Kaunissaari (Sipoo)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Koordinaatit: 60°10.3′N, 25°20.2′E

Kaunissaaren etelärantaa.

Kaunissaari (ruots. Fagerö) on Sipoossa sijaitseva Helsingin kaupungin ulkoilusaari. Se sijaitsee noin 20 kilometriä Helsingistä itään, Sipoon saaristossa. Kaunissaaressa yhdistyvät ulkosaariston rajuus ja sisäsaariston rauhallisuus. Kaunissaari on 2 km pitkä ja 800 m leveä. Saaressa on kallioisia ja kivikkoisia rantoja sekä upeita hietikoita. Alueella on monipuolinen eläin- ja kasvikunta ja hyvät kalastusvedet. Kaunissaaren ulkoilupuisto on perustettu vuonna 1959. Alueen pinta-ala on 100 ha, ja vesialue noin 790 ha.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaunissaaressa on vierasvenesatama, joka sijaitsee eräässä suojaisassa valkamassa saaren itäpuolella. Sataman syvyys on 1,9 metriä ja siinä on 60 venepaikkaa. Kiinnittyminen laituriin on maksullista.

Telttailu saaressa ei ole sallittua Saunaniemessä, eikä 100 m lähempänä kiinteistöjä.selvennä Muuten Kaunissaaressa telttailu ja lomailu on suosittua. Kaunissaaressa on 4 keittokatosta, joiden yhteydessä on vesipiste ja käymälä. Avotulen teko on muualla kielletty. Saaressa onkiminen on aina sallittua. Muuhun kalastukseen tarvitaan kalastuslupa.

Telttoja metsässä.

Kaunissaaressa on kaksi hoidettua rantaa. Kaunissaaren uimarannan ja lauttasataman lähellä on kioski, jossa myydään monenlaista pientä, saaressa käy myös kauppalaiva. Kaunissaaressa sijaitsee myös yksinhuoltajaperheiden lomatalo, jossa he voivat yöpyä ja olla vapaasti. Saaressa on myös useiden helsinkiläisten venekerhojen mökkejä. Saaren eteläisellä puolella sijaitsee kesäisin pieni saaren "vakituisten asukkaiden" asuttama telttayhdyskunta.

Julkinen liikenne saareen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin Kaunissaareen on laivayhteys Vuosaaresta. Matka kestää noin 60 minuuttia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]