Hermione Granger

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hermione Jean Granger
Emma Watson Hermione Grangerin roolissa elokuvassa Harry Potter ja Feeniksin kilta.
Emma Watson Hermione Grangerin roolissa elokuvassa Harry Potter ja Feeniksin kilta.
Ensiesiintyminen Harry Potter ja viisasten kivi
Näyttelijä Emma Watson
Henkilötiedot
Sukupuoli nainen
Hiusten väri vaaleanruskeat
Silmien väri ruskeat
Tupa Rohkelikko
Ammatti koululainen (myöhemmin taikaministeri)
Syntymäpaikka Englanti
Lojaalius Albuksen kaarti, taikaministeriö, Feeniksin kilta

Hermione Jean Granger (s. 19. syyskuuta 1979)[1] on kuvitteellinen henkilö ja yksi tärkeimmistä hahmoista kirjailija J. K. Rowlingin kirjoittamassa Harry Potter -kirjasarjassa. Emma Watson on näytellyt Hermionea kaikissa julkaistuissa Harry Potter -elokuvissa.

Hermione opiskelee Tylypahkan noitien ja velhojen koulussa. Hän on jästisyntyinen. Hermionen ystäviä ovat Harry Potter ja Ron Weasley. Hänen vanhempansa ovat ammatiltaan hammaslääkäreitä. Hän on perheen ainoa lapsi. Lisäksi Hermione omistaa Koukkujalka-nimisen sekarotuisen kissan, jonka toinen vanhempi on gäätä.

Hermione on vuosikurssinsa vanhin ja kaikin puolin viisain oppilas. Koska Tylypahkassa aloitetaan koulu 1. syyskuuta, Hermione olisi ollut liian nuori Harryä ja Ronia ylemmälle luokalle, joten hän aloitti koulun hieman ennen kuin täytti 12. Tylypahkassa opiskeleminen aloitetaan yleensä 11-vuotiaana.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hermionella on tuuheat, pörröttävät vaaleanruskeat hiukset ja kastanjanruskeat silmät. Hänellä on selkä hieman kumarassa johtuen painavien kirjojen kantamisesta. Hermionen yleisimmät vaatteet ovat koulupuku ja vapaa-ajan asuna farkut ja paita. Kirjasarjan alussa hänellä on melko isot etuhampaat, mutta teoksessa Harry Potter ja liekehtivä pikari Matami Pomfrey taikoi ne tavallisen kokoisiksi.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Hermione Granger on kasvanut jästivanhempiensa luona tietämättä olevansa noita. Täyttäessään 11 vuotta hänelle selviää, että hän on noita ja hänet on kutsuttu opiskelemaan Albus Dumbledoren johtamaan velhokoulu Tylypahkaan. Heti ensimmäisenä vuotenaan hän tutustuu Harry Potteriin, joka on yksi velhomaailman tunnetuimmista henkilöistä, vaikka on itse saanut tietää velhoudestaan vasta samaan aikaan kuin Hermione. Hermionesta tulee toinen Harryn parhaista ystävistä Ron Weasleyn kanssa. Aluksi Hermione ei ollut heidän ystävänsä lähinnä siksi, koska Ron inhosi hänen kaikkitietävyyttään. Kun Harry ja Ron pelastavat hänet vuorenpeikon kynsistä ja Hermione auttaa vastapalvelukseksi heitä sen jälkeen joutumasta hankaluuksiin opettajien kanssa kyseisen tapauksen takia, heistä tulee kirjasarjan tunnettu ystävyyskolmikko. Ginny Weasleytä lukuun ottamatta Hermionen seurassa ei liiemmin esiinny muita tyttöjä hänen ystävinään, vaan hän on pääasiallisesti koko ajan vain Harryn ja Ronin kanssa.

Hermione on luonteeltaan ahkera ja innokas opiskelija. Hän osoittautuu hyvin pian yhdeksi taitavimmista noidista, joita koulussa opiskelee. Hermione tuntuu osaavan oppikirjat ulkoa jo ennen kuin muut ovat edes avanneet niitä ja oppii loitsut nopeasti. Hän onkin vuosikurssinsa paras oppilas ja yksi koulun parhaita. Vaikka hänen tietämystään myös ihaillaan, jotkut pitävät häntä lähinnä ärsyttävänä ja kaikkitietävänä tyttönä, joka yrittää päteä jokaisen tilaisuuden tullen. Tästä syystä häntä pidetään usein kunnianhimoisena, vaikkei hän ehkä tarkoituksella ole sitä, eikä hän ole itseriittoinen kuten esimerkiksi Ronin isoveli Percy Weasley. Teoksessa Harry Potter ja Azkabanin vanki Hermionen opiskellessa kolmannella luokalla hänen tiedonhalunsa on niin suuri, että hän joutuu kääntämään aikaa ja elämään saman tunnin kahteen kertaan päästäkseen kaikille haluamilleen oppitunneille. Hermionella on kuitenkin hänen älykkyydestään ja kirjaviisaudestaan huolimatta myös tunneälyä. Hän on hyvä kuuntelemaan ja on empaattinen toisia kohtaan. Silloin kun hän ei jaksa tiettyyn pisteeseen asti enää kritisoida tai nuhdella Harryn ja Ronin tapoja toimia, esimerkiksi koulutehtävien teossa, hän auttaa heitä avuliaasti.

Kun teoksessa Harry Potter ja liekehtivä pikari Hermione saa tietää kotitonttujen asemasta Tylypahkassa, hän perustaa heti vimmoissaan S.Y.L.K.Y-nimisen yhdistyksen (Samat Yhteiset Lait Kotitontuille -Yhdistys), jossa hän yrittää lannistumatta vaikuttaa kotitonttujen oikeuksiin: esimerkiksi siihen, että he saisivat palkkaa työstä. Harryä ja Ronia ei kovinkaan innosta antaa vastakaikua Hermionen aktiviteetille, sillä se vaikuttaa heistä täysin toivottomalta.

Hermione valitaan viidentenä kouluvuotenaan teoksessa Harry Potter ja Feeniksin kilta tupansa valvojaoppilaaksi.

Hermionen ystävyys on usein osoittautunut Harry Potterille kultaakin arvokkaammaksi ja Harry mainitseekin teoksessa Harry Potter ja kuoleman varjelukset, että Hermione on kuin sisko hänelle. Hermionen hyvä tiedonhakutaito on auttanut ystävykset monesta pulasta. Kuudentena opiskeluvuotenaan teoksessa Harry Potter ja puoliverinen prinssi Harry ja Ron järkyttyvät, kun Hermione ei löydäkään selitystä oudolle Hirnyrkki-sanalle. Hermionen järkytys tuntuu olevan vieläkin suurempi, sillä koulun kirjasto ei ole kuin kerran aikaisemmin pettänyt hänen luottamuksensa. Harry ja Ron eivät aina noudata tai usko Hermionen neuvoja, koska he eivät aina jaksa kuunnella hänen iänikuista, " tärkeilevää nalkutustaan", minkä takia he useimmiten joutuvatkin ikävyyksiin.

Mitä Hermionen rakkauselämään tulee, hän tutustuu neljäntenä kouluvuotenaan kuuluisaan bulgarialaiseen huispaajaan Viktor Krumiin. Romaanissa Harry Potter ja puoliverinen prinssi vuorostaan Hermione joutuu seuraamaan mustasukkaisena vierestä, kun Ron alkaa seurustella Lavender Brownin kanssa. Kostoksi Ronille, neuvokas Hermione alkaa tapailla Cormac McLaggenia. Heidän yhteinen aikansa jää lyhyeksi, kun Hermione tajuaa, ettei voi kostaa toisen ihmisen kustannuksella. Hermione on myös aikoinaan ollut ihastunut pimeyden voimilta suojautumisen opettajaan Gilderoy Lockhartiin, vaikkei hän sitä myöntänytkään. Hermione alkaa seurustella Ronin kanssa Tylypahkan lopputaistelun jälkeen.

Harry Potter ja kuoleman varjelukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viimeisessä kirjassa Hermione lähtee Harryn ja Ronin kanssa etsimään Voldemortin hirnyrkkejä, eikä siis jää Tylypahkaan seitsemänneksi kouluvuodekseen. Suojellakseen vanhempiaan kuolonsyöjiltä hän tekee näille muistiloitsun saaden nämä muuttamaan Australiaan toisen henkilöllisyyden alla ja unohtamaan, että heillä on tytär.

Hermione on korvaamaton apu ystävilleen muun muassa kehitellessään keinoja, joilla ympäri maan matkustaminen tulee kolmikolle helpommaksi ja pelastaessaan Ronin verenhukalta. Hermione käy myös Harryn kanssa tämän vanhempien haudalla ja auttaa tätä pelastumaan Voldemortin Nagini-käärmeen hyökkäykseltä. Harryn, Ronin ja Hermionen jäädessä kuolonsyöjien käsiin nämä kiduttavat Hermionea, mutta hän pääsee pakenemaan.

Ennen Tylypahkan taistelun alkua, kun Harryn tie eroaa hetkeksi Ronista ja Hermionesta, kaksikko lähtee salaisuuksien kammioon etsimään basiliskin hampaita, joilla voi tuhota hirnyrkin. Vaikka idea oli kokonaan Ronin, hän antoi Hermionelle kunnian tuhota Puuskupuhin kupin, joka oli ollut heidän hallussaan jo jonkin aikaa. Ratkaisevan, Tylypahkassa käytävän taistelun hetkillä Hermione ja Ron suutelevat, kun Ron lopulta ymmärtää Hermionen kannan kotitonttujen suhteen ja myös tarkoittaa sitä. Voldemortin kukistumisen jälkeen Hermione oli ainoa, joka suoritti seitsemännen vuosikurssinsa loppuun Harryn, Ronin ja Nevillen mentyä Kingsleyn järjestämään aurorikoulutukseen.

Epilogikappaleessa kerrotaan, että yhdeksäntoista vuotta myöhemmin Hermione ja Ron ovat naimisissa, ja heillä on kaksi lasta, Rose ja Hugo. Hermione ja Ron ovat Harryn pojan James Siriuksen kummeja.[1] J.K.Rowling on myös kertonut, että Hermione työskentelee taikaministeriössä taikalainvartijaosastolla. Myöhemmin Harry Potter ja kirottu lapsi -näytelmässä paljastetaan, että Hermionesta tulee uusi taikaministeri Kingsley Kahlesalvan jäätyä eläkkeelle vuonna 2019.

Vuonna 2014 kirjailija J.K.Rowling arveli haastattelussa, että hän oli päättänyt Ronin ja Hermionen avioliitosta liian varhaisessa vaiheessa ja pitänyt liian lujasti kiinni tästä ratkaisustaan.[2]

Vaihtoehtoinen aikajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Harryn poika Albus ja Dracon poika Scorpius yrittävät ajankääntäjällä estää Cedric Diggoryn kuoleman, he luovat aikajanan, jossa Hermionesta on tullut taikaministerin sijaan pimeyden voimilta suojautumisen opettaja. Hermione ja Ron eivät koskaan rakastuneet toisiinsa eivätkä mennet keskenään naimisiin, jolloin Rose ja Hugo eivät koskaan syntyneet. Hermionesta oli tämän seurauksena tullut ilkeä ja katkeroitunut. Albus sai kokea tämän, kun Hermione otti häneltä pois yli 80 pistettä oppitunnilla. Myöhemmin Ron keskustelee Hermionen kanssa siitä, että Albuksen aiemmin kertomat väitteet heidän suhteestaan olivat tyhmiä ja että heidän tulisi jatkossa olla vain ystäviä. Myöhemmin toisessa aikajanassa Hermione on Ronin ohella ainoa elossa oleva Albuksen kaartin jäsen Voldemortin hallitsemassa maailmassa. Hermione ja Ron hämmästyvät, kun Scorpius kertoo heidän olevan naimisissa oikeassa aikajanassa ja että heillä on lapsia. Hermione auttaa Scorpiusta kumoamaan ajankääntäjällä ensimmäisen koetuksen tapahtumat ja palattuaan takaisin ankeuttajat hyökkäävät heidän kimppuunsa ja Hermione ja Ron suutelevat ennen kuin ankeuttajat antavat heille ankeuttajan suudelman. Scorpius onnistuu ajankääntäjällä peruuttamaan toisen koetuksen tapahtumat ja palauttamaan normaalin aikajanan, jossa Hermione on taikaministeri ja naimisissa Ronin kanssa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Lisa Waite Bunker: Hermione Jean Granger 6.10.2007. The Harry Potter Lexicon. Viitattu 23.7.2008. (englanniksi)
  2. Wallius, Anniina: J. K. Rowling: Potter-kirjat olisi kannattanut päättää toisin. YLE Uutiset 2.2.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]