Fredrikinkatu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fredrikinkadun eteläpäätä Punavuoressa. Vasemmalla näkyvät puut kuuluvat Fredrikintoriin. Katselusuunta luoteeseen.
Fredrikinkatu Kampin kohdalla. Vasemmalla Tennispalatsi.
Fredrikinkadun pohjoispäätä Etu-Töölössä. Taustalla näkyy Temppeliaukion kirkko, jonka eteen katu päättyy.
Fredrikinkatu 37, 39 Signe Branderin kuvaamana vuonna 1907.

Fredrikinkatu (ruots. Fredriksgatan, stadin slangilla Freda) on katu Helsingin kantakaupungin länsiosassa. Katu alkaa Punavuoresta Tarkk’ampujan-, Pursimiehen- ja Laivurinkadun sekä Laivurinrinteen risteyksestä (Viiskulma) ja johtaa pohjoiseen Kampin keskuksen länsipuolitse Temppeliaukion kirkolle Lutherinkadulle Etu-Töölössä.

Viiskulmasta Kampintorille saakka Fredrikinkatu on yksisuuntainen etelästä pohjoiseen; kuitenkin linjojen 1 ja 3 raitiovaunut kulkevat kadun Viiskulman ja Bulevardin välisellä osuudella molempiin suuntiin. 2000-vuosikymmenen lopulle saakka, ennen Kampin raitiotien rakentamista koko katu oli yksisuuntainen lukuun ottamatta pohjoisinta osuutta Arkadiankadulta Lutherinkadulle. Raitiolinja 2 kulki aikaisemmin Fredrikinkatua pitkin myös Urho Kekkosen kadun ja Arkadiankadun välisellä osuudella. Kadun osuus Urho Kekkosen kadulta Eteläiselle Rautatiekadulle on joukkoliikennekatu, jonka varressa on myös muutamien bussilinjojen päätepysäkkejä.[1]

Katu on saanut nimensä vuonna 1836 todennäköisesti maaherra Fredrik Stjernvallin mukaan, joka oli voimakkaasti kannattanut Helsingin muuttamista Suomen pääkaupungiksi, mahdollisesti kuitenkin myös Johan Fredrik Aminoffin mukaan. Aluksi katu ulottui vain Isolta Roobertinkadulta Eerikinkadulle, mutta myöhemmin kaupunkialueen laajetessa sitä on molemmista päistä jatkettu.[2]

Fredrikinkatu on merkittävä kauppakatu, jonka talojen kivijalat ovat täynnä pieniä erikoisliikkeitä varsinkin Ison Roobertinkadun ja Eerikinkadun välillä. Pohjoisempana Fredrikinkadun varressa on myös yksi Kampin keskuksen ja metron sisäänkäynneistä.

Rakennuksia kaakosta luoteeseen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fredrikinkadun katunumeroinnista puuttuvat ensimmäiset numerot. Parilliset talonumerot alkavat numerosta 12, parittomat numerosta 19.

Suojelupoliisin päämaja (Fredrikinkatu 21, Ratakatu 12) on arkkitehti E. Sihvolan käsialaa (1888).

Sähkötalo (Fredrikinkatu 44) on Alvar Aallon piirtämä ja valmistunut 1973. Sähkötalo sijaitsee Kampin liikekeskusta vastapäätä, ja sitä hallinnoi Helen. Talon ikkunoiden puitteissa on valokuituputkia, jotka pimeällä loistavat kauas vaihtaen väriä pienellä viiveellä.

Autotalo sijaitsee Salomonkadun kulmassa osoitteessa Fredrikinkatu 46. Sen naapurina osoitteessa Fredrikinkatu 48 on Kampintorni.

Fredrikinkatu 51–53 on aiemmin tanssiravintola Vanhasta Maestrosta tunnettu Rakennusmestarien talo, josta ollaan saneeraamassa uutta hotelli Mestaria.

Viihdekeskus Tennispalatsi sijaitsee osoitteessa Fredrikinkatu 65.

Poikkikadut kaakosta luoteeseen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]