Imre Harangi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitalit
Berliinin kisojen nyrkkeilyn kevyen sarjan kaksi parasta eli Imre Harangi (vasemmalla) ja Viron Nikolai Stepulov. Välieräottelun ruhjeiden vuoksi Harangin kasvot olivat laastaroitu.
Berliinin kisojen nyrkkeilyn kevyen sarjan kaksi parasta eli Imre Harangi (vasemmalla) ja Viron Nikolai Stepulov. Välieräottelun ruhjeiden vuoksi Harangin kasvot olivat laastaroitu.
Maa:  Unkari
Miesten amatöörinyrkkeily
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Berliini 1936 kevytsarja
EM-kilpailut
Hopeaa Hopeaa Budapest 1934 kevytsarja

Imre Harangi (16. lokakuuta 1913 Nyíradony4. helmikuuta 1979 Budapest) oli unkarilainen kevyen sarjan amatöörinyrkkeilijä, jonka ura ajoittui vuosille 1934-1942. Tänä hän saavutti olympiakultaa ja EM-hopeaa.

Imre Harangi tuli Budapestiin 14-vuotiaana. Paikallinen nyrkkeilyvalmentaja Zsigmond Adler huomasi nuoren Harangin kyvyt. Ensimmäisen Unkarin mestaruutensa hän otti vuonna 1933. Seuraavan vuoden Budapestissä käydyissä EM-kisoissa hän eteni aina loppuotteluun voitettuaan ensin englantilaisen ja puolalaisen vastustajansa. Välierässä tuli vastaan Romanian Constantin David, josta tuli pistevoitto. Loppuotteluvastustaja oli Italian Mario Facchin, jolle Harangi koki pistetappion.[1] Unkarin mestaruuksia Harangin uralla tuli kaikkiaan kuusi vuosina 1933-1938.

Berliinin olympialaisissa Harangin ensimmäinen vastustaja oli Sveitsin Seidel, jonka hän voitti varsin helposti. Seuraavaksi vastustajaksi tuli Filippiinien Jose Padilla, jonka hän myös voitti. Padilla oli vahvaiskuinen vastustaja ja oli voittanut Saksan Karl Schmedes ensimmäisellä kierroksella. Välierissä tuli vastaan Tanskan Poul Kops, jonka Harangi voitti, vaikka Harangin otsaan tuli varsin suuri haava. Loppuottelussa vastassa oli Viron Nikolai Stepulov, joka hävisi unkarilaisella, vaikka Harangin kasvot olivat välieräottelun ruhjeiden vuoksi laastaroidut. Palkintojenjakotilaisuudessa voittajalla oli suuri side peittäen vasemman silmän ja otsapuoliskon.[2]

Pian olympiavoittonsa jälkeen Harangi päätti nyrkkeilyuransa ja keskittyi ammattinsa lentäjänä. Toisen maailmansodan aikana Harangi palveli Unkarin ilmavoimissa hävittäjälentäjänä. Hän joutui tekemään sodassa pakkolaskun ja loukkaantui vakavasti. Sodan jälkeen hän työskenteli nyrkkeilyvalmentajana.

Imre Harangin syntymän 90-vuotismuistoksi vuonna 2003 hänen syntymäkaupunkinsa Nyíradonyn julisti hänet kunniakansalaisekseen. Kaupungissa nimettiin myös urheiluhalli hänen nimelleen. Unkarissa pidetään myös vuosittain Harangin mukaan nimetty nuorten nyrkkeilykilpailu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 4.European Championships - Budapest, Hungary - April 11-15 1934 amateur-boxing.strefa.pl. Viitattu 10.8.2015 (englanniksi).
  2. Imre Harangi Sport Reference. Arkistoitu 24.3.2016. Viitattu 11.8.2015 (englanniksi).