James J. Bulger

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
James J. Bulger

James Joseph "Whitey" Bulger, Jr. (s. 3. syyskuuta 1929) on yhdysvaltalainen rikollinen. Hän oli FBI:n kymmenen etsityimmän henkilön listalla 19. elokuuta 1999 alkaen. Hänen löytämiseensä johtavista tiedoista luvattiin kahden miljoonan dollarin palkkio. Hänet pidätettiin 2011.

Bulger syntyi Massachusettsissa katolisille irlantilaisille vanhemmille. Yksi hänen sisaruksistaan on William M. Bulger, joka on valinnut elämässään varsin erilaisen suunnan; hän toimi kahdeksantoista vuoden ajan osavaltion senaatin puheenjohtajana.

Rikosura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bulger joutui pidätetyksi ensimmäistä kertaa jo 14-vuotiaana. Hän liittyi nuorisorikollisten katujengiin, ja pidätysten jatkuttua Bulger joutui tarkkailukeskukseen, josta hän vapautui vasta vuonna 1948. Hän palveli Yhdysvaltain ilmavoimissa vuosina 1948–1952, mutta joutui tuonakin aikana toistuvasti pidätetyksi, vuonna 1950 sotilaskarkuruudesta.

Bulger syyllistyi vuonna 1952 kaappaukseen ja pian lukuisiin pankkiryöstöihin Rhode Islandilla ja Indianassa. Hänet tuomittiin kesäkuussa 1956 vankeuteen 25 vuodeksi. Hän aloitti istumisen United States Penitentiaryssa Atlantassa, mutta päätyi vuonna 1959 Alcatraziin. Hän istui siellä vuoteen 1962 ja vapautui vuonna 1965. Hän on sittemmin ryhtynyt järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Bulger kuuluu pääasiassa Bostonin alueella toimivaan Winter Hill Gangiin, ja häntä etsitään epäiltynä mm. sellaisista rikoksista kuin osallisuudesta murhiin ja huumausainekaupasta sekä rahanpesusta.

Pakoilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bulger pakeni Bostonista 23. joulukuuta 1994 ja on ollut kateissa siitä lähtien. Hänet näytettiin America's Most Wanted -ohjelmassa ensimmäistä kertaa vuonna 1995. Alun perin häntä säesti pakomatkalla hänen rakastajattarensa Theresa Stanley.

Viimeisin vahvistettu havainto James J. Bulgerista on Lontoosta vuodelta 2002. Heinäkuussa 2005 FBI lähetti tutkijoitaan selvittelemään mahdollista johtolankaa Uruguaysta. FBI on tutkinut huhtikuussa 2007 Taorminassa, Sisilian saarella mahdollisesti tehtyä havaintoa Bulgerista ja hänen rakastajattarestaan Catherinesta.

Kiinnijääminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bulger jäi kiinni Santa Monicassa Los Angelesissa 22. kesäkuuta 2011, jossa hän asui väärällä nimellä yhdessä pitkäaikaisen naisystävänsä kanssa. Myös naisystävä Catherine Greig pidätettiin. Asunnosta löytyi useita käsiaseita sekä peräti 800000 dollaria käteistä. Bostonilaisgangsteri oli kiinni jäädessään 81-vuotias. Hän ehti olla pakosalla 16 vuotta.

Julkisuudessa on epäilty, että Bulger sai olla pakosalla pitkään, koska liittovaltion poliisi ei etsinyt häntä tarpeeksi hanakasti. Bulger oli aiemmin toiminut FBI:n tietolähteenä.