Fredrikinkatu

Wikipedia
(Ohjattu sivulta Fredrikinkatu (Helsinki))
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Fredrikinkadun eteläpäätä Punavuoressa. Vasemmalla näkyvät puut kuuluvat Fredrikintoriin. Katselusuunta luoteeseen.
Fredrikinkatu Kampin kohdalla. Vasemmalla Tennispalatsi.
Fredrikinkadun pohjoispäätä Etu-Töölössä. Taustalla näkyy Temppeliaukion kirkko jonka eteen katu päättyy.

Helsingin Fredrikinkatu (ruots. Fredriksgatan, stadin slangilla Freda) alkaa Punavuoresta Tarkk'ampujan-, Pursimiehen- ja Laivurinkadun sekä Laivurinrinteen risteyksestä (Viiskulma) ja johtaa pohjoiseen Kampin keskuksen länsipuolitse Temppeliaukion kirkolle Lutherinkadulle Etu-Töölössä.

Viiskulmasta Kampin torille saakka Fredrikinkatu on yksisuuntainen etelästä pohjoiseen; kuitenkin raitiovaunut (linja 3) kulkevat kadun Viiskulman ja Bulevardin välisellä osuudella molempiin suuntiin. Maaliskuun 2009 lopusta lähtien raitiolinja (2, aiemmin 3T) on kulkenut Fredrikinkatua myös Urho Kekkosen kadun ja Arkadiankadun välisellä osuudella. Kadun osuus Urho Kekkosen kadulta Eteläiselle Rautatiekadulle on joukkoliikennekatu, jonka varressa on myös muutamien bussilinjojen päätepysäkkejä.[1]

Katu on saanut nimensä vuonna 1836 todennäköisesti maaherra Fredrik Stjernvallin mukaan, joka oli voimakkaasti kannattanut Helsingin muuttamista Suomen pääkaupungiksi, mahdollisesti kuitenkin myös Johan Fredrik Aminoffin mukaan. Aluksi katu ulottui vain Isolta Roobertinkadulta Eerikinkadulle, mutta myöhemmin kaupunkialueen laajetessa sitä on molemmista päistä jatkettu.[2]

Fredrikinkatu on merkittävä kauppakatu, jonka talojen kivijalat ovat täynnä pieniä erikoisliikkeitä varsinkin Iso-Roobertinkadun ja Eerikinkadun välillä. Pohjoisempana Fredrikinkadun varressa on myös yksi Kampin keskuksen sisäänkäynneistä.

Rakennuksia kaakosta luoteeseen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fredrikinkadun katunumeroinnista puuttuvat ensimmäiset numerot. Parilliset talonumerot alkavat numerosta 12, parittomat numerosta 19.

Suojelupoliisin päämaja (Fredrikinkatu 21, Ratakatu 12) on arkkitehti E. Sihvolan käsialaa (1888).

Sähkötalo (Fredrikinkatu 44) on Alvar Aallon piirtämä ja valmistunut 1973. Sähkötalo sijaitsee Kampin keskusta vastapäätä, ja sitä hallinnoi Helsingin Energia. Talon ikkunoiden puitteissa on valokuituputket, jotka pimeällä loistavat kauas vaihtaen väriä pienellä viiveellä.

Tennispalatsi sijaitsee osoitteessa Fredrikinkatu 65.

Poikkikadut kaakosta luoteeseen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fredrikinkatu.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.hel.fi/wps/portal/Rakennusvirasto/Artikkeli?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/HKR/fi/ajankohtaista/osa+fredrikinkadusta+muuttuu+kaksisuuntaiseksi+3.11.
  2. Helsingin kadunnimet, Helsingin kaupungin julkaisuja nro 24, 1970