimestaruuspistettä.

Kaudella 2000 Armin Schwarzin parina toista tehdasautoa ajoi koko kauden espanjalainen Luis Climent. Kauden kohokohdaksi jäi jälleen Akropolis-ralli, jossa Schwarz ajoi viidenneksi. Climent ei kauden aikana päässyt pistesijoille. Merkkimestaruuspisteitä Škoda sai lisäksi Safari-rallista, Monte Carlosta ja Portugalista. Safarirallissa Schwartz oli tuloksissa seitsemäs, edellään kaksi autokuntaa, jotka eivät kilpailleet merkkimestaruuspisteistä. Kyproksen rallissa esiteltiin myös Škoda Octavia WRC Evoluutio 2:n.

Kaudella 2001 esiteltiin evoluutiomalli Evo2.[1] Schwartz toi Škodan Monte Carlon rallissa neljänneksi ja tallitoveri Bruno Thiry kahdeksanneksi, joten Škoda sai kauden parhaaksi jääneet viisi merkkimestaruuspistettä. Ruotsin ja Kyproksen ralleista ei tallin pistepussi karttunut kuin yhdellä pisteellä kummastakin. Akropolis-ralli ja Safariralli olivat totuttuun tapaan Skodalle suotuisia ja niistä molemmista tiimi sai neljä pistettä.

Kaudelle 2002 Armin Schwarz siirtyi Hyundain talliin ja Škodan tehdaskuljettajina ajoivat Kenneth Eriksson ja Toni Gardemeister. Argentiinan rallissa talli sai molemmat autot MM-pisteille ja safarirallista talli keräsi kolme merkkimestaruuspistettä mutta muutoin kausi meni alakanttiin. Suomen rallissa 2002 esiteltiin Octavian kolmas ja viimeinen evoluutioversio.

Kaudelle 2003 esiteltiin uusi evoluutiomalli Evo3, jolla saavutettiin mallin parhaat tulokset.[1] Tallin kuljettajina ajoivat Gardemeister ja Didier Auriol. Sekä Argentiinan että Uuden Seelannin ralleissa talli sai molemmat autot MM-pisteille ja Gardemeister ajoi sen lisäksi Turkin rallissa 7. sijalle tuoden tallille kaksi pistettä. Merkkimestaruuspisteissä Škoda oli kauden päättyessä viides onnistuen jättämään Hyundain niukasti taakseen. Kyproksen ralli 2003 jäi Škoda Octavia WRC:n viimeiseksi tehdastallin osalta sillä heinäkuussa ajetussa Saksan rallissa esiteltiin uusi ja kompaktimpi Škoda Fabia WRC.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Quando la Skoda Octavia correva nel WRC iconwheels.it. 5.4.2016. Viitattu 6.5.2023. (italiaksi)
Tämä autoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.