Keskeneräinen rakennus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Krakovan Szkieletor on keskeneräinen, koska sen rakentaminen valmiiksi tai purkaminen tulisi liian kalliiksi.

Keskeneräinen rakennus on rakennus tai muu arkkitehtoninen kokonaisuus, kuten silta, tie tai torni, jonka rakentaminen on jätetty kesken joko pysyvästi tai väliaikaisesti. Useat rakennukset ovat jääneet keskeneräisiksi. Rakennusprojektin pysähtyminen on voinut tapahtua suunnitteluvaiheessa ennen varsinaisten rakennustöiden aloittamista.

Yksi kuuluisimmista keskeneräisistä rakennuksista on Barcelonassa sijaitseva Antoni Gaudín suunnittelema Sagrada Família -kirkko, jonka rakennustyöt aloitettiin 1880-luvulla ja jonka odotetaan valmistuvan 2020-luvulla.

Pohjois-Korean Ryugyŏng-hotelli olisi valmistuessaan maailman korkein hotelli.

On useita rakennuksia, joiden rakentaminen on jäänyt kesken. Joitakin rakennuksista voidaan hyödyntää keskeneräisinä, mutta osasta rakennuksista on valmiina ainoastaan runko. Esimerkki jälkimmäisistä on Pohjois-Koreassa sijaitseva Ryugyŏng-hotelli. Valmistumistuttuaan rakennuksesta tulisi maailman korkein hotelli ja maailman 30. korkein rakennus. Hotelli on kuitenkin asuinkelvoton ja sen rakentaminen tulisi liian kalliiksi johtuen rakennuksen poikkeuksellisista ulkomuodosta. Hotellia alettiin kuitenkin rakentaa jälleen kesällä 2008.[1]

Osa rakennuksista on ollut jatkuvan rakentamisen kohteena vuosikymmenten tai jopa vuosisatojen ajan. Gaudín Sagrada Família on ollut rakenteilla 120 vuoden ajan. Rakentaminen viivästyi Espanjan sisällissodan takia. Sodan aikana rakennuksen alkuperäiset piirustukset tuhoutuivat ja myös osia rakennuksesta tuhottiin. Nykyään se on keskeneräisyydestään huolimatta Barcelonan suosituin nähtävyys. Kölnin tuomiokirkon rakentaminen kesti vielä kauemmin: työt aloitettiin vuonna 1248 ja saatiin päätökseen 632 vuoden kuluttua vuonna 1880.

Osittain valmistuneita rakennuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hitaasti etenevät rakennustyöt:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Will 'Hotel of Doom' ever be finished? 15.10.2009. BBC News. Viitattu 1.9.2010. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Unfinished building