Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ihmeotukset:
Grindelwaldin rikokset
Fantastic Beasts:
The Crimes of Grindelwald
Ohjaaja David Yates
Käsikirjoittaja J. K. Rowling
Perustuu J. K. Rowlingin luomiin hahmoihin
Tuottaja
Säveltäjä James Newton Howard
Kuvaaja Philippe Rousselot
Leikkaaja Mark Day
Tuotantosuunnittelija Stuart Craig
Pukusuunnittelija Colleen Atwood
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa
Tuotantoyhtiö Warner Bros. Pictures
Heyday Films
Levittäjä Warner Bros. Pictures
Ensi-ilta
Kesto 134 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 200 miljoonaa $
Tuotto 654 miljoonaa $[1]
Edeltäjä Ihmeotukset ja niiden olinpaikat
Seuraaja Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset (engl. Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald) on vuonna 2018 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalais-brittiläinen fantasiaelokuva, jonka on ohjannut David Yates sekä käsikirjoittanut että tuottanut J. K. Rowling. Se on Ihmeotukset-elokuvasarjan toinen osa ja J. K. Rowlingin velhomaailman kymmenes elokuva. Elokuvan pääosissa ovat Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Alison Sudol, Ezra Miller, Zoë Kravitz, Callum Turner, Claudia Kim, William Nadylam, Kevin Guthrie, Jude Law ja Johnny Depp.

Elokuva sai ensi-iltansa Suomessa 14. marraskuuta 2018 ja Britanniassa sekä Yhdysvalloissa 16. marraskuuta 2018.[2][3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuonna 1927 Amerikan Yhdysvaltain taikakongressi (AYT) aikoo siirtää voimakkaan pimeän velhon Gellert Grindelwaldin Lontooseen vastaamaan teoistaan. AYT:n työntekijä ja Grindelwaldin seuraaja Abernathy oli kuitenkin vaihtanut kehoja Grindelwaldin kanssa. Yhdessä he tappavat vartijat ja pakenevat.

Kolme kuukautta myöhemmin Lisko Scamander on Britannian Taikaministeriössä pyytämässä matkustuskieltonsa poistamista, jonka hän sai obskuurin New Yorkissa aiheuttamien tuhojen seurauksena. Hän tapaa myös Leta Lestrangen, vanhan ystävänsä Tylypahkasta, joka on nyt kihloissa Liskon veljen, aurori Theseus Scamanderin kanssa. Taikaministeriö tarjoutuu poistamaan Liskon matkustamiskiellon, jos hän ottaisi aurorin paikan Theseuksen osastolta ja toisi New Yorkin tapahtumista selvinneen ja Eurooppaan paenneen Valio Barebonen Lontooseen. Lisko kieltäytyy työstä, joten velhonmetsästäjä Grimmson lähetetään hänen sijastaan. Tylypahkan rehtori ja Grindelwaldin entinen ystävä Albus Dumbledore saapuu tapaamaan Liskoa ja pyytää tätä lähtemään Pariisiin etsimään Valiota. Monet uskovat, että Valio olisi oikeasti Corvus Lestrange V, täysin puhdasverisenä pysyneen suvun viimeinen miespuolinen jäsen sekä Letan velipuoli. Grindelwald puolestaan haluaa Valion puolelleen, koska uskoo tämän olevan ainut, joka voisi tappaa Dumbledoren.

Lisko palaa kotiinsa ja yllätyksekseen löytää sieltä vanhat ystävänsä, Queenie Goldsteinin ja Jacob Kowalskin. Liskon sekoittama ja ukkoslintu Frankin levittämä taikajuoma oli pyyhkinyt ainoastaan pahat muistot jästeiltä, jättäen Jacobille jäljelle hyvät muistonsa tapahtumista. Queenie kertoo siskonsa Tinan olevan Pariisissa etsimässä Valiota ja seuranneensa tätä Jacobin kanssa Eurooppaan. Tina itse oli erääseen uutisartikkeliin kirjoitetun virheen vuoksi luullut Liskoa Letan sulhaseksi Theseuksen sijasta.

Queenie ja Jacob kertovat Liskolle olevansa menossa naimisiin. Lisko kuitenkin huomaa Queenien langettaneen Jacobin ylle lemmenloitsun voidakseen mennä Jacobin kanssa naimisiin vastoin tämän tahtoa ja vastoin AYT:n lakeja. Queenien vastustuksesta huolimatta Lisko saa loitsun poistettua. Jacob palaa normaaliksi ja huomaa yllätyksekseen olevansa Englannissa. Queenie suuttuu Jacobille ja lähtee kävelemään pois Liskon asunnosta. Jacob juoksee Queenien perään ja he alkavat riidellä siitä, kuinka AYT:n laki kieltää avioliiton velhojen ja jästien välillä. Pettynyt Queenie lähtee yksin Pariisiin, jonne Lisko ja Jacob päättävät seurata häntä tehdäkseen sovinnon sisarusten kanssa.

Tina löytää Valion velhojen järjestämästä Arcanus-sirkuksesta, josta Valio pakenee nuoren naisen, Naginin, kanssa. Nagini on kirosanos, joka pystyy muuttumaan käärmeeksi ja jonka muodonmuutos tulisi jonain päivänä jäämään pysyväksi. Valio ja Nagini etsivät tietoa Valion oikeasta äidistä ja löytävät palvelijan, joka oli lähettänyt Valion adoptoitavaksi Amerikkaan. Grindelwaldin kätyriksi paljastunut Grimmson kuitenkin saapuu ja tappaa palvelijan. Lisko, Jacob ja Tina tapaavat ranskalaissenegalilaisen velhon Yusuf Kaman, joka on tehnyt isälleen rikkumattoman valan Valion tappamisesta. Yusuf on oleillut viemäreissä ja saanut sieltä myrkyllisen loisen silmäänsä. Lisko parantaa hänet turvatalossa joka kuuluu Dumbledoren ystävälle, alkemisti Nicholas Flamelille.

Lisko ja Tina etsivät Ranskan taikaministeriöstä todisteita Valion henkilöllisyydestä ja samalla tekevät sovinnon, kun Lisko korjaa Tinan väärinkäsityksen. Samaan aikaan Grindelwald kutsuu mustien jättilakanoiden avulla Pariisin velhoja kuulemaan häntä Père-Lachaisen hautausmaalla, jossa Lestrangen perheen hautaholvi sijaitsee. Koko jengi saapuu paikalle, ja Yusuf kertoo hänellä ja Letalla olevan sama äiti. Hän kertoo tarinan, jossa heidän äitinsä joutui Letan isän viettelemäksi ja kuoli Letan synnyttyä. Yusufin isä murtui tästä ja vannotti poikaansa viemään Letan isältä sen ainoan jota tämä rakasti: Corvus-pojan, joka syntyi Letan isän seuraavasta avioliitosta. Yusuf uskoo Valion olevan vauvana kadonnut Corvus. Leta kuitenkin paljastaa aiheuttaneensa nuorena tahattomasti pikkuveljensä Corvusin kuoleman vaihtamalla hänet uppoavassa laivassa toiseen vauvaan, joka oli Valio. Corvus ja Valion äiti olivat hukkuneet muiden samasta pelastusveneestä pudonneiden mukana. Kaikki paljastuu Grindelwaldin suunnitelmaksi houkutella Valio Lestrangen hautaholviin, jonne kaikki Grindelwaldin kannattajat ovat kokoontuneet. Jacob saa selville Grindelwaldin kätyreineen suostutelleen myös Queenien osallistumaan kokoontumiseen.

Grindelwald yrittää vakuuttaa seuraajilleen näkevänsä piileskelyn lopettamisen ”vapautumisena” ja vihaamisen sijaan vain näkevänsä jästit eriarvoisina kuin velhot. Hän yllyttää puhdasverisiä velhoja alistamaan toiset velhot ja jästit näyttämällä tulevaisuuden kuvajaisia toisesta maailmansodasta. Lopulta Grindelwaldin seuraajat lähtevät Theseuksen ja aurorien estoista huolimatta levittämään sanaa ympäri Eurooppaa.

Grindelwald luo sinisten liekkien muodostaman kehän, joka polttaisi ainoastaan ne, jotka eivät halua ryhtyä hänen palvelijoikseen. Queenie päättää liittyä Grindelwaldin joukkoihin saadakseen mennä vapaasti naimisiin Jacobin kanssa. Jacob anelee Queenieta jäämään ja kieltäytyy seuraamasta häntä liekkien toiselle puolelle tämän pyynnöistä huolimatta. Valio taas liittyy, koska uskoo vain siten saavansa todellisen henkilöllisyytensä selville. Leta teeskentelee vannovansa uskollisuutta Grindelwaldille mutta siten uhraa itsensä päästääkseen Liskon, Tinan, Jacobin, Yusufin, Naginin ja Theseuksen pakoon. Flamel saapuu paikalle ja yhdessä muiden kanssa luo vahvan lopetusloitsun, joka tukahduttaa siniset liekit ja estää niitä leviämästä koko Pariisiin. Lopulta Lisko päättää, ettei voi enää pysyä puolueettomana, ja lupaa auttaa veljeään taistelemaan Grindelwaldia vastaan.

Lisko ja muut matkaavat Tylypahkaan, ja Lisko näyttää Dumbledorelle verivalan sinetin, jonka Liskon haisku oli vienyt Grindelwaldilta taistelun aikana. Dumbledore ja Grindelwald olivat aikoinaan tehneet verivalan, jonka mukaan he eivät voisi vahingoittaa toisiaan. Dumbledore uskoo löytävänsä keinon verivalan tuhoamiseen. Sillä välin Nurmengardin linnoituksessa Itävallassa Grindelwald antaa Valiolle taikasauvan ja kertoo tälle tämän todellisen nimen: Aurelius Dumbledore. Lisäksi Grindelwald loihtii linnunpoikasen, josta Valio oli huolehtinut, aikuiseksi feenikslinnuksi, jollainen ilmestyy oikean Dumbledoren luokse tilanteen vaatiessa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Eddie Redmayne  Newt ”Lisko” Scamander  
 Katherine Waterston  Porpentina ”Tina” Goldstein  
 Dan Fogler  Jacob Kowalski  
 Alison Sudol  Queenie Goldstein  
 Ezra Miller  Valio Barebone  
 Zoë Kravitz  Leta Lestrange  
 Callum Turner  Theseus Scamander  
 Claudia Kim  Nagini  
 William Nadylam  Yusuf Kama  
 Kevin Guthrie  Abernathy  
 Jude Law  Albus Dumbledore  
 Johnny Depp  Gellert Grindelwald  
 Carmen Ejogo  presidentti Serafina Picquery  
 Poppy Corby-Tuech  Vinda Rosier  
 Ólafur Darri Ólafsson  sirkustirehtööri Skender  
 Brontis Jodorowsky  Nicholas Flamel  
 Ingvar Eggert Sigurdsson  velhonmetsästäjä Grimmson  
 David Sakurai  Krall  
 Derek Riddell  pääaurori Torquil Travers  
 Wolf Roth  Spielman  
 Victoria Yeates  Bunty Broadacre  
 Cornell S. John  Arnold Guzman  
 Jessica Williams  professori Eulalie ”Lally” Hicks  
 Fiona Glascott  Minerva McGarmiwa  
 Toby Regbo  nuori Albus Dumbledore  
 Jamie Campbell Bower  nuori Gellert Grindelwald  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Deadline Hollywood paljasti 1. marraskuuta 2016, että Johnny Depp oli kiinnitetty ensimmäiseen elokuvaan toistaiseksi nimeämättömään rooliin.[4] Lopulta rooli osoittautui Gellert Grindelwaldiksi. Deppin valinta herätti voimakasta arvostelua sosiaalisessa mediassa, koska Deppiä oli syytetty kotiväkivallasta. J. K. Rowling kuitenkin lausui verkkosivuillaan, ettei hän olisi valinnut Grindelwaldin osaan ketään muuta.[5] Depp puolestaan piti surullisena, että Rowling joutuu kuuntelemaan ihmisten mielipiteitä hänestä. Rowling kuitenkin tunsi tilanteen ja päätti asian. Depp lisäsi, ettei Rowling puolustaisi häntä, jos ei tietäisi koko totuutta.[6]

Ohjaaja David Yates kertoi Entertainment Weeklyn haastattelussa, että toisen elokuvan käsikirjoitus kuljettaisi tarinaa aivan uuteen suuntaan. Syksyllä 2016 hän kertoi elokuvan sijoittuvan Britanniaan ja Ranskaan; elokuvassa esiteltäisiin uusia hahmoja ja tavattaisiin tuttuja, esimerkiksi Albus Dumbledore. Sosiaalinen media täyttyi ensimmäisen elokuvan jälkeen ihailijoiden Dumbledore-rooliehdotuksista. Monet tahtoivat Michael Gambonin palavaan rooliinsa, kun taas toiset halusivat edesmenneen Richard Harrisin pojan Jared Harrisin kunnioittavan isänsä roolityötä. Keväällä 2017 Jude Law valittiin näyttelemään nuorta Albus Dumbledorea, joka elokuvan tapahtuma-aikaan toimi muodonmuutosten opettajana Tylypahkassa.[7]

Elokuvan päätuotanto aloitettiin 3. heinäkuuta 2017 Leavesdenin studiossa.[8] David Sakurai valittiin näyttelemeen Krallia, yhtä Grindelwaldin kätyreistä, 22. syyskuuta 2017. Useita muita rooleja täytettiin 5. lokakuuta 2017; esimerkiksi Nicholas Flamelin rooliin valittiin Brontis Jodorowsky. Elokuvan pääkuvaukset saatiin valmiiksi 20. joulukuuta 2017.[9]

Arvosteluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomat
Juuso Määttänen
2/5 tähteä [10]
Hufvudstadsbladet
Sara Ehnholm Hielm
3/5 tähteä [11]

Jatko-osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lokakuussa 2016 J. K. Rowling kertoi, että Ihmeotukset-elokuvasarjassa tulee oleman kaiken kaikkiaan viisi elokuvaa.[12] Kolmas elokuva on Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet, joka sai ensi-iltansa Suomessa 8. huhtikuuta 2022.[13] Mutta Warner Bros. ilmoitti marraskuussa 2022, että neljäs ja viides elokuva peruttiin Dumbledoren salaisuuksien heikon taloudellisen menestyksen vuoksi.[14]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (2018) Box Office Mojo. Viitattu 10.3.2019. (englanniksi)
  2. Ihmeotukset: Grndelwaldin rikokset Finnkino. Arkistoitu 14.2.2022. Viitattu 14.2.2022.
  3. Barraclough, Leo: 'Fantastic Beasts' Sequel in the Works With J.K. Rowling and David Yates, Release Date Set Variety. 3.8.2016. Arkistoitu . Viitattu 14.2.2022. (englanniksi)
  4. Fleming, Mike Jr.: Johnny Depp To Co-Star In J.K. Rowling’s ‘Fantastic Beasts’ Sequel At Warner Bros Deadline Hollywood. 1.11.2016. Viitattu 7.11.2018. (englanniksi)
  5. Rowling, J. K.: Grindelwald casting jkrowling.com. 7.12.2017. Viitattu 7.11.2018. (englanniksi)
  6. Hibberd, James: Johnny Depp breaks silence on Fantastic Beasts sequel role Entertainment Weekly. 11.10.2018. Viitattu 7.11.2018. (englanniksi)
  7. Lee, Ashley: Jude Law to Play Young Dumbledore in 'Fantastic Beasts' Sequel Hollywood Reporter. 12.4.2017. Viitattu 28.8.2017. (englanniksi)
  8. Tartaglione, Nancy: ‘Fantastic Beasts’ Sequel Reveals Plot Details, Adds Cast As Shooting Starts Deadline. 3.7.2017. Viitattu 28.8.2017. (englanniksi)
  9. Chitwood, Adam: ‘Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald’ Wraps Filming Collider. 20.12.2017. Viitattu 7.11.2018. (englanniksi)
  10. Määttänen, Juuso: Potter-elokuvassa on liikaa kaikkea. Helsingin Sanomat, 14.11.2018, s. B 7. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 27.11.2018.
  11. Ehnholm Hielm, Sara: Fascismen reser sig. Hufvudstadsbladet, 14.11.2018, s. 24–25. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 27.11.2018.
  12. Khatchatourian, Maane & McNary, Dave: ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’ to Be Five-Film Franchise Variety. 13.10.2016. Viitattu 28.8.2017. (englanniksi)
  13. Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet Finnkino. Arkistoitu 14.2.2022. Viitattu 17.3.2022.
  14. Pinheiro, Adriadnha: Fantastic Beasts canceled: Why did Warner Bros. decide not to continue with the franchise? BolaVip. 4.11.2022. Arkistoitu 10.11.2022. Viitattu 6.11.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]