Keith Richards

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Keith Richards
Keith RichardsCLOSE UP.jpg
Richards esiintymässä vuonna 2006.
Syntynyt 18. joulukuuta 1943 (ikä 70)
Kotipaikka Englannin lippu Lontoo, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Aktiivisena 1963–
Tyylilajit rock
blues
Soittimet kitara
Yhtyeet The Rolling Stones
Levy-yhtiöt Decca Records

Keith Richards (s. 18. joulukuuta 1943 Dartford, Kent, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta) on The Rolling Stones -yhtyeen kitaristi ja perustajajäsen.[1] Keith Richards perusti yhdessä Mick Jaggerin ja Brian Jonesin kanssa vuonna 1962 The Rolling Stonesin, jota pidetään yhä yhtenä suurimmista rockyhtyeistä. Richards ja Jagger tunsivat toisensa jo 1950-luvulla, mutta ystävystyivät junamatkalla vasta vuonna 1960.

The Rolling Stones[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: The Rolling Stones

Yhtye perustettiin Englannissa vuonna 1962 nimellä Rollin` Stones. Sen perustajajäsenet olivat Mick Jagger, Brian Jones, Ian Stewart, Mick Avory sekä Richards. He olivat soitelleet jo aiemmin pitkään yhdessä, asuessaan pienessä opiskelija-asunnossa. Richardsin on kerrottu rämpytelleen tuolloin lähes koko ajan kitaraa, sekä paremman tekemisen puutteessa että pysyäkseen lämpimänä kylmässä asunnossa. Richards ei alunperin ollut kovin lahjakas kitaristi. Harjoiteltuaan todella paljon ja saatuaan opetusta toiselta kitaristilta, luonnonlahjakkuutena pidetyltä Brian Jonesilta, Richardsista tuli jopa "kitaravirtuoosi" sekä yksi kaikkien aikojen parhaista kitaristeista. Rollin` Stones soitti aluksi ilmaiseksi pienissä baareissa tullakseen tunnetuksi.

Vuonna 1963 yhtyeeseen liittyivät rumpali Charlie Watts ja basisti Bill Wyman. Samana vuonna yhtye muutti nimekseen Rolling Stones ja sai levytys-sopimuksen Decca Recordsilta. Yhtye julkaisi ensimmäisen singlensä, joka oli cover-versio Richardsin idolin ja innoittajan Chuck Berryn kappaleesta Come On. Vuonna 1963 yhtyeen manageri Andrew Loog Oldham poisti Stewartin yhtyeen virallisten jäsenten joukosta, koska Stewartin ulkonäkö ei hänen mielestään sopinut bändin imagoon. Huhtikuussa 1964 julkaistiin Rolling Stonesin debyytti-albumi The Rolling Stones, joka sisälsi pääasiassa cover-kappaleita.

Ensialbuminsa jälkeen Stones nousi viimeistään maailman maineeseen julkaistuaan vuonna 1965 hitti-singlen Satisfaction. Satisfaction oli ykköshitti vuonna 1965 niin Britanniassa kuin Amerikassakin. Se on yhä yksi maailman suosituimmista ja arvostetuimmista rock-kappaleista. Kappaleesta tekee erityisen tunnistettavan Richardsin soittama kitara-intro. Vuonna 1966 julkaistu jätti-hitti Paint It Black on Richardsin mestarillinen sävellys. Lopulliseen alkuperäisversiota vauhdikkaampaan muotoonsa kappale kuitenkin muuttui vasta basisti Bill Wymanin soitettua kappaleen studio-sessiossa nopeatempoisena.

1960-luvun lopulla Jagger ja Richards alkoivat riitantua Jonesin kanssa. Erityisesti Richardsin ja Jonesin välit olivat kylmät. Jonesin vahva huumeiden käyttö oli bändille raskas taakka ja lopulta hänet erotettiin bändistä. Jones kuoli vain muutamia kuukausia myöhemmin hukuttuaan uima-altaaseensa. Vuonna 1969 Jonesin saatua potkut yhtyeestä ja uudeksi kitaristiksi tuli Mick Taylor. Richards sanoi Taylorin olleen loistava kitaristi jopa virtuoosi mutta aina haluton pelleilemään. Richardsin ja Taylorin yhteistyö toimi upeasti ja hienoja kappaleita syntyi Richardsin ja Taylorin kitaransoiton pohjalta.

Vuoden 1973 hitti-kappale Angie on Richardsin kokonaan itse tekemä ja se on omistettu hänen samana vuonna syntyneelle tyttärelleen Angelalle.

Taylor erosi Rolling Stonesista 1974 perhe- ja terveys-syihin vedoten. Vuonna 1975 yhtyeeseen liittyi kitaristi Ron Wood, joka on erityisesti Richardsin hyvä ystävä ja he tulevat erittäin hyvin toimeen. Heidän soittotyylinsä sopivat hienosti yhteen.

1980-luvulla Rolling Stonesin menestys alkoi hiipua ja Jaggeria alkoi kiinnostamaan enemmän hänen sooloalbuminsa. Richards suivaantui tästä ja uhosi julkisesti: "Jos Jagger konsertoi jonkun muun bändin kuin Stonesin kanssa, niin katkaisen hänen niskansa." Kiista kesti lähes koko 1980-luvun, kunnes vuonna 1989 Richards lensi Bahamalle, jossa kaverukset sopivat riitansa ja kirjoittivat saman tien uuden kappaleen. Vuonna 1989 Rolling Stones julkaisi uuden albuminsa Steel Wheels. Yhtyeen suosio lähti jälleen nousuun ja Rolling Stones lähti uuden levynsä myötä maailmankiertueelle.

Vuonna 1991 basisti Bill Wyman erosi Stonesista. Richards ja Jagger yrittivät saada suostuteltua hänet jäämään. Lopulta ero virallistettiin Wymanille annetun harkinta-ajan jälkeen 1993.

Huhtikuussa 2006 Richards putosi palmusta Rolling Stonesin ollessa Fidzillä ja tämän vuoksi yhtyeen kiertuetta jouduttiin lykkäämään.[2] Suomen konsertissa vuonna 2007 Richards kaatui pahan näköisesti lavalla, mutta hänelle ei tullut vakavia vammoja.[3]

The Rolling Stones ei ole tehnyt enää 1960-luvun ja 70-luvun lopun jälkeen kovinkaan monia hittejä, mutta on yhä yksi maailman suosituimmista yhtyeistä. Lähes kaikki konsertit ovat aina loppuunmyytyjä. Yksi syy Rolling Stonesin suureeen menestykseen on Richards; hänen hieno yhteistyönsä Jaggerin kanssa, loistava kitaransoittotaito sekä riehakas lavaesiintyminen.kenen mukaan?

Rolling Stonesin aloitti loppuvuodesta 2012 maailmankiertueen 50-vuotisen historiansa kunniaksi.[4]

Viime vuosien aikana Richardsin vakionumeroksi Stones-konserteissa on tullut kappale You Got The Silver, jonka hän laulaa.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Richards tapasi italialaissyntyisen Anita Pallenbergin, kun Brian Jones esitteli tämän naisystävänään. Jonesin ja Pallenbergin suhde oli myrskyisä ja Richardsin kerrotaan pelastaneen Pallenbergin Jonesin kynsistä.[5] Richards ja Pallenberg alkoivat seurustella vuonna 1967 ja he saivat kolme lasta; Marlon (s. 1969), Angelan (s. 1972) ja Taran (s. 1976). Tara kuoli pian syntymänsä jälkeen.lähde?

Vuonna 1979 Scott Cantrell menehtyi pelatessaan venäläistä rulettia Richardsin aseella tämän asunnossa. Myös Anita Pallenberg oli paikalla. Pallenberg kertoi tämän olleen viimeinen piste hänen ja Richardsin suhteessa. He erosivat vielä samana vuonna.lähde? Huolimatta Richardsin useista syrjähypyistä sekä Pallenbergin lyhyestä suhteesta Jaggeriin 1970-luvun alussa pari rakasti toisiaan. Richardsin "merirosvotyyli" on myös suurelta osin Pallenbergin kehittelemä.kenen mukaan?

Vuonna 1979 Richards tapasi amerikkalaisen mallin Patti Hansenin, josta tuli myöhemmin Richardsin vaimo. Hansenilla ja Richardsilla on kaksi yhteistä lasta Theodora (s. 1985) ja Alexandra (s. 1986). Richardsin ja Hansenin molemmat tyttäret ovat malleja.lähde? Richards ja Hansen ovat edelleen naimisissa ja asuvat Yhdysvalloissa.

Richardsilla on mahdollisesti ollut suhde Mick Jaggerin naisystävään Marianne Faitfulliin 1960-luvulla.lähde?

Keith Richardsin äiti kuoli 91-vuotiaana vuonna 2007.lähde?

Soolotuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rolling Stonesin lisäksi Richards on julkaissut kolme sooloalbumia Talk Is Cheap (1988), livealbumi Live at Hollywood Palladium (1991) sekä Main Offender (1992). Hän on myös vieraillut lukuisissa muissa yhtyeissä.

Richards ja Jagger tekivät yhdessä Jaggerin naisystävälle Marianne Faithfullille hittikappaleen As Tears Go By. Se syntyi, kun heidät lukittiin huoneseen, josta Jagger ja Richards eivät saanet poistua ennen kuin kappale on valmis. Se valmistui muutamassa tunnissa.

Richards lauloi taustoja The Beatlesin kappaleella All You Need Is Love vuonna 1967.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johnny Depp kertoi ottaneensa vuonna 2003 ilmestyneessä elokuvassa Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous roolihahmoonsa Jack Sparrow'n mallia Keith Richardsista.[6] Hänet valittiinkin elokuvasarjan kolmanteen ja neljänteen osaan näyttelemään Jack Sparrow'n isää, Teague Sparrow'ta.[7]

Richardsin tunnusmerkkien on sanottu olevan korut, savuke ja Fender Telecaster -kitara.

Rolling Stone -lehti listasi vuonna 2011 Richardsin kaikkien aikojen neljänneksi parhaaksi kitaristiksi listallaan 100 Best Guitarists Of Alltime.[8]

Soolotuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rolling Stones Encyclopedia Britannica. Viitattu 15.12.2012.
  2. Keith Richards recovers after fall from tree abc. Viitattu 15.12.2012.
  3. Rollarien Richards raivostui Ruotsin lehdistölle hs.fi. Viitattu 15.12.2012.
  4. Michaels, Sean: Bruce Springsteen and Lady Gaga to join the Rolling Stones onstage The Guardian. 11.12.2012. Guardian. Viitattu 15.12.2012. (englanniksi)
  5. Keith Richards käyttää itse ilmaisua "pelasti" kirjassaan Life, vuodelta 2010, suomennettu nimellä Elämä
  6. Johnny Depp 'sponged' from Keith Richards for 'Pirates Of The Caribbean' NME. Viitattu 15.12.2012.
  7. Keith Richards Returning For ‘Pirates of the Caribbean 4′ Screenrant. Viitattu 15.12.2012.
  8. 100 Greatest Guitarists Rolling Stone. Viitattu 10.12.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo-en.svg
Wikisitaateissa on kokoelma Keith Richards -sitaatteja.