Harry Potter

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo kirjasarjasta. Kirjojen päähenkilöstä Harry Potterista on erillinen artikkeli, samoin kirjoihin pohjautuvasta elokuvasarjasta.
Harry Potter
Suomenkielinen romaanisarja
Suomenkielinen romaanisarja
Kirjailija J. K. Rowling
Kieli englanti
Genre fantasia, lasten- ja nuortenkirjallisuus
Kustantaja Bloomsbury Publishing (Yhdistynyt kuningaskunta)
Julkaistu 19972007
Suomennos
Suomentaja Jaana Kapari-Jatta
Kansitaiteilija Mika Launis
Kustantaja Tammi
Julkaistu 19982008
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Harry Potter on brittiläisen lasten- ja nuortenkirjailijan J. K. Rowlingin kirjoittama seitsemänosainen fantasiakirjasarja. Kirjasarja kertoo velhopoika Harry Potterista ja seikkailuista, joita hän kokee ystäviensä Ron Weasleyn ja Hermione Grangerin kanssa käydessään Tylypahkan velhokoulua. Pääjuoni kuvaa Harryn taistelua pahaa Voldemort-velhoa vastaan. Kirjasarjaan kuuluu seitsemän varsinaista osaa ja lisäksi Rowlingin kirjoittamia pieniä lisäosia. Harry Potterin pohjalta on tehty esimerkiksi samanniminen elokuvasarja, pelejä ja muita oheistuotteita.

Kirjasarjan ensimmäinen osa Harry Potter ja viisasten kivi ilmestyi alkuperäiskielellä vuonna 1997 ja sen viimeinen osa Harry Potter ja kuoleman varjelukset vuonna 2007.[1] Ensimmäisen kirjan julkaisusta lähtien kirjasarja on saanut suurta suosiota ympäri maailmaa, ja se on ollut sekä arvostelu- että taloudellinen menestys.[2] Kesäkuuhun 2008 mennessä kirjasarja oli myynyt yli 400 miljoonaa kappaletta, ja sitä oli käännetty yli 67 kielelle.[3] Suomeksi Harry Potter -kirjasarjan kustansi Tammi, ja sen käänsi Jaana Kapari-Jatta. Kirjasarja julkaistiin suomeksi vuosina 1998–2008. Harry Potterin kunniaksi pystytettiin teemapuisto, joka avautui yleisölle Floridan osavaltiossa Orlandossa Yhdysvalloissa 18. kesäkuuta 2010. Puistoon rakennettiin kirjasarjasta tuttuja kohteita, kuten Tylyahon velhokylä ja Tylypahkan linna. Puisto kantaa nimeä "The Wizarding World of Harry Potter".[4]

Kirjasarjan juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirjasarjan keskipisteessä on Harry Potter -niminen orpopoika, joka saa 11-vuotissyntymäpäivänään tietää olevansa velho ja pääsevänsä opiskelemaan taikuutta Tylypahkan noitien ja velhojen kouluun. Jokainen kirja keskittyy kertomaan Harryn yhden kouluvuoden tapahtumista, ja suurin osa kirjojen tapahtumista sijoittuu Tylypahkaan. Kirjassa Harry Potter ja Kuoleman varjelukset Harry ei palaa Tylypahkaan vaan lähtee Tylypahkan rehtorin Albus Dumbledoren pyynnöstä jäljittämään ja tuhoamaan hirnyrkkejä ystäviensä Ron Weasleyn ja Hermione Grangerin kanssa. Ajan myötä Tylypahkassa Harry oppii uusia kykyjä ja selvittää monia ongelmia ja pulmia liittyen niin taikuuteen kuin henkilökohtaisiin suhteisiinkin. Kirjojen kantava teema on Harryn seitsenvuotinen taistelu Lordi Voldemortia vastaan.

Velhomaailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harryn ollessa vasta runsaan vuoden ikäinen voimakas pimeänpuolen velho Lordi Voldemort murhasi hänen vanhempansa, Lily ja James Potterin.[5] Lordi Voldemort yritti murhata myös Harryn, mutta koska Harryn äiti antoi henkensä poikansa puolesta tappokirous kimposi vauvasta Voldemortiin itseensä jättäen vain salamanmuotoisen arven vauvan otsaan.[5] Voldemortin luultiin kuolleen, ja pienestä Harrystä tulee velhomaailman elävä legenda. Todellisuudessa Voldemort on henkihievereissään livahtanut pakoon ja kerää voimia palatakseen jälleen ottamaan velhomaailman hallintaansa. Orvoksi jäänyt Harry viedään Albus Dumbledoren käskystä taikuutta vihaavan sukulaisperheensä luo, missä poika kasvaa tietämättömänä velhoudestaan.[5]

Ensimmäisessä kirjassa Harry Potter ja viisasten kivi Harry viettää 11-vuotispäiviään. Hän saa kuulla Rubeus Hagridilta olevansa velho ja tutustuu ensimmäistä kertaa elämässään velhomaailmaan.[5] Harry Potterit sijoittuvat osittain todelliseen maailmaan, kuten Lontooseen, ja osittain velhomaailmaan, joka sijaitsee taikuutta osaamattomilta jästeiltä salattuna heidän maailmansa rinnalla.

Hagridin avulla Harry valmistautuu ja aloittaa ensimmäisen vuotensa Tylypahkassa. Harryn kautta lukija tutustuu ensimmäistä kertaa moniin kirjojen päätapahtumapaikkoihin sekä Ron Weasleyyn ja Hermione Grangeriin, Harryn parhaisiin ystäviin ja kirjojen kahteen muuhun päähenkilöön. Koulussa Harry tutustuu esimerkiksi myös taikajuomien opettajaan Severus Kalkarokseen, joka vaikuttaa jostakin syystä inhoavan Harrya ensinäkemästä lähtien. Kirjan juoni huipentuu Harryn toiseen kohtaamiseen lordi Voldemortin kanssa tämän yrittäessä valjastaa käyttöönsä kouluun piilotetun viisasten kiven voiman.[5]

Toinen kirja Harry Potter ja salaisuuksien kammio kuvaa Harryn toista kouluvuotta Tylypahkassa. Harry ystävineen yrittää selvittää 50 vuotta vanhaa mysteeriä, joka vaikuttaa liittyvän nykypäivän Tylypahkassa tapahtuviin ilkitöihin. Kirjassa kerrotaan lisää Tylypahkan historiasta ja salaisuuksien kammion legendasta. Harry oppii velhomaailmassa vallitsevasta rasismista ja saa tietää Voldemortin halunneen puhdistaa velhomaailman jästisyntyisistä velhoista ja noidista.[5] Harry saa myös selville osaavansa puhua käärmeiden kieltä, jota ovat perinteisesti puhuneet vain itse Salazar Luihuinen ja lordi Voldemort.[5] Romaanin lopussa Harry laskeutuu Salaisuuksien kammioon pelastaakseen sinne kaapatun Ronin pikkusisko Ginnyn ja kohtaa jälleen eräässä muodossa Voldemortin.

Kolmas romaani Harry Potter ja Azkabanin vanki seuraa Harryn kolmatta opintovuotta Tylypahkassa. Se on sarjan teoksista toinen, jossa Harry ei joudu kohtaamaan Voldemortia. Sen sijaan Harry joutuu vaarallisen vankikarkurin, Voldemortin uskollisen palvelijan ja Harryn vanhempien murhissa avustaneen Sirius Mustan tappojahdin kohteeksi.[5] Tylypahkaa vartioimaan asetetut taikaolennot Ankeuttajat aiheuttavat Harrylle ongelmia. Ongelmien selvittämiseksi hän etsii apua koulun uudelta opettajalta Remus Lupinilta, jolla on synkkä salaisuus. Kirja huipentuu Harryn ja Siriuksen kohtaamiseen, jonka aikana Harrylle selviää Siriuksen olevan lavastettu syylliseksi oikean syyllisen ollessa Peter Piskuilan, Ronin rotaksi naamioitunut animaagi.

Voldemortin paluu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lordi Voldemort tunnetaan myös oikealta nimeltään eli Tom Lomen Valedro.

Neljäs romaani Harry Potter ja liekehtivä pikari seuraa Harry neljättä kouluvuotta. Vastentahtoisesti Harry joutuu mukaan vaarallisiin velhoturnajaisiin.[5] Juoni keskittyy Harryn turnajaiskoetuksiin ja yrityksiin ottaa selvää siitä kuka hänet ilmoitti turnajaisiin. Uusi opettaja, entinen aurori Villisilmä Vauhkomieli opastaa epävarmaa Harrya turnajaisten koetuksissa. Turnajaisten päätteeksi Harry joutuu todistamaan kuinka lordi Voldemort palaa takaisin täysiin voimiinsa valmiina valloittamaan velhomaailman omakseen. Lopussa Harry saa myös tietää Vauhkomielen olleen todellisuudessa naamioitunut kuolonsyöjä Barty Kyyry nuorempi.

Viidennessä romaanissa Harry Potter ja Feeniksin kilta Harry joutuu kohtaamaan jälleen voimiinsa palanneen Voldemortin. Albus Dumbledore perustaa uudelleen aikoinaan Voldemortia vastaan taistelleen ryhmän, Feeniksin killan, jonka jäseniin kuuluvat esimerkiksi Sirius, Lupin ja Weasleyn perhe. Velhomaailman johto Taikaministeriö ei kuitenkaan ota uskoakseen Harryn tarinaa Voldemortin paluusta.[5] Ministeriö määrää Tylypahkan uudeksi opettajaksi Dolores Pimennon, joka ottaa koulun kovaan komentoon kieltäen muun muassa oppilaita opettelemasta tapoja suojautua pimeyden voimia vastaan. Harry muodostaa yhdessä muiden oppilaiden kanssa ryhmän, joka salassa opiskelee edistyneitä suojautumisloitsuja. Romaani esittelee Luna Lovekivan, Harryn opiskelutoverin. Ensimmäistä kertaa Harry saa myös tietää häntä ja Voldemortia koskevasta ennustuksesta, jonka vuoksi Voldemort yritti alun perin surmata Harryn.[5] Romaani huipentuu Voldemortin kuolonsyöjien ja kiltalaisten väliseen taisteluun Taikaministeriössä.

Elokuvia varten rakennettu Simpukkamökin lavaste

Kuudennessa romaanissa Harry Potter ja puoliverinen prinssi Voldemort aloittaa velhomaailman vastaisen sodan, jolta Harry on kuitenkin turvassa Tylypahkassa. Romaanin alussa Harry saa käsiinsä vanhan liemikirjan, joka on aikoinaan kuulunut Puoliverinen prinssi -nimimerkkiä käyttäneelle salaperäiselle henkilölle. Hän on kirjoittanut sen sivuille monia uusia ohjeita ja loitsuja, joista kaikki eivät ole aivan harmittomia. Dumbledoren opastuksella Harry saa tietää lisää Voldemortin taustoista ja esimerkiksi hänen kuolemattomuutensa salaisuuden, hirnyrkit.[5]

Seitsemäs ja viimeinen romaani Harry Potter ja kuoleman varjelukset jatkaa tapahtumien kuvausta siitä mihin kuudes kirja jäi. Dumbledoren kuoleman jälkeen Voldemort nousee valtaan ja ottaa hallintaansa Taikaministeriön. Harry, Ron ja Hermione jättäytyvät pois Tylypahkasta etsiäkseen ja tuhotakseen Voldemortin kuolemattomuuden takaavat hirnyrkit. Etsiessään hirnyrkkejä kolmikko oppii lisää Dumbledoren menneisyydestä ja Kalkaroksen todellisista motiiveista. Kirja huipentuu suureen taisteluun Tylypahkassa. Harry, Ron ja Hermione yhdessä Feeniksin killan ja muiden liittolaistensa kanssa taistelevat Voldemortin joukkoja vastaan. Kun viimeinen hirnyrkki tuhotaan tulee Voldemortista jälleen kuolevainen, ja Harry peittoaa pahan velhon kaksintaistelussa. Epilogi kuvaa taistelusta selviytyneiden elämää monta vuotta taistelun jälkeen ja paljastaa velhomaailman elävän rauhan aikaa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Muut työt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rowling on laajentanut alkuperäistä kirjasarjaa muutamilla lyhyillä kirjoilla, joiden tuoton hän on ohjannut eri hyväntekeväisyyskohteille. Vuonna 2001 hän julkaisi Tylypahkassa ”käytettyyn” oppikirjaan perustuvan teoksen Ihmeotukset ja niiden olinpaikat ja kuvitteellisen urheilulajin huispauksen historiasta kertovan teoksen Huispaus kautta aikojen, joiden tuotot sai hyväntekeväisyysjärjestö Comic Relief.[6] Vuonna 2007 Rowling kirjoitti teoksen Siuntio Silosäkeen tarinat, kokoelman satuja jotka esiintyivät kirjasarjan viimeisessä osassa, jonka pohjalta hän kirjoitti käsin seitsemän kappaletta kirjaa. Yksi käsinkirjoitetuista kirjoista huutokaupattiin, ja huutokaupan tuotto ohjattiin Children's High Level Group -järjestölle.[7] Siuntio Silosäkeen tarinat julkaistiin alkuperäiskielellä joulukuussa 2008, ja tuotto ohjattiin jälleen samalla järjestölle.[7] Vuonna 2008 Rowling kirjoitti 800-sanaisen, aikaan ennen kirjasarjan tapahtumia sijoittuvan novellin Waterstone'sin huutokauppaan, jolla kerättiin rahaa muutamiin hyväntekeväisyyskohteisiin.[8]

Kirjasarjan osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisäteokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
 • Harry Potter on kirjasarjan päähenkilö. Lapsena hän joutuu pahan velho Voldemortin murhayrityksen kohteeksi, josta poika kuitenkin selviytyy Voldemortin itsensä menettäessä voimansa. Harryn uskotaan tuhonneen Voldemortin ja hänestä tulee velhomaailman sankari, elävä legenda. Harry kasvaa tietämättömänä velhomaailmasta ilkeiden sukulaistensa luona. Yksitoistavuotissyntymäpäivänään Harry saa tietää olevansa velho ja pääsee opiskelemaan taikuutta Tylypahkaan, missä hän ystävystyy Hermionen ja Ronin kanssa. Voldemort palaa kuitenkin piinaamaan Harrya ja velhomaailmaa, ja Harryn on jälleen taisteltava pahaa velhoa vastaan. Kirjasarjaan perustuvissa elokuvissa Harrya esittää Daniel Radcliffe.
 • Hermione Granger on toinen Harryn parhaista ystävistä. Hän on lähtöisin jästiperheestä ja on perheensä ainoa taikakykyinen. Myös Hermione opiskelee Tylypahkassa ja kuuluu Rohkelikon tupaan. Hermione on hyvin älykäs ja menestyy erittäin hyvin koulussa. Hän pitää opiskelua tärkeänä ja yrittää usein saada parhaita ystäviään Harrya ja Ronia keskittymään enemmän opintoihinsa. Hänestä ja hänen tietoudestaan on paljon apua Harrylle pojan kamppaillessa Voldemortia vastaan. Velhomaailmassa Hermione joutuu joskus kiusatuksi siksi että on jästisyntyinen eikä lähtöisin velhoperheestä. Hermione perustuu osittain Rowlingiin itseensä.[9] Kirjasarjaan perustuvissa elokuvissa Hermionea esittää Emma Watson.
 • Ron Weasley on toinen Harryn parhaista ystävistä. Hän on lähtöisin Weasleyn suuresta, puhdasverisestä velhoperheestä. Osa velhomaailmaa halveksii perhettä näiden köyhyyden takia ja pitää heitä pettureina, sillä nämä veljeilevät esimerkiksi jästisyntyisten kanssa. Perheen varattomuus hävettää usein myös Ronia itseään. Ron ystävystyy Harryn kanssa ensimmäisenä koulupäivänä ja on Harryn ensimmäinen ystävä. Ronista tulee Hermionen ohella Harryn paras ystävä, joka auttaa Harrya taistelussa Voldemortia vastaan. Ron kuuluu Hermionen ja Harryn tavoin Rohkelikon tupaan, mutta ei ole kovin innostunut opiskelusta luottaen usein Hermionen apuun kotitehtävissä. Kirjasarjaan perustuvissa elokuvissa Ronia näyttelee Rupert Grint.

Tapahtumapaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potter sijoittuu sekä todelliseen maailmaan, kuten Lontooseen, mutta myös jästeiltä salassa pidettyyn maagiseen velhomaailmaan. Yksi kirjojen tärkeimmistä tapahtumapaikoista on Tylypahkan noitien ja velhojen koulu, jossa Harry ja kumppanit opiskelevat. Suurin osa kirjojen tapahtumista sijoittuu Tylypahkaan. Tylypahkan lähellä sijaitsee Tylyahon kylä, jossa koululaiset saavat silloin tällöin vierailla.

Lontoossa sijaitsevat esimerkiksi velhomaailmaa johtavan Taikaministeriön toimitilat, Pyhän Mungon taikatautien ja -vammojen sairaala ja Laituri 9 3/4, jolta lähtee Tylypahkaan menevä juna. Lontoossa sijaitsee myös Viistokuja, noitien ja velhojen katu, mistä voi hankkia erilaisia taikatarvikkeita kuten taikasauvoja. Viistokujalle pääsee hormipulveria käyttämällä tai Vuotava noidankattila -nimisestä pubista. Viistokujalla on myös Irveta-pankki, jossa velhot ja noidat säilyttävät rahojaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Kirjasarjan tausta ja historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

J. K Rowling sai ensimmäisen kerran idean Harry Potterin tarinaan matkustaessaan junalla Manchesterista Lontooseen vuonna 1990. Istuessaan ruuhkaisessa junassa hänen päähänsä Rowlingin mukaan vain yksinkertaisesti pälkähti idea pienestä, ruipelosta ja tummahiuksisesta pojasta joka ei tiennyt olevansa velho. Rowlingilla ei ollut mukanaan kynää ja oli kertomansa mukaan liian ujo lainatakseen sellaista kanssamatkustajiltaan, joten hän vain istui paikallaan ja kehitteli ideaa päässään. Vielä samana iltana hän alkoi ensimmäisen kerran kirjoittaa Harry Potter -kirjasarjaa.[10]

Hänen ensimmäiset kirjoituksensa eivät juurikaan muistuttaneet Viisasten kiven lopullista versiota, mutta tuona aikana Rowling ideoi paljon Harryn koko lopullista tarinaa kaikkien seitsemän osan verran. Joulukuussa 1990 Rowlingin äiti Anne menehtyi. Rowlingin mukaan äidin kuolema muutti Harrynkin tarinaa ja esimerkiksi Harryn tunteista omien vanhempiensa kuoleman johdosta tuli syvempiä ja todellisempia. Muutamaa kuukautta äitinsä kuoleman jälkeen Rowling muutti Portugaliin, missä hän opetti englantia ja kirjoitti vapaa-aikanaan Viisasten kiveä. Hän meni myös naimisiin ja sai ensimmäisen lapsensa. Erottuaan miehestään hän muutti takaisin Yhdistyneeseen kuningaskuntaan vuonna 1993.[10]

Ensimmäinen kirja: Harry Potter ja viisasten kivi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asetuttuaan asumaan Edinburghiin vuonna 1993 Rowling päätti tosissaan kirjoittaa kirjansa valmiiksi. Hän arveli, että ellei kirja valmistuisi pian, se ei ehkä valmistuisi koskaan, sillä kokopäivätöissä käyvällä yksinhuoltajalla ei olisi aikaa kirjoittamiseen. Hän kirjoitti kirjaansa joka ilta ja päivisin hän kirjoitti esimerkiksi kahviloissa pienen tyttärensä nukkuessa vieressä vaunuissa. Lopulta kirja valmistui, ja Rowling onnistui löytämään toisella yrittämällään itselleen kirjallisuusagentin kun Christopher Little suostui ottamaan hänet asiakkaakseen.[10]

Monet kustantamot hylkäsivät kirjan, kunnes Bloomsbury Publishing kiinnostui siitä ja tarjoutui ostamaan sen oikeudet noin 2 500 punnalla.[11] Rowling suostui tarjoukseen. Koska Bloomsbury pelkäsi, että pojat eivät lukisi naiskirjailijan kirjoittamaa kirjaa, yhtiö taivutteli Rowlingin ottamaan itselleen taiteilijanimen, josta häntä ei tunnistettaisi naiseksi.[12] Rowling päätti ottaa taiteilijanimekseen Joanne Kathleen Rowlingin, lyhennettynä J. K. Rowling. Nimen Kathleen Rowling otti isoäitinsä nimestä, sillä hänellä itsellään ei ollut toista nimeä.[12] Kirjasarjan ensimmäisen osan englanninkielinen alkuteos Harry Potter and The Philosopher's Stone julkaistiin 30. kesäkuuta 1997.[13] Kirja myi hyvin ja sai positiivisia arvosteluja voittaen lisäksi useita palkintoja.[13][14]

Kirjan Yhdysvaltain-oikeuksista käytiin huutokauppa, joka päättyi lopulta kustannusyhtiö Scholasticin voittoon.[15] Scholastic maksoi jopa 105 000 dollaria julkaisuoikeuksista, mikä oli paljon silloin vielä tuntemattoman kirjailijan kirjasta.[15] Scholasticin maksaman summan tuella Rowling kykeni lopettamaan työnsä ja alkoi kirjoittaa nyt kokopäiväisesti.[14] Huutokauppa ja erityisesti korkea hinta huomioitiin myös lehdistössä, ja Rowling nousi tällöin ensimmäistä kertaa kunnolla julkisuuteen. Korkea hinta pakotti osaltaan Scholasticin markkinoimaan kirjaa näyttävästi; se halusi välttää tappioita maksettuaan itse suuren hinnan oikeuksista. Viisasten kiven ensipainos Yhdysvalloissa oli peräti 50 000 kappaletta,[14] ja se julkaistiin vuonna 1998.[14]

Toinen, kolmas ja neljäs kirja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen Harry Potter ja viisasten kivi -kirjan ilmestymistä Rowling oli jo alkanut kirjoittaa sarjan toista osaa, Harry Potter ja salaisuuksien kammiota. Työnsä ohessa Rowling kirjoitti toista kirjaa ja sai lopulta avukseen stipendin, jonka ansiosta hänellä oli varaa ostaa tietokone kirjoittamista helpottaakseen.lähde? Kahden viikon kuluttua ensimmäisen kirjan julkaisusta Rowling luovutti Bloomsburylle toisen kirjan valmiin käsikirjoituksen. Harry Potter ja salaisuuksien kammio julkaistiin vuonna 1998, jolloin Harry Potter ja viisasten kivi oli jo kohonnut Britannian bestsellerlistan kärkeen. Toinen kirja teki Rowlingista miljonäärin.lähde?

8. heinäkuuta 1999[16] julkaistiin sarjan kolmas osa, Harry Potter ja Azkabanin vanki. Kirja lisäsi Rowlingin kuuluisuutta ja varallisuutta ja tämä joutui vierailemaan useissa tilaisuuksissa ja myynninedistämistapahtumissa.

Neljännen kirjan kirjoittamisen aikaan lehdistö nosti julkisuuteen Rowlingin epäonnistuneen avioliiton. Rowling ei pitänyt lehtien tavasta käsitellä asiaa ja alkoi suhtautua varauksellisemmin julkisuuteen. Neljäs kirja, Harry Potter ja liekehtivä pikari, julkaistiin vuonna 2000.[16] Ehkäpä juuri lehdistön takia Rowling lisäsi neljänteen kirjaansa Rita Luodikon (engl. Rita Skeeter), ärsyttävän ja kaikkea vääristelevän uutisreportterin hahmon.kenen mukaan?

Viides kirja: Harry Potter ja Feeniksin kilta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Potter-fanit ympäri maailmaa saivatkin odottaa viidettä kirjaa kauan. Syy siihen oli Rowlingin oikeusjuttu, joka venyikin hyvinkin pitkäksi. Harry Potter ja Feeniksin kilta ilmestyi englanninkielisenä 21. kesäkuuta 2003.lähde? Suomen kielelle käännetyistä Potter-kirjoista kyseinen kirja oli sivumäärältään suurin; 1052 sivua. Suomennos ilmestyi 12. maaliskuuta 2004.[17] Viidettä kirjaa myytiin pelkästään Yhdysvalloissa noin 13 miljoonaa kappaletta.lähde? Kirjassa Rowling esitteli paljon uusia henkilöitä ja paikkoja.

Kuudes kirja: Harry Potter ja puoliverinen prinssi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potter ja puoliverinen prinssi -kirjoja laatikoissaan.

16. heinäkuuta 2005[18] ilmestyi sarjan kuudes kirja, Harry Potter ja puoliverinen prinssi. Suomennos ilmestyi 16. maaliskuuta 2006.[17] Kirjaa on myyty pelkästään Yhdysvalloissa yli 12 miljoonaa kappaletta.lähde? Kuudennessa kirjassa seurataan entistä tarkemmin Tylypahkan oppilaiden seuraelämää. Kirjan pohjalta tehtävän elokuvan kuvaukset alkoivat syyskuussa 2007 ja se ilmestyi elokuvateattereihin 17. heinäkuuta 2009.

Seitsemäs kirja: Harry Potter ja kuoleman varjelukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rowling sai sarjan viimeisen kirjan valmiiksi 11. tammikuuta 2007 edinburghilaisessa Balmoral-hotellissa.lähde? Kirja on synkin kaikista Harry Potter-kirjoista, koska kuolemalla on suuri osa tarinankulussa.kenen mukaan? Kirja on Harry Potter -sarjan viimeinen, sillä Rowling on ilmoittanut, ettei aio kirjoittaa enempää Harrya käsitteleviä kirjoja, mutta samalla huomautti, ettei koskaan pitäisi sanoa ei koskaan.lähde? Rowling saattaa kirjoittaa Harry Potter -maailmasta tietosanakirjatyyppisen kirjan tai lisää Harryn koulukirjoja, joista osan hän onkin jo kirjoittanut Huispaus kautta aikojen ja Ihmeotukset ja niiden olinpaikat, mutta näiden tuotto menisi hyväntekeväisyyteen.lähde? Seitsemäs kirja ilmestyi maailmanlaajuisesti 21. heinäkuuta 2007.[18] Suomennos ilmestyi 7. maaliskuuta 2008.[17]

Hyväntekeväisyyskirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liekehtivän pikarin ja Feeniksin killan välisenä aikana Rowling kirjoitti kaksi pientä oheisteosta, jotka esittävät sarjassa mainittuja Tylypahkan oppikirjoja. Miljoonia euroja tuottaneiden kirjojen tuotto ohjattiin Comic Relief -järjestön kautta kokonaan hyväntekeväisyyteen.[19]

 1. Huispaus kautta aikojen (Quidditch Through The Ages by Kennilworthy Whisp 2001, suom. 2001)
 2. Ihmeotukset ja niiden olinpaikat (Fantastic Beasts and Where to Find Them by Newt Scamander 2001, suom. 2001)

Heinäkuussa 2008 ilmoitettiin, että 4. joulukuuta julkaistaan englanniksi satukirja Siuntio Silosäkeen tarinat, josta Rowling teki alun perin joulukuussa 2007 vain seitsemän käsin kirjoitettua kappaletta kiitokseksi lähimmille avustajilleen.[20] Kuten vuoden 2001 oppikirjat, myös tämä kirja esittää sarjassa mainittua teosta Siuntio Silosäkeen tarinat. Yksi kirjan viidestä sadusta julkaistiin kokonaisuudessaan jo Kuoleman varjeluksissa. Kirjan julkaisi The Children’s High Level Group ja tuotto ohjattiin taas hyväntekeväisyyteen.[20] Suomeksi kirja julkaistiin 3. maaliskuuta 2009.[21]

Filmatisoinnit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1999 Rowling myi kirjasarjan elokuva- ja oheistuoteoikeudet yhdysvaltalaiselle Warner Bros. -elokuvayhtiölle saaden oikeuksista tiettävästi miljoona puntaa.[22] Rowlingin vaatimuksesta elokuvissa säilyi brittiläinen sävy, ja esimerkiksi näyttelijöiden tuli olla brittiläisiä.[23] Hän salli kuitenkin myös irlantilaiset näyttelijät sekä ranskalaiset ja itä-eurooppalaiset näyttelijät niiden hahmojen rooleihin, joiden oli kirjoissa kuvattu olevan kotoisin kyseisistä paikoista. Elokuvien nimiroolin sai Daniel Radcliffe, ja hänen parhaita ystäviään Ronia ja Hermionea valittiin esittämään Rupert Grint ja Emma Watson.[23] Elokuvien ohjaajat ovat vaihtuneet usein, mutta ne on sarjan viidettä osaa lukuun ottamatta käsikirjoittanut Steve Kloves.[24] Viidennen osan käsikirjoitti Michael Goldenberg. [25]

Ensimmäisen, vuonna 2001 ensi-iltansa saaneen elokuvan Harry Potter ja viisasten kivi ohjasi yhdysvaltalainen Chris Columbus.[23] Columbus ohjasi myös sarjan toisen elokuvan Harry Potter ja salaisuuksien kammio, joka ilmestyi vuonna 2002. Hän ei jatkanut ohjaajana sarjan kolmannessa osassa Harry Potter ja Azkabanin vanki (2004) vaan hänen sijastaan elokuvan ohjasi meksikolainen Alfonso Cuarón.

Neljännen elokuvan Harry Potter ja liekehtivä pikari tuotanto alkoi ennen kolmannen elokuvan ilmestymistä, joten Cuarónin sijasta sen ohjaajaksi valittiin Mike Newell.[26] Neljäs elokuva sai ensi-iltansa vuonna 2005. Newell kieltäytyi ohjaamasta sarjan viidettä elokuvaa Harry Potter ja Feeniksin kilta (2007), joten uudeksi ohjaajaksi valittiin David Yates. Yates ohjasi myös kuudennen Potter-elokuvan Harry Potter ja puoliverinen prinssi, joka sai ensi-iltansa heinäkuussa 2009. Kirjasarjan viimeiseen osaan perustuva Harry Potter ja kuoleman varjelukset jaettiin kahteen osaan, joista ensimmäinen ilmestyi marraskuussa 2010 ja toinen heinäkuussa 2011.[24][27] Elokuvasarjan kuudennenkin elokuvan ohjannut David Yates ohjasi kummatkin osat.[24]

Elokuvasarja on menestynyt taloudellisesti hyvin. Viidestä Harry Potter -elokuvasta syyskuuhun 2007 mennessä koostuva sarja nousi euromääräisesti maailman kaikkien aikojen myydyimmäksi elokuvasarjaksi. The Guardian -lehden mukaan elokuvat ovat keränneet yhteensä jo 3,3 miljardia euroa.[28]

Suosio ja rahallinen menestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Innokkaita faneja odottamassa Harry Potter ja puoliverinen prinssi -kirjan ilmestymistä.

Harry Potter -tuotemerkki on osoittautunut tuottoisaksi. Markkinoille on ilmaantunut kirjojen ja elokuvien lisäksi erilaisia oheistuotteita, kuten muovisia taikasauvoja tai Harry Potter -figuureja. Myös kirjat ja elokuvat ovat tuottaneet tekijöilleen huomattavan määrän rahaa, sillä pelkästään Harry Potter -kirjoja on myyty maailmanlaajuisesti yli 450 miljoonaa kappaletta[29] ja niitä on käännetty 64 eri kielelle [30]. Joidenkin arvioiden mukaan J. K. Rowlingista on kirjojensa myötä tullut rikkaampi kuin kuningatar Elisabet II:sta.[31] Hän on Hollywoodin toiseksi rikkain nainen Oprah Winfreyn jälkeen.lähde?

Rowling oli ensimmäinen romaanikirjailija, jolla oli New York Timesin bestsellerlistalla neljän eniten myydyn joukossa kolme teosta 16 viikkoa.[32] Neljännestä ja viidennestä kirjasta oli molemmista otettu siihen mennessä suurimmat kirjojen ensipainokset: Liekehtivästä pikarista 4,8 miljoonaa (3,8 miljoonaa USA:han, loput Britanniaan) ja Feeniksin killasta 8,5 miljoonaa kappaletta.[32] Esimerkiksi Liekehtivän pikarin painosmäärä oli 40 kertaa enemmän kuin mitä bestseller-listoilla yleensä olevista otetaan ja sitä oli varattu etukäteen 5,3 miljoonaa kappaletta.[32] Se oli niin muodoin myös nopeimmin myyty kirja: pari päivää ilmestymisensä jälkeen 3,8 miljoonan kappaleen painoksesta oli myyty kolme miljoonaa kappaletta.

Harry Potterista on tullut kansainvälinen menestys ja J. K. Rowlingista kansainvälinen kuuluisuus. Harry Potterin suosiota kuvaamaan käytetään joskus epävirallisesti sanaa Pottermania.[33]

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harry Potter -kirjoja kohtaan on esitetty kritiikkiä etenkin katolisen kirkon suunnalta. Paavi Benedictus XVI on ilmoittanut, ettei pidä Harry Potter -sarjasta ja että Potter-kirjat jäytävät ”kristityn sielua ennen kuin se on ehtinyt kunnolla kehittyä”.[34]

Kirjailija J. K. Rowling on myös haastettu oikeuteen plagioinnista. Yhdysvaltalainen kirjailija Nancy Stouffer syytti Rowlingia oman kirjansa plagioinnista ja nosti häntä vastaa kanteen Yhdysvalloissa. Oikeus päätti jutun Rowlingin hyväksi. Oikeudenkäynti oli osasyy siihen, että sarjan viides kirja valmistui odotettua myöhemmin.lähde?

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Electronic Arts ja Traveller's Tales ovat julkaisseet Harry Potter -kirjasarjaan perustuvia videopelejä.

 1. Harry Potter ja viisasten kivi – 2001
 2. Harry Potter ja salaisuuksien kammio – 2002
 3. Harry Potter ja Huispauksen MM-kisat – 2003
 4. Harry Potter ja Azkabanin vanki – 2004
 5. Harry Potter ja liekehtivä pikari– 2005
 6. Harry Potter ja Feeniksin kilta – 2007
 7. Harry Potter ja puoliverinen prinssi – 2009
 8. Lego Harry Potter: Years 1–4 – 2010
 9. Lego Harry Potter: Years 5–7 – 2011
 10. Harry Potter ja kuoleman varjelukset osa 1 – 2010
 11. Harry Potter ja kuoleman varjelukset osa 2 – 2011

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Rowling, J. K. 2007: Publication Date for Harry Potter and the Deathly Hallows.
 2. Potter's place in the literary canon BBC. Viitattu 18.6.2009. (englanniksi)
 3. Rowling 'makes £5 every second' BBC. Viitattu 18.6.2009. (englanniksi)
 4. | The Wizarding World of Harry Potter
 5. a b c d e f g h i j k l The Harry Potter stories so far: A quick CliffsNotes review USA Today. Viitattu 17.6.2009. (englanniksi)
 6. How Rowling conjured up millions BBC. Viitattu 25.6.2009. (englanniksi)
 7. a b JK Rowling Fairy Tales To Go On Sale For Charity ANI. Viitattu 25.6.2009. (englanniksi)
 8. Rowling pens Potter prequel for charities Guardian. Viitattu 25.6.2009. (englanniksi)
 9. Section: Extra Stuff: Hermione Granger JKRowling.com. Viitattu 10.7.2009. (englanniksi)
 10. a b c J.K.Rowling Official Site Biography jkrowling.com. Viitattu 23.7.2009. (englanniksi)
 11. Nigel Newton Business Week. Viitattu 23.7.2009. (englanniksi)
 12. a b Harry Potter and the mystery of J K's lost initial Telegraph. Viitattu 23.7.2009. (englanniksi)
 13. a b The Potter phenomenon BBC. Viitattu 23.7.2009. (englanniksi)
 14. a b c d A Potter timeline for muggles thestar.com. Viitattu 23.7.2009. (englanniksi)
 15. a b A Brief Walk Through Time at Scholastic The New York Times. Viitattu 23.9.2009. (englanniksi)
 16. a b http://www.harrypotter.fi/p/25/
 17. a b c HP-Fanit
 18. a b Jkrowling.com
 19. Harry Potter kumppani, s. XIII
 20. a b Rowling, J. K.: The Children's High Level Group to publish "The Tales of Beedle the Bard" on 4th December 2008 Jkrowling.co.uk. 31.7.2008. Viitattu 31.7.2008. (englanniksi)
 21. Tammi
 22. WiGBPd About Harry Australian Financial Review. Viitattu 10.7.2009. (englanniksi)
 23. a b c Harry Potter and the Philosopher's Stone Guardian. Viitattu 10.7.2009. (englanniksi)
 24. a b c Final 'Harry Potter' book will be split into two movies Los Angeles Times. Viitattu 11.7.2009. (englanniksi)
 25. Director David Yates, Imelda Staunton and Michael Goldenberg Talk Harry Potter Hollywood Movies. Viitattu 13.1.2012. englanti
 26. Goblet Helmer Confirmed IGN. Viitattu 11.7.2009. (englanniksi)
 27. WB Sets Lots of New Release Dates! Comingsoon.net. Viitattu 11.7.2009. (englanniksi)
 28. Harry Potter kaikkien aikojen rahasampo. 13.9.2007. Mesta.net. Viitattu 13.9.2007.
 29. Rowling Looking Into Harry Potter E-Books 4.4.2011. ABC News. Viitattu 13.1.2012. englanti
  Joanne (J.K.) Rowling Forbes. Viitattu 13.1.2012. englanti
 30. Rowling 'makes £5 every second' BBC News. 3.10.2008. BBC News. Viitattu 13.1.2012. englanti
 31. J.K. Rowling Richer than the Queen (englanniksi)
 32. a b c Guinness World Records. Guinness suuri ennätyskirja 2002. s. 151
 33. Tucker, Ernest. "No end in sight for Pottermania," Chicago Sun-Times, October 22, 1999 Viitattu 9.7.2010. (englanniksi)
 34. Vatikaani tuomitsee Harry Potterin. Helsingin sanomat. 19.1.2008. Viitattu 22.4.2011.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Beahm, George: Jästit ja taikuus: Harry Potterin ja J. K. Rowlingin tarina. (Muggles and magic: J. K. Rowling and the Harry Potter phenomenon, 2006.) Kääntäjä: Sini Bonke. Helsinki: Readme.fi, 2007. ISBN 978-952-5655-25-4.
 • Bengtsson, Niklas: Potter-hullutus: Eli Helsingin Sanomien mediamyllytys. Espoo: Cultura, 2009. ISBN 978-952-9501-61-8.
 • Blake, Andrew: Harry Potterin ilmestys: Lastenkirjallisuus globalisoituvassa maailmassa. (The irresistible rise of Harry Potter: Kid-lit in a globalised world, 2002.) Suomentanut Joel Kuortti. Tampere: Vastapaino, 2004. ISBN 951-768-142-9.
 • Bürvenich, Paul: Der Zauber des Harry Potter: Analyse eines literarischen Welterfolgs. Frankfurt: Peter Lang Verlag, 2001. ISBN 978-363-138-743-6. (saksaksi)
 • Gray, Mike: Transfiguring Transcendence in Harry Potter, His Dark Materials and Left Behind: Fantasy Rhetorics and Contemporary Visions of Religious Identity. Research in Contemporary Religion, 13. Göttingen: Vandenhoeck & Ruprecht, 2013. ISBN 978-3-525-60447-2.
 • Kapari-Jatta, Jaana: Pollomuhku ja Posityyhtynen. Helsinki: Tammi, 2008. ISBN 978-951-31-4044-1.
 • Kontio, Tomi ym.: Kuka Harry Potter? Avain fantasian maailmaan. Helsinki Jyväskylä: Minerva, 2008. ISBN 978-952-492-117-6.
 • Sibley, Brian: Harry Potter: Suuri velhouskirja. (Harry Potter Film Wizardry, 2010.) Suomentanut Irma Rissanen. Helsinki: Readme, 2011. ISBN 978-952-220-373-1.
 • Smith, Sean: J. K. Rowling: Harry Potterin luoja: Elämäkerta. (J. K. Rowling: A biography: The genius behind Harry Potter, 2003.) Suomennos: Marja Haapio ja Liisa Lohtander. Helsinki: Memfis books, 2003. ISBN 951-98833-2-0.
 • Sunderland, Jane: ”Hermione, Harry and Gender Relations at Hogwarts”, Language, Gender and Children's Fiction, s. 190–214. New York: Continuum, 2011. ISBN 978-1-4411-3818-7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Harry Potter.